Cara Menghapus Sejarah Pembelian di eBay

Bergantung pada situasi yang anda hadapi, anda mungkin ingin menghapus sejarah pembelian anda di eBay. Contohnya, percutian mungkin sudah dekat dan anda ingin mengejutkan keluarga anda dengan hadiah yang menarik. Sekiranya anda semua menggunakan komputer yang sama, mereka mungkin mengetahui apa yang anda cari melalui sejarah pembelian anda. Dan seperti itu, kejutan anda akan hancur.

Cara Menghapus Sejarah Pembelian di eBay

Artikel ini akan menunjukkan apa yang boleh anda lakukan untuk menutup tindakan anda di eBay dan memberikan beberapa petua dan trik eBay yang berguna lain.

Menyembunyikan Sejarah Pembelian Anda di eBay

Perhatikan bagaimana sari kata mengatakan "sembunyikan" dan bukan "hapus". Ini kerana eBay tidak membenarkan penggunanya benar-benar menghapus sejarah pembelian mereka.

eBay menggunakan sejarah pembelian setiap akaun untuk tujuan penjejakan. Dengan "menjejaki", kami bermaksud menyimpan kuki di komputer anda dan mengingati apa yang anda cari. Berdasarkan item yang paling banyak anda cari, eBay akan mengetahui iklan apa yang akan ditunjukkan kepada anda.

Dengan kata lain, dengan mengetahui apa yang anda ingin beli, eBay tahu bagaimana menyesuaikan iklan mereka dan hanya menunjukkan iklan yang anda minati. Ini dilakukan oleh sebahagian besar laman web popular hari ini, dan bukan hanya eBay.

Walaupun anda tidak dapat menghapus sejarah pembelian anda di eBay, anda boleh menyembunyikannya. Langkah-langkah berikut akan membolehkan anda melakukannya;

 1. Log masuk ke akaun eBay anda.
 2. Navigasi ke Sejarah Pembelian anda. Anda akan dapat mencari maklumat mengenai item yang telah anda beli dalam tiga tahun kebelakangan.
 3. Cari item yang ingin anda alih keluar dari senarai sejarah pembelian anda.
 4. Pilih Lebih Banyak Tindakan pada item yang anda temui. Pilihan ini terletak di sebelah kanan kotak bahagian item itu. Menu dropdown akan dibuka setelah anda mengklik pilihan ini.

  Lebih aksi

 5. Pilih Sembunyikan Item.

  bersembunyi

Setelah anda mengklik ‘Sembunyikan Item’, anda akan melihat bahawa item tertentu telah hilang. Yang harus anda perhatikan adalah kenyataan bahawa anda hanya dapat menyembunyikan barang yang anda beli dalam 60 hari terakhir.

Sekiranya anda tersembunyi item secara tidak sengaja, semua yang perlu anda lakukan ialah klik Undo dan item tersebut akan muncul semula dalam senarai. Butang Undo terletak di bahagian kanan atas halaman.

Untuk menutupi sejarah pembelian eBay sepenuhnya, pastikan untuk menyaring senarai pembelian. Anda boleh melakukannya dengan mengklik butang di sebelah label Lihat Pesanan Dari. Itu akan membuka menu lungsur dari mana anda dapat memilih tahun dari mana anda ingin memulakan senarai.

Anda hanya akan mempunyai tiga tahun kebelakangan untuk dipilih, tetapi itu akan lebih daripada cukup untuk menutupi sejarah pembelian anda dari tahun semasa.

Cara Membongkar Item Tersembunyi

Butang Undo tidak akan mengembalikan semua item yang telah anda sembunyikan. Walau bagaimanapun, ada cara yang sangat mudah yang membolehkan anda melihat barang yang tersembunyi. Ini juga merupakan kelemahan menyembunyikan item kerana tidak dapat disembunyikan dengan mudah.

Yang perlu anda lakukan untuk melihat senarai pembelian penuh anda ialah periksa butang radio yang bertuliskan 'Tersembunyi,' yang terdapat di halaman Pesanan. Itu akan memaparkan item yang anda sembunyikan dan item yang tersisa dalam sejarah anda.

tersembunyi

Untuk menyembunyikan barang anda lagi, cukup klik pada butang radio Tidak Tersembunyi.

Membatalkan Pesanan Anda

Sekiranya anda membuat pesanan secara tidak sengaja atau hanya memutuskan bahawa anda tidak menginginkannya, ada pilihan yang membolehkan anda membatalkan pesanan anda. Sudah tentu, anda tidak akan dapat membatalkan pesanan anda begitu sahaja kerana penjual harus menyetujuinya terlebih dahulu.

Sekiranya permintaan pembatalan anda disetujui, item tersebut akan dikeluarkan dari senarai pembelian anda.

Sekiranya anda ingin membatalkan pesanan yang telah anda buat dalam satu jam terakhir, anda harus melakukan perkara berikut:

 1. Navigasi ke halaman Sejarah Pembelian.
 2. Cari pesanan yang ingin anda batalkan.
 3. Pilih Lagi Tindakan untuk pesanan yang berada.
 4. Klik pada pilihan Batalkan Pesanan ini.
 5. Untuk menyelesaikan, klik Kirim.

Sekiranya anda membuat pesanan lebih dari satu jam yang lalu, inilah yang harus anda lakukan:

 1. Navigasi ke halaman Sejarah Pembelian.
 2. Cari pesanan yang ingin anda batalkan.
 3. Pilih Lebih Banyak Tindakan.
 4. Pilih Hubungi Penjual.
 5. Terangkan mengapa anda ingin membatalkan pesanan anda di bidang yang sesuai.
 6. Klik Hantar.

Dalam kedua kes tersebut, anda akan menerima e-mel yang menyatakan sama ada permintaan anda telah disetujui atau tidak.

Soalan Lazim

Berapa lamakah Ebay menyimpan sejarah pesanan saya?

Sekiranya kaedah yang disebutkan di atas tidak cukup baik untuk niat anda, kami ada berita baik untuk anda! Ebay hanya menyimpan sejarah pesanan anda untuk tahun ini dan dua tahun kalendar sebelumnya.

Ini bermaksud bahawa ia akan dihapus secara automatik dalam jangka masa maksimal tiga tahun. Oleh itu, jika ada sesuatu yang benar-benar perlu hilang dari sejarah anda sepenuhnya, anda boleh menantinya.

Bolehkah saya menutup akaun Ebay saya untuk menghapus sejarah pesanan?

Ya! Tetapi, ada beberapa perkara yang harus anda ketahui terlebih dahulu. Sekiranya anda belum memesan apa-apa dalam tiga puluh hari, akaun anda sudah siap ditutup, tetapi akan mengambil masa 30 hari untuk menghapus semuanya secara rasmi.

Sekiranya anda membuat pembelian dalam tiga puluh hari terakhir, anda harus menunggu tempoh penutupan dibuka. Kemudian, anda perlu menunggu tiga puluh hari lagi sehingga akaun anda ditutup.

Sekiranya ini adalah jalan yang ingin anda ambil, klik pada pautan 'Hai, [Nama]' di bahagian atas halaman dan klik 'Tetapan Akaun.' Tatal ke bawah dan klik 'Tutup Akaun.' Kemudian, ikuti arahan untuk tutup akaun anda.

Tiada Memadamkan Sejarah di eBay

Walaupun anda tidak dapat menghapus item dari senarai pesanan anda di eBay, anda sekurang-kurangnya dapat menyembunyikannya. Ini cukup untuk membuat hadiah istimewa anda mengejutkan. Namun, jika orang yang anda beli item tersebut memiliki pemikiran ingin tahu, mereka masih dapat melihat pesanan tersembunyi dengan mudah dengan klik mudah pada butang radio.

Apa pengalaman anda dengan eBay? Adakah anda pernah menghadapi masalah membatalkan pesanan atau mengambil bahagian dalam pertukaran yang tidak menyenangkan dengan penjual? Kongsi kisah eBay positif dan tidak begitu positif anda dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found