Cara Menghapus Mesej secara Tetap di Android

Sekiranya anda memegang telefon yang sama untuk sementara waktu, anda mungkin mula melihat aplikasi pemesejan anda mulai perlahan atau mengambil masa yang lama untuk dimuat.

Cara Menghapus Mesej secara Tetap di Android

Menghapus mesej anda di Android tidaklah sukar, tetapi tidak jelas bagaimana menghapus setiap mesej di telefon anda sekaligus tanpa menetapkan semula peranti dari kilang. Kami akan membahas setiap kaedah di bawah ini, dari menghapus utas hingga menghapus seluruh perpustakaan mesej di Android.

Kaedah ini mungkin berbeza berdasarkan pada model dan model telefon anda, serta versi perisian yang anda jalankan. Tidak seperti iPhone, aplikasi teks Android berbeza-beza. Walaupun arahan untuk masing-masing sedikit berbeza, kami akan merangkumi beberapa aplikasi yang berbeza.

Dengan semua itu, mari kita mulakan.

Aplikasi Pemesejan Android

Aplikasi pemesejan Android sering dijumpai di telefon pintar LG dan Motorola. Sekiranya itu adalah aplikasi yang anda gunakan, ikuti arahan ini. Sekiranya anda ingin menggunakan aplikasi ini, cukup muat turun dari sini.

Memadamkan Mesej Individu

Kami akan mulakan dengan kaedah terkecil dan termudah untuk menghapus teks — menghapus satu mesej dari utas.

Mulakan dengan membuka utas pesanan yang mengandungi teks yang ingin anda hapus. Tinjau mesej sehingga anda menemui teks yang ingin anda hapus, sama ada mesej yang dihantar atau diterima.

Sekarang ketik dan tahan jari anda pada teks yang ingin anda hapus, dan mesej itu akan terserlah. Bar tindakan akan muncul di bahagian atas paparan, dan mengetuk ikon tong sampah di sudut kanan atas paparan anda akan menghapus mesej.

Malangnya, Mesej Android tidak membenarkan banyak mesej dihapuskan dengan cara ini sekaligus. Sebagai gantinya, anda perlu menekan lama satu mesej, kemudian ketik mesej lain dan tekan ikon tong sampah.

Memadamkan Benang Pemesejan

Sudah tentu, ketika menghapus keseluruhan perbualan, menghapus satu persatu akan memakan waktu berjam-jam, jika tidak lebih lama, bergantung pada berapa banyak teks yang ada di telefon anda.

Menghapus utas yang lama dan tidak digunakan adalah jalan tengah yang baik antara menghapus setiap mesej di telefon anda dan tidak menghapus apa-apa.

Ini membantu menjaga aplikasi teks anda tetap bersih dan jelas daripada urutan yang tidak penting, dan pada masa yang sama menyimpan mesej yang anda terima dari rakan rapat atau ahli keluarga.

Untuk menghapus utas, tekan dan tahan utas yang ingin anda hapus dari menu pesanan utama. Tanda semak akan muncul di atas ikon foto untuk utas teks anda, dan bar tindakan lain akan muncul di bahagian atas paparan.

Seterusnya, ketik ikon tong sampah dan sahkan dengan mengetuk 'Padam'.

Tidak seperti mesej individu, Mesej Android membenarkan pemilihan beberapa utas dihapus dan diarkibkan. Sebaik sahaja anda mengetuk dan menahan satu utas seperti yang diperincikan di atas, ketik — tidak perlu ditahan — pada utas lain untuk menghapusnya juga. Tanda semak yang sama akan menonjolkan utas tambahan, dan anda dapat memadam atau mengarkibkan utas anda.

Textra

Sekiranya anda cuba menghapus setiap mesej di telefon anda, bahkan memilih dan menghapus utas mesej satu demi satu mungkin terlalu banyak pekerjaan bagi beberapa pengguna, bergantung pada berapa banyak mesej yang mengisi telefon mereka.

Textra adalah aplikasi pesanan yang boleh anda muat turun di mana-mana peranti Android. Apabila anda memuat turun aplikasi, cukup tetapkannya ke aplikasi pesanan lalai anda. Semua teks semasa anda akan dibawa secara automatik. Kami menyukai aplikasi ini kerana memberi kami sedikit kebebasan untuk menghapus mesej daripada yang lain dalam senarai kami.

Catatan: Segala mesej yang anda hapus dari Textra juga akan dikeluarkan dari aplikasi pemesejan lalai telefon anda.

Dalam penampilan, Textra memiliki susun atur dan reka bentuk Mesej Android yang hampir sama, dengan dua kelebihan utama: penyesuaian lengkap dan total, dan pilihan dan tetapan tambahan yang tidak ditawarkan melalui aplikasi Android Messages.

Padamkan Mesej secara automatik di Textra

Oleh itu, setelah anda memasang Textra melalui Google Play Store, jalankan aplikasinya, biarkan pengoptimuman lengkap, dan selami tetapan dengan menekan butang menu bertitik tiga di sudut kanan atas paparan anda.

Sebaik sahaja anda membuka menu tetapan, tatal ke bawah ke bahagian bawah pilihan dan cari kategori "Lebih Banyak Perkara". Di sinilah kami akan menemui kaedah termudah untuk memadam mesej teks anda.

Pilih "Mesej yang Perlu Disimpan" dari bahagian atas senarai, dan anda akan menerima pemberitahuan pop-up yang membolehkan anda menyesuaikan berapa banyak mesej yang ditunjukkan setiap perbualan.

Dari sini, anda boleh menetapkan had mesej teks dan media anda ke nombor yang paling rendah: 25 dan 2, masing-masing. Ini akan memadam semua dengan 25 pesanan teks terakhir setiap perbualan, dan semua kecuali 2 mesej media terakhir setiap perbualan, sehingga mengehadkan mesej yang masuk ke dalam telefon anda dan merahsiakan perbualan anda. Setelah memilih nombor yang anda sukai, anda dapat mengetuk "Baiklah" untuk menutup menu, dan telefon anda akan melakukan yang lain.

Mesej Samsung

Sekiranya anda mempunyai peranti Samsung, kemungkinan besar anda menggunakan aplikasi pemesejan Samsung lalai. Sekiranya demikian, bahagian ini sesuai untuk anda.

Padamkan Teks Individu

Buka aplikasi pesanan teks anda dan cari teks yang ingin anda hapus. Kemudian, tekan lama mesej tersebut.

Tetingkap pop timbul akan muncul. Klik ‘Padam’. Kemudian sahkan.

Tidak seperti aplikasi pemesejan lain yang telah kami senaraikan di atas, anda tidak dapat memanfaatkan lebih banyak mesej dalam utas untuk menghapus gandaan. Tetapi, anda boleh memadam keseluruhan utas dengan mudah.

Padamkan Rangkaian Mesej

Anda dapat menggunakan kaedah ini untuk menghapus semua pesan dengan cepat dari satu kontak, atau semua pesan di dalam telefon anda. Ini caranya:

Tekan lama utas mesej yang ingin anda alih keluar. Ia akan diserlahkan dengan tanda semak. Ketuk ikon tong sampah di bahagian bawah dan sahkan.

Ini adalah penyelesaian yang tepat untuk menghapus mesej lama dengan kod pengesahan atau spam. Walau bagaimanapun, Samsung menjadikannya sangat mudah untuk menghapus semua utas mesej dalam satu masa juga.

Padamkan Semua Mesej di Samsung

Menghapus semua mesej pada peranti Samsung adalah mudah. Ikuti langkah di atas untuk menekan lama satu utas mesej.

Kemudian, klik butang ‘Semua’ di bahagian atas aplikasi pemesejan. Kemudian, ketik ikon tong sampah.

Soalan Lazim

Bagaimana saya boleh memastikan semua mesej dihapuskan secara kekal?

Dengan teknologi hari ini, sukar untuk memastikan bahawa semua jejak pesanan teks anda hilang sepenuhnya. Sudah tentu, jika pembawa telefon bimbit anda menyimpannya di pelayan mereka, sebenarnya tidak ada yang boleh anda lakukan.

Tetapi, anda boleh memastikan tidak ada jejak yang tersisa di telefon anda. Anda perlu memeriksa sebarang perkhidmatan cloud yang ada di telefon anda. Sekiranya anda mempunyai persediaan seperti Samsung Cloud, kemungkinan mesej anda disimpan di pelayan luaran (walaupun anda tidak dapat melihatnya di telefon anda).

Cari pilihan untuk 'Hapus sandaran.' Tatal dan hapus sandaran baru-baru ini (atau lebih lama) bergantung pada masa mesej yang anda mahu hapus secara kekal.

Bolehkah saya memulihkan mesej teks yang dipadam?

Dalam kebanyakan kes, ya. Tetapi, sebaiknya jangan hapus teks yang mungkin anda perlukan di kemudian hari.

Pilihan pertama dan terbaik anda adalah dengan memeriksa teks perkhidmatan awan anda. Sekiranya anda menggunakan Textra, teks tersebut mungkin disimpan dalam sandaran. Sekiranya anda menggunakan Samsung atau LG, telefon anda mempunyai perkhidmatan sandaran asli. Cukup pergi ke Tetapan telefon dan cari pilihan Sync & Backup (sering dijumpai di bawah ‘Akaun).

Cuba pulihkan sandaran terakhir anda untuk mendapatkan kembali teks yang dihapuskan.

Sekiranya anda memerlukan bantuan dengan aplikasi teks tertentu, beritahu kami di komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found