Cara Menghapus Petikan di Excel

Sekiranya anda bekerja dengan Excel, anda mungkin menyedari bahawa data dalam beberapa fail disertakan dengan tanda petik. Ini bermaksud bahawa fail tersebut dibuat menggunakan salah satu daripada banyak formula Excel. Formula tersebut dapat membantu anda mengumpulkan banyak data dengan cepat. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa tanda petikan masih ada.

Cara Menghapus Petikan di Excel

Walau bagaimanapun, anda boleh membuang tanda petik pada bila-bila masa dengan beberapa klik. Tetap bersama kami, dan kami akan menerangkan cara membuang tanda petik dari fail Excel anda.

Hapus Petikan Menggunakan Cari dan Ganti Ciri

Cara termudah untuk mengeluarkan sebarang simbol, termasuk tanda petik, dari fail Excel anda adalah menggunakan fungsi "Cari dan Ganti". Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Buka fail dan pilih semua lajur atau baris dari mana anda ingin menghapus petikan.

 2. Buka fungsi "Cari dan Ganti" dengan menahan Ctrl + F pada papan kekunci anda. Anda dapat mencari fungsi secara manual dengan menavigasi ke "Cari & Pilih", kemudian "Cari" di bar rumah anda.

 3. Pilih fungsi dan kotak dialog akan muncul. Pilih tab "Ganti" dan ketik tanda petik ke medan "Cari apa".

 4. Klik butang "Ganti Semua" jika anda ingin menghapus semua tanda petik. Biarkan bidang "Ganti dengan" kosong.

 5. Tekan "OK" dan Excel akan memberitahu anda berapa banyak simbol yang dikeluarkan dari fail.

Kaedah ini sangat mudah dan mudah. Walau bagaimanapun, Excel dilengkapi dengan banyak ciri dan perintah canggih yang tidak begitu mudah dikuasai. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk belajar formula, anda harus mencuba Excel Kutools.

Menghapus Petikan Menggunakan Kutools

Excel mudah masuk, tetapi sukar dikuasai. Terdapat banyak formula yang boleh anda pelajari yang membolehkan anda menyelesaikan banyak kerja dengan cepat. Rumus-rumus tersebut sukar diingat dan membuat satu kesalahan kecil boleh memberi kesan negatif pada fail anda.

kutools

Kutools adalah add-on Excel yang membolehkan anda menggunakan lebih dari 300 ciri lanjutan tanpa mempelajari perintah. Anda hanya perlu mengklik pada arahan yang anda mahukan dan Kutools akan melakukan sesuatu untuk anda. Ini adalah tambahan yang sesuai untuk orang yang harus mengerjakan helaian Excel yang besar dan tidak mempunyai masa untuk mempelajari formula dan perintah yang rumit. Inilah cara anda boleh menggunakan Kutools untuk membuang tanda petik dengan hanya beberapa klik:

 1. Muat turun dan pasang Kutools.
 2. Lancarkan Excel dan buka fail yang ingin anda hapus tanda petikan.
 3. Pilih lajur dan baris yang ingin anda hapus petikannya dan klik "Kutools" di atas lembaran kerja.
 4. Pilih "Teks," dan kemudian klik "Buang Karakter."
 5. Apabila kotak dialog terbuka, tandakan kotak "Custom" dan masukkan petikan di medan kosong. Tekan "OK."

Menambah Petikan ke Fail Excel Anda

Menghapus petikan adalah satu perkara tetapi, kadang-kadang, anda perlu menambahkannya ke fail tertentu. Anda boleh menambahkannya secara manual, tetapi memerlukan masa yang lama jika anda bekerja di lembaran kerja yang besar. Nasib baik, arahan asas yang membolehkan anda menambahkan tanda petik ke mana-mana bidang di lembaran kerja anda cukup mudah. Inilah cara anda melakukannya:

 1. Pilih sel di mana anda ingin menambahkan petikan.
 2. Klik kanan kemudian pilih "Format Sel," dan akhirnya, "Custom."
 3. Salin dan tampal perintah berikut di kotak teks yang muncul: “@”.
 4. Tekan "OK."

Jangan Lakukan Perkara dengan Tangan

Sudah tentu, anda dapat menambahkan simbol ke setiap sel secara berasingan, tetapi itu dapat berlangsung selamanya apabila anda harus melalui ribuan sel. Prosesnya sangat membosankan, dan anda mungkin kehilangan beberapa sel dalam prosesnya.

hapuskan petikan di excel

Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk mempelajari formula, anda harus mendapatkan Kutools. Alat ini percuma selama dua bulan setelah anda mendaftar di laman web rasmi.

Selesaikan Kerja Anda dalam Minit

Tidak kira betapa rumitnya, Excel adalah program yang berguna yang direka untuk membantu penjaga buku dan semua orang yang bekerja dengan banyak data. Sekiranya anda tidak mempunyai masa untuk mempelajari semua ciri dan perintah, muat turun Kutools, dan dapatkan hasil yang sama tanpa gangguan.

Bagaimana anda membuang tanda petik dari fail Excel yang besar? Adakah anda menggunakan penyelesaian asli Excel atau adakah anda menggunakan aplikasi pihak ketiga? Kongsi pendapat anda dengan kami dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found