Cara Menghapus Sejarah Carian di Facebook

Log Sejarah Pencarian Facebook menyimpan rekod semua carian yang pernah anda lakukan di platform. Menghapus ini dan log aktiviti anda dengan kerap adalah cara terbaik untuk memastikan privasi anda dilindungi walaupun anda mempunyai log masuk yang tidak dibenarkan. Untuk ini, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda boleh menghapus sejarah carian anda di Facebook, antara pilihan lain pada Log Aktiviti akaun anda.

Memadamkan Sejarah Carian

Maklumat sejarah carian Facebook anda tersembunyi di sebalik beberapa menu yang tidak begitu jelas. Sejarah carian anda digunakan oleh algoritma Facebook untuk menyesuaikan hasil dengan lebih baik setiap kali anda mencari sesuatu. Sekiranya anda kerap mencari istilah yang biasa, hasil carian akan memaparkannya terlebih dahulu jika anda sering mencarinya. Sekiranya anda ingin menghapus sejarah carian anda, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

1. Sekiranya anda menggunakan Tema Facebook Klasik

 1. Di halaman depan, klik pada ikon profil anda untuk membuka halaman Profil.
 2. Klik Log Aktiviti yang terdapat di bahagian atas dan di dalam foto muka depan anda.
 3. Di halaman Log Aktiviti, rujuk menu di sebelah kiri. Sekiranya anda tidak dapat mencari Sejarah Carian, kemudian klik Lagi untuk menunjukkan pilihan tersembunyi.
 4. Klik pada Sejarah Pencarian untuk memaparkan semua carian yang anda rakam.
 5. Menatal ke atas dan ke bawah akan menunjukkan kepada anda semua sejarah carian anda yang ada mengikut tarikh. Anda boleh menghapusnya secara individu dengan memilih carian, mengklik butang Edit di bahagian paling kanan bar, kemudian memilih Padam.
 6. Anda akan ditanya sama ada anda mahu membuang carian, klik Buang Cari untuk bersetuju.
 7. Sekiranya anda ingin membuang keseluruhan sejarah carian anda, klik Hapus Carian di bahagian atas menu sejarah.
 8. Anda akan ditanya sama ada anda pasti mahu memadamkan semua carian anda. Klik Kosongkan Carian untuk mengesahkan.

  sejarah carian di facebook

2. Sekiranya anda menggunakan Tema Facebook Baru

 1. Klik pada anak panah ke bawah di sudut kanan atas halaman (berhampiran profil anda).
 2. Pilih Log Aktiviti.
 3. Cari Sejarah Carian di menu di sebelah kiri. Sekiranya anda tidak menjumpainya, klik Lagi.

Untuk menghapus sejarah carian sama ada secara individu atau keseluruhan, ikuti arahan seperti yang diperincikan dalam Tema Klasik.

padamkan sejarah carian di facebookEntri Log Aktiviti Lain

Log Aktiviti, seperti yang dicadangkan oleh tajuknya, mengandungi catatan semua aktiviti anda di Facebook. Melainkan jika anda memadam rekod anda secara berkala, anda mungkin akan menemui catatan sejak anda mula-mula membuat halaman Facebook anda di sini. Pada masa ini tidak ada cara untuk menghapus keseluruhan Log Aktiviti anda, walaupun anda boleh melakukannya secara individu jika anda benar-benar mahu. Ini dilakukan dengan memilih entri tertentu di log, mengklik butang edit di bahagian paling kanan, dan memilih untuk membenarkannya pada garis masa, menyembunyikannya dari garis masa, atau menghapusnya sepenuhnya.

Beberapa senarai aktiviti yang lebih menarik yang mungkin anda ingin lawati, sama ada untuk menyemak catatan untuk dihapus atau hanya untuk mencari jalan ingatan mengenai perkara yang anda hantar bertahun-tahun yang lalu, adalah:

 1. Catatan - Ini termasuk semua catatan masa lalu anda, catatan orang lain yang ada di garis masa anda, siaran yang menyebut anda atau anda telah ditandai, dan pos yang telah disembunyikan dari garis masa anda tetapi masih disimpan dalam sejarah aktiviti anda. Sekiranya anda telah lama mendaftar di Facebook, dan merupakan pengguna yang kerap, ini akan menjadi senarai yang sangat panjang.
 2. Foto dan Video - Ini adalah gambar dan klip yang anda hantar, beri tag, atau ada di album anda. Ini akan menjadi tempat untuk mencari foto dan video lama yang mungkin anda hilang kerana masa. Sekiranya anda kerap memuat naik ke Facebook, lebih kerap daripada mereka mungkin masih ada di sini. Adalah idea yang baik untuk memberikan log ini sekali lagi jika hanya untuk memastikan bahawa anda tidak mempunyai foto dari hari kuliah anda masih terus berkembang.
 3. Maklumat Keselamatan dan Log Masuk - Tidak selengkap log lain, halaman Maklumat Keselamatan dan Log masuk mengandungi rekod peranti yang telah masuk ke akaun anda. Ini mungkin kaedah untuk mengetahui sama ada orang lain dapat memasuki akaun anda tanpa anda sedari. Walau bagaimanapun, rakamannya tidak terlalu jauh, dan sebilangannya hanya menyenaraikan alamat IP peranti yang log masuk. Walau bagaimanapun, jika anda mengesyaki cubaan penggodaman, mencari petunjuk di sini adalah permulaan yang baik.

  facebook bagaimana memadam sejarah carian

Keselamatan dari Potensi Hacks

Walaupun sejarah carian membantu anda dengan mudah mencari item yang biasanya anda cari, menyimpan data di Facebook biasanya bukan idea yang baik. Bersihkan sejarah carian anda dan Log masuk Aktiviti anda secara berkala memastikan data anda selamat dari sebarang kemungkinan peretasan. Adakah anda mempunyai petua lain tentang cara menghapus sejarah carian anda di Facebook? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found