Cara Memadam Catatan Video TikTok

TikTok adalah salah satu aplikasi yang sangat menyeronokkan untuk dimainkan. Setelah anda mengetahui cara menambahkan kesan, penapis, dan menggunakan ciri menarik lain, kemungkinan anda akan menghabiskan banyak masa untuk membuat video.

Setelah beberapa hari atau minggu membuat video, anda mungkin sukar untuk menavigasi galeri anda. Apabila itu berlaku, mungkin sudah waktunya untuk menghapus beberapa video yang tidak anda perlukan lagi.

Apabila kehadiran TikTok anda bertambah seiring dengan senarai pengikut anda, anda mungkin ingin mencipta semula diri anda. Malangnya, memulakan dengan akaun baru bermaksud bermula dengan pengikut sifar. Cara terbaik untuk mencapai matlamat anda untuk membuang video lama adalah dengan menghapusnya.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan semua yang perlu anda ketahui mengenai penghapusan video dan kandungan lain dari TikTok.

Memadamkan Video

Menghilangkan video yang anda tidak perlukan atau mahukan di TikTok sangat mudah.

  1. Yang mesti anda buat ialah buka aplikasi dan lawati profil anda. Sesampai di sana, anda akan mendapat keseluruhan senarai semua video yang telah anda buat di aplikasi.

  2. Ketik video yang anda tidak perlukan. Ia akan muncul dan dimainkan dalam mod skrin penuh.

  3. Semasa itu berlangsung, anda akan melihat tiga titik kecil di sudut kanan bawah. Ketik titik, dan aplikasi akan menunjukkan kepada anda pilihan lain yang tersedia.

  4. Ketik Padam. Sahkan dengan mengetuk Padam sekali lagi.

  5. Apabila menu pop timbul muncul, sapu dari kiri ke kanan sehingga anda melihat sedikit ikon tong sampah. Ketuknya, dan video yang dimaksud akan dikeluarkan dari galeri anda. Aplikasi akan meminta anda mengesahkan keputusan anda, dan anda harus mengetuk Ya untuk membuang video sepenuhnya.

Sekiranya anda membiarkan video anda dimuat turun oleh pengguna lain, tidak banyak yang boleh anda lakukan. Walaupun anda memadamkan video dari galeri anda, seseorang mungkin telah memuat turun salinan yang dapat mereka muat naik dari profilnya.

Itulah sebabnya sangat penting anda menyesuaikan tetapan privasi anda sebelum membuat video yang mungkin ingin anda hapus.

Menjadikan Video Peribadi

Sekarang katakan bahawa anda tidak sepenuhnya bersedia untuk membuang video anda tetapi anda juga tidak mahu orang lain melihatnya. Anda tidak perlu memadamkan video anda. Sudah tentu, anda boleh menyimpan video ke gulungan kamera anda, tetapi anda juga dapat menyimpannya ke folder peribadi di aplikasi TikTok.

Untuk melakukan ini, buka video yang dimaksud, ketuk pada tiga titik, kemudian ketuk ‘Tetapan Privasi’. Anda boleh menukar pilihan di bahagian atas untuk memindahkan video ke folder peribadi dari sini.

Video akan kekal di folder peribadi ini di mana hanya anda yang dapat melihatnya sehingga anda menghapusnya atau memindahkannya kembali untuk dilihat oleh semua rakan anda.

Memadamkan Akaun di TikTok

Sehingga baru-baru ini, satu-satunya cara anda boleh menghapus akaun TikTok anda adalah dengan menghubungi sokongan pelanggan. Mereka harus menyetujui permintaan anda sebelum anda dapat menghapus akaun. Itu membuat banyak masalah bagi pengguna kerana prosesnya dapat memakan waktu hingga beberapa hari.

Itulah sebabnya TikTok hadir dengan ciri "Berfikir untuk membuang akaun anda" yang dirancang untuk menjadikan keseluruhan proses lebih cepat dan mudah. Perlu diingat bahawa anda perlu menambahkan nombor telefon ke akaun anda sebelum dapat menghapusnya.

Menambah Nombor Telefon Anda

  1. Buka aplikasi dan ketuk ikon Maklumat Profil.

  2. Ketik Urus Akaun.

  3. Ketik Nombor Telefon.

  4. Masukkan nombor telefon anda.

  5. Aplikasi akan menghantar kod pengesahan ke telefon anda. Masukkan kod di dalam kotak, dan anda sekarang akan disambungkan ke aplikasi TikTok.

Proses Penghapusan Akaun

Setelah anda menyambungkan telefon anda ke akaun TikTok, anda sudah bersedia untuk menghapusnya.

Inilah cara anda melakukannya:

  1. Ketik ikon Maklumat Profil. Kemudian ketik tiga titik di sudut kanan atas.

  2. Ketik pilihan Urus Akaun Saya.

  3. Pilih Padam Akaun di bahagian bawah.

  4. Aplikasi ini akan menghantar mesej OTP unik dengan kod pengesahan. Masukkan kod di dalam kotak dan ketuk Teruskan.

Akaun TikTok anda kini dipadamkan.

Perkara Penting untuk Tahu

Menghapus akaun anda akan menghapus semua video, muzik kegemaran anda, dan semua perkara lain yang terikat pada profil anda. Walau bagaimanapun, mesej sembang yang dihantar kepada pengguna TikTok yang lain akan tetap dapat dilihat oleh mereka.

Selain itu, semua video, ciri, dan tetapan profil anda akan hilang. Tidak ada cara untuk mengaktifkan semula akaun anda setelah anda menghapusnya. Anda mesti membuat profil lain jika anda mahu menggunakan TikTok lagi.

Adakah anda pasti mahu menghapuskan akaun anda?

Sekiranya anda mempunyai beberapa video kegemaran yang ingin anda simpan, pastikan memuat turunnya sebelum menghapus akaun TikTok anda. Sekiranya anda telah membuat pembelian dalam aplikasi, anda boleh melupakan pembayaran balik. Semua duit syiling TikTok yang anda ada di profil anda juga akan dihapuskan tanpa bayaran balik.

Anda sentiasa dapat mengunci profil anda supaya pengguna lain tidak dapat melihat anda. Cukup tetapkan pilihan privasi dan keselamatan supaya anda tidak kelihatan sepenuhnya. Dengan cara itu, anda dapat "menjeda" akaun anda dengan berkesan dan terus ke tempat yang anda tinggalkan pada bila-bila masa di masa hadapan tanpa kehilangan video atau token anda. Anda harus selalu berfikir dua kali sebelum memutuskan untuk menghapus akaun TikTok anda.

Soalan Lazim

Bolehkah anda memulihkan video yang dipadam di TikTok?

Tidak kecuali anda menyimpan video ke peranti anda. Semasa anda menyiarkan video, anda boleh memilih untuk menyimpan salinan ke telefon anda. Dengan andaian anda telah melakukan ini, sekarang seharusnya ada album TikTok dalam gulungan kamera telefon anda.

Sekiranya saya memadamkan akaun saya, adakah ia akan menghapus video saya?

Ya. Sekiranya anda memilih untuk menghapus akaun TikTok anda, semua video anda juga akan dihapuskan. Pastikan menyimpan video penting ke peranti anda sebelum menghapus akaun anda.

Sebarang video yang disimpan atau dimuat turun oleh pengguna lain akan tetap tersedia untuk pengguna tersebut dan orang yang mereka kongsikan dengannya. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan video, anda boleh melaporkan kandungannya ke sokongan TikTok.

Bolehkah saya melaporkan video?

Ya, jika anda melihat video yang menurut anda melanggar garis panduan komuniti TikTok, anda boleh mengklik ikon kongsi. Dari sana, ketik ‘Laporkan.’ Ikuti arahan untuk melaporkan video.

Bolehkah saya memadam catatan orang lain?

Ini mungkin seperti soalan yang pelik, tetapi katakan salah seorang rakan anda menyiarkan video anda, dan anda tidak berpuas hati dengannya. Sudah tentu, anda mungkin meminta rakan anda untuk menurunkan video, tetapi jika mereka menolak, apa yang boleh anda lakukan?

Walaupun anda tidak dapat menghapus video secara peribadi di akaun orang lain, anda boleh melaporkannya. Ini mungkin hanya digunakan dalam situasi di mana video itu sangat menyinggung perasaan dan melanggar syarat dan ketentuan aplikasi.

Tetapi jika itu adalah rute yang ingin Anda lalui, yang perlu Anda lakukan adalah mencari videonya, ketuk ikon ‘Bagikan’ di sebelah kanan, dan ketuk ‘Laporkan.’ Isi borang dan kirimkan. Sekiranya TikTok memutuskan bahawa video tersebut bertentangan dengan garis panduan komuniti, video tersebut akan dikeluarkan. Ingat, anda mungkin kehilangan rakan dengan berbuat demikian.

Selamat Menyatakan

Adakah anda pengguna TikTok? Apa pendapat anda mengenai aplikasinya? Adakah anda pernah mencuba memadamkan akaun anda? Kongsi pengalaman berkaitan TikTok anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts