Cara Menghapus Mesej Tunggal di iPhone

Walaupun anda ingin menyimpan utas perbualan dan mesej teks dengan kenalan tertentu, anda tidak perlu menyimpan semua mesej.

Cara Memadamkan Mesej Tunggal di iPhone

Anda boleh memadam mesej individu di iPhone anda dan menyimpan sebahagian besar utas. Teruskan membaca untuk mengetahui cara melakukannya.

Memadamkan Mesej Individu

Berbanding dengan menghapus keseluruhan utas, ikuti langkah-langkah ini untuk menghapus satu mesej:

Langkah 1

Lancarkan Mesej dan masuk ke perbualan di mana anda ingin menghapus satu mesej.

Mesej

Langkah 2

Tekan dan tahan mesej yang dimaksudkan untuk mendedahkan tetingkap pop timbul.

salinan

Langkah 3

Ketik Lagi dan anda akan melihat bulatan kecil di hadapan setiap mesej. Pilih mesej yang ingin anda hapus dan tekan ikon tong sampah. Sahkan keputusan anda dengan mengetuk "Hapus Mesej".

padamkan mesej

Sudah tentu, anda boleh memilih beberapa mesej dan menghapuskan sebilangannya pada satu masa.

Nota PENTING

Sekiranya anda berubah fikiran, ketuk Batal atau batalkan pilihan mesej. Kaedah yang dinyatakan di atas sedikit berbeza daripada versi iOS sebelumnya. Tetapi cukup dekat sehingga anda tidak perlu mencari panduan yang berasingan. Contohnya, anda hanya perlu mengetuk Edit dan bukan Lagi.

Memadamkan Keseluruhan Benang Perbualan

Melepaskan keseluruhan utas lebih mudah dan ada tiga cara untuk melakukannya.

Kaedah 1

Ketik Mesej untuk mengakses utas dan arahkan ke yang ingin anda hapuskan. Leret ke kiri tanpa membuka utas dan pilih pilihan Padam yang muncul di sebelah kanan. Sekali lagi, akan ada tetingkap timbul yang meminta anda mengesahkan keputusan anda. Ketik Padam sekali lagi untuk menghantar utas ke syurga digital.

butang padam

Kaedah 2

Ini serupa dengan menghapus satu mesej. Masukkan utas perbualan dan tekan mesej (tidak kira yang mana). Pilih Lagi dan kemudian "Padam Semua" (sudut kiri atas). Sahkan dengan mengetuk "Hapus Perbualan."

Kaedah 3

Akses Mesej dan ketik Edit di sudut kiri atas. Lingkaran kecil akan muncul di hadapan semua utas perbualan. Ketuk bulatan untuk menandakan satu atau lebih utas dan tekan Padam di sudut kanan bawah. Perhatikan bahawa tidak akan ada tetingkap pengesahan pop timbul dengan kaedah ini.

Catatan: Dengan pengecualian kaedah kedua, tindakannya sama untuk versi iOS sebelumnya hingga iOS 10. Anda tidak boleh membuat asal penghapusan mesej dan utas perbualan.

Letakkannya di Auto

Secara lalai, iPhone anda ditetapkan untuk menyimpan mesej selama-lamanya. Tetapi anda juga boleh menetapkan telefon untuk mengeluarkannya secara automatik selepas 30 hari atau satu tahun. Untuk mengubah pilihan ini, lancarkan Tetapan dan arahkan ke Mesej, dan kemudian pilih "Simpan Mesej" di bawah Sejarah Mesej.

Pilih pilihan yang sesuai dan lakukan perkara yang sama di tetingkap pop timbul.

padam

Adakah Mesej benar-benar baik?

Mereka tidak, sekurang-kurangnya tidak langsung. Ini disebabkan oleh bagaimana iPhone menguruskan data. Sebaik sahaja anda mencapai Hapus akhir, mesej akan hilang dari skrin dan telefon anda. Walau bagaimanapun, sistem sebenarnya menjadualkannya untuk dihapus dan hanya menyembunyikan mesej di telefon.

Jangan bimbang, kerana hampir mustahil untuk mengambil mesej yang dijadualkan untuk dihapus kecuali di tangan penggodam yang sangat mahir. Sekiranya anda ingin memastikan mesej dihapus secepat mungkin, anda boleh melakukan perkara berikut.

Selaraskan iPhone anda dengan iTunes dan matikan carian Spotlight aplikasi Messages. Melumpuhkan carian tidak mempercepat penghapusan secara tepat tetapi hanya menghalang mesej muncul di Spotlight. Inilah jalan untuk ini:

Tetapan> Siri & Cari> Mesej> Cari & Cadangan Siri (matikan)

Soalan Lazim

Sekiranya saya memadamkan mesej adakah mesej itu masih akan muncul di peranti Apple saya yang lain?

Ya. Tetapi hanya jika Mesej dihidupkan di iCloud. Yang kami maksudkan ialah mesej anda disandarkan ke akaun iCloud anda dan oleh itu, mesej tersebut disambungkan di semua peranti anda. Sekiranya anda menghapus mesej dari satu peranti, ia mesti memadamkan mesej itu di semua peranti Apple anda.

Namun, jika anda ingin menghapus mesej hanya dari peranti yang anda gunakan, anda harus pergi ke Tetapan> Ketik nama anda di bahagian atas> iCloud dan togol ‘Mesej' tutup.

Bagaimana saya memadam satu mesej pada MacBook?

Sekiranya mesej anda tidak dihapus secara automatik di komputer anda, anda masih boleh menghapusnya di aplikasi Mac iMessage. Ini caranya:

1. Klik pada utas mesej.

2. Gunakan pintasan ‘Control + Click’ di tempat kosong di gelembung mesej.

3. Klik ‘Padam’.

Perlu diingat bahawa pilihan 'Padam' tidak akan muncul jika anda mengklik kanan teks. Anda perlu memastikan bahawa anda telah mengklik ruang kosong di dalam gelembung.

Sekiranya saya memadam mesej, adakah penerima masih dapat melihatnya?

Ya. Tidak seperti beberapa platform teks lain di mana anda dapat mengingat semula mesej, iOS tidak memberi kami pilihan ini. Setelah anda menghantar mesej, orang lain memilikinya tanpa mengira apa yang anda lakukan dengan mesej di telefon anda.

Bolehkah saya memadamkan semua mesej saya dalam satu masa?

Satu-satunya cara untuk membersihkan keseluruhan aplikasi iMessage anda dari teks adalah dengan melakukan tetapan semula kilang pada peranti anda. Ini bukan penyelesaian terbaik kerana semua perkara lain di telefon anda juga akan hilang. Dan, apabila anda memulihkan telefon anda, jika teks disimpan di iCloud, teks itu akan kembali.

Pertaruhan terbaik anda adalah menggunakan Kaedah 3 di atas dan ketik setiap utas mesej kemudian hapus semuanya pada satu masa.

Selamat Teks

Apabila semua sudah selesai dan selesai, membuang mesej teks yang tidak diingini cukup mudah. Semua perkara di atas berfungsi untuk iPad juga. Namun, akan lebih baik jika salah satu kemas kini di masa depan mempunyai pilihan untuk mengarkibkan mesej seperti anda melakukan e-mel.

Berapa kerap anda memadam pesanan teks? Adakah anda mempertimbangkan untuk menggunakan pilihan automatik? Bincangkan di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found