Cara Menghapus Momen di WeChat

WeChat telah berkembang pesat sejak beberapa tahun kebelakangan. Salah satu ciri platform media sosial yang paling popular adalah Moments. Ini adalah konsep yang serupa dengan Tembok Facebook, di mana anda menyiarkan video dan foto yang disukai atau dikomen oleh rakan anda.

Cara Menghapus Momen di WeChat

Mengeposkan Momen adalah segera, dan mudah melakukan kesalahan, seperti menyiarkan foto yang salah. Syukurlah, memadam siaran WeChat Moments adalah proses yang mudah.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara membuang Momen dari WeChat, serta komen pada siaran anda. Kami juga akan menjawab beberapa soalan lain yang relevan yang dapat membantu anda memahami Momen di WeChat dengan lebih baik.

Bagaimana Menghapus Momen di WeChat?

Mari selami jawapan untuk menjawab soalan yang paling penting. Anda telah melayari Momen anda di WeChat dan memutuskan bahawa anda tidak lagi mahu orang lain melihat foto atau video tertentu. Berita baiknya ialah anda tidak perlu. Inilah cara untuk menghapus catatan di Moments in WeChat:

 1. Buka WeChat pada peranti mudah alih anda.

 2. Ketuk ikon "Saya" di bahagian bawah skrin.

 3. Kemudian, ketik "Catatan Saya." Anda akan diarahkan ke tab "Momen".

 4. Anda akan melihat keseluruhan senarai Momen anda, dikategorikan mengikut tarikh iklan tersebut disiarkan. Untuk memadam foto atau video, pertama, buka.

 5. Kemudian, pilih tiga titik mendatar di sudut kiri atas skrin. Panel pop timbul akan muncul dari bahagian bawah skrin.

 6. Ketik "Padam" dan sahkan.

Sekiranya anda ingin menghapus semua catatan dari Moments, anda perlu melakukannya secara berasingan untuk setiap catatan. Tidak ada pilihan untuk menghapus semua catatan pada masa yang sama.

Bagaimana Memadamkan Mesej WeChat?

Walaupun WeChat adalah platform media sosial, pada dasarnya, ia berfungsi seperti aplikasi pesanan teks. Menukar teks segera, gambar, dan mesej video cepat dan mudah.

Namun, ada masanya anda mahu menghapus mesej tertentu dari perbualan. Atau anda mungkin mahu memadamkan semua mesej antara anda dan orang lain. Kedua-duanya boleh dilakukan dengan WeChat.

Untuk menghapus satu mesej dalam sembang WeChat, ketuk dan tahan pada mesej tertentu. Menu akan muncul, dan anda harus memilih "Hapus" (ikon sampah). Anda akan diminta untuk mengesahkan, jadi ketuk "Padam" sekali lagi.

Anda boleh melakukannya untuk pesanan orang lain juga. Sekiranya anda ingin menghapus keseluruhan perbualan sekaligus, tekan dan tahan sembang khusus itu. Menu akan muncul, dan anda harus memilih "Hapus Sembang."

Inilah bahagian penting yang perlu diingat. Apabila anda memadam mesej, sama ada milik anda atau rakan anda, ia tidak akan hilang dari pelayan WeChat. Itu juga bermaksud mereka tidak akan hilang dari peranti orang lain.

Bagaimana Menghapus Komen Momen WeChat?

Realiti media sosial yang tidak menyenangkan adalah bahawa anda akan mendapat komen yang tidak anda sukai di bawah catatan anda. Setiap orang yang menghantar mempunyai pengalaman itu sekali-sekala. Nasib baik, komen yang tidak anda hargai di WeChat Moments anda tidak perlu tinggal di sana.

Anda boleh mengawal komen mana yang boleh bertahan dan mana yang boleh dilanjutkan. Terdapat dua cara yang boleh anda jalankan mengenai perkara ini. Ketuk komen yang ingin anda hapus dan pilih "Hapus" dari menu pop-up yang akan muncul dari bahagian bawah layar.

Atau tekan dan tahan komen dan pilih "Padam" dari menu pop timbul yang akan muncul di bawah komen. Walau apa pun, komen tersebut akan segera dikeluarkan. Malangnya, "Suka" tidak dapat dialih keluar, walaupun dari orang yang tidak anda gemari.

Bagaimana Memadam Kumpulan WeChat?

Kumpulan WeChat dapat menyokong sehingga 500 ahli dan merupakan alat yang berguna untuk syarikat dan penganjuran acara. Anda mungkin juga telah membuat kumpulan WeChat dengan rakan anda di mana anda berkongsi kandungan yang menyeronokkan.

Terlepas dari tujuan kumpulan, anda mungkin memutuskan sudah waktunya untuk menghapusnya. Malangnya, anda tidak dapat memadamkan kumpulan WeChat. Sebaliknya, anda boleh meninggalkannya. Ini caranya:

 1. Lancarkan WeChat pada peranti anda dan cari kumpulan yang ingin anda tinggalkan.

 2. Ketuk tajuk kumpulan dan kemudian ketuk ikon "Orang" di bahagian atas skrin.
 3. Pilih "Padam dan Tinggalkan" dan kemudian sahkan.

Walaupun kumpulan itu tidak akan tersedia di peranti anda lagi dan anda tidak akan menjadi ahli, kumpulan itu akan terus wujud untuk ahli lain.

Namun, jika anda pencipta kumpulan WeChat tertentu, anda boleh memindahkan hak milik kepada ahli lain. Inilah cara anda boleh memindahkan pengurusan kumpulan WeChat kepada ahli kumpulan lain:

 1. Lancarkan WeChat dan akses kumpulan yang ingin anda pindahkan.
 2. Pilih tiga titik mendatar di sudut kanan atas skrin.

 3. Pilih "Urus Kumpulan" dan kemudian "Pindahkan Kepemilikan."

 4. Pilih ahli yang akan menerima hak milik kumpulan dari senarai dan ketik namanya.

Bagaimana Melumpuhkan Momen WeChat?

Adakah anda hanya mahu menggunakan WeChat sebagai aplikasi pesanan dan bukan sebagai platform media sosial? Maka Momen mungkin bukan ciri yang anda perlukan sama sekali. Anda boleh menyisih dari itu dengan tidak menyiarkan apa-apa atau menghapus gambar dan video yang diposting sebelumnya.

Namun, itu tidak menyelesaikan Momen dari rakan anda di halaman "Discover". Anda mungkin menerima pemberitahuan mengenai siaran baru di Moments oleh rakan anda atau bersiar-siar di bahagian anda sendiri.

Sekiranya anda tidak menginginkannya, anda boleh mematikan Momen WeChat sepenuhnya. Ini adalah proses yang sangat mudah, dan inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka WeChat pada peranti anda, dan kemudian ketuk ikon "Saya" di bahagian bawah skrin.

 2. Pilih "Tetapan" dari menu dan kemudian "Umum."

 3. Dari sana, pilih "Urus Discover" diikuti dengan "Moments".

 4. Gerakkan suis togol ke mati.

Penting untuk diingat bahawa jika anda masih mempunyai catatan lama di Momen yang belum anda hapus, ini tidak akan menghalang rakan anda melihatnya. Anda perlu menghapusnya secara manual untuk memastikan mereka tidak dapat melihatnya.

Soalan Lazim Tambahan

1. Bolehkah Saya Melihat Siapa yang Melihat Momen WeChat Saya?

Tidak, anda tidak dapat melihat siapa yang melihat Momen WeChat anda. Konsep ini berfungsi sama seperti tulisan di Facebook Wall.

Kecuali seseorang menyukai atau memberi komen pada gambar atau video, anda tidak dapat mengetahui siapa yang melihat Momen anda. Sekiranya anda ingin memastikan seseorang melihat siaran anda di Moments, anda boleh menghantar mesej sembang langsung kepada mereka. Ini caranya:

1. Ketik gambar atau video di Moments.

2. Ketik tiga titik di sudut kanan atas.

3. Pilih "Kirim ke Sembang" dan kemudian pilih perbualan.

2. Bagaimana Saya Membebaskan Seseorang di WeChat?

Apabila anda menyekat seseorang di WeChat, mereka masuk ke Daftar Blok. Ini memberi anda peluang untuk mengubah fikiran anda kemudian dan membebaskannya. Inilah caranya anda dapat mencari Senarai Sekat dan berkawan dengan seseorang lagi:

1. Buka WeChat dan kemudian ketuk ikon "Saya".

2. Sekarang, buka "Tetapan" diikuti dengan "Privasi."

3. Pilih "List Blocked" dari senarai.

4. Dari senarai kenalan yang disekat, ketik nama orang yang ingin anda nyahsekat.

5. Halaman profil mereka akan terpapar. Ketuk tiga titik di sudut kanan atas dan pilih "Buka blokir".

3. Bagaimana Anda Mengedit Momen di WeChat?

Apabila anda membuat catatan di Moments, itu tidak semestinya versi terakhir gambar atau video. Anda boleh mengeditnya walaupun sudah berada di WeChat. Anda boleh menulis pada gambar, melukis, atau memotongnya. Inilah cara anda boleh mengakses ciri edit.

1. Buka Momen di WeChat.

2. Tekan dan tahan gambar yang ingin anda edit.

3. Menu kecil akan muncul. Pilih "Edit."

4. Lakukan perubahan yang anda inginkan dan pilih "Selesai."

4. Bagaimana Anda Tahu jika Akaun WeChat Dihapus?

Apabila anda disekat di WeChat, menghantar mesej kepada orang itu bermaksud mesej anda akan ditolak. Sekiranya mengatakan bahawa anda perlu "Kirim Permintaan Teman" terlebih dahulu, itu bermakna mereka juga telah menghapuskan anda.

Namun, anggaplah orang yang sebelumnya anda berkomunikasi di WeChat sudah tidak ada dalam kenalan anda, dan semua catatan dan mesejnya hilang. Dalam kes itu, itu bermaksud bahawa mereka telah menghapus akaun WeChat mereka sepenuhnya.

5. Adakah saya Betul Memerlukan WeChat?

Ini adalah sesuatu yang dapat diputuskan oleh setiap orang bergantung pada keperluan mereka. Ramai orang menggunakan WeChat untuk perniagaan, tetapi mungkin jumlah yang sama tidak. Terdapat hampir setengah bilion pengguna WeChat di China sahaja. Ini adalah rangkaian sosial yang paling popular di negara ini.

Sekiranya perniagaan atau kajian anda bersambung ke rantau ini, anda ingin mendapatkan banyak faedah menggunakan WeChat.

Aplikasi ini juga akan berguna jika ramai orang yang anda kenal sudah menggunakannya, jadi anda ingin memastikan mengikuti Momen mereka dan membolehkan mereka melihatnya. Ini adalah aplikasi serba boleh yang mungkin terbukti menyenangkan atau berguna, atau mungkin kedua-duanya.

Mengekalkan Hanya Momen yang Anda Mahukan di WeChat

Terdapat kemudahan yang tidak dapat dinafikan untuk menggunakan Moments di WeChat. Daripada menghantar foto dan video kepada setiap rakan secara individu, mereka semua dapat melihatnya dari Moments. Namun, ini juga bermaksud bahawa setiap orang dapat melihat suka dan komen juga.

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan catatan atau komen Moments anda, anda boleh menghapusnya secara kekal dengan mengikuti arahan artikel.

Anda juga boleh meninggalkan kumpulan dan memindahkan hak milik kumpulan anda kepada ahli lain. Akhirnya, anda boleh memutuskan bila masanya untuk menyahsekat seseorang dan membiarkan mereka melihat Momen anda lagi.

Adakah anda mempunyai banyak Momen di WeChat? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found