Cara Menghapus Alamat Gmail Anda Secara Tetap [Januari 2021]

Alat kolaborasi dan penyatuan Gmail dengan produk Google yang lain menjadikannya pilihan mudah bagi kebanyakan orang ketika memilih perkhidmatan e-mel.

Cara Menghapus Alamat Gmail Anda Secara Tetap [Januari 2021]

Mendaftar untuk akaun Gmail cepat dan mudah, dan banyak orang mempunyai lebih daripada satu alamat Gmail untuk satu sebab atau yang lain. Walau apa pun, anda mungkin mempunyai terlalu banyak akaun Gmail.

Untuk mempermudah hidup anda, anda mungkin memutuskan untuk menghapus akaun Gmail dan artikel ini menerangkan bagaimana anda boleh melakukannya.

Cara Menghapus Alamat Gmail Anda

Menghapus akaun Gmail semudah mendaftar untuk satu, tetapi anda perlu mengikuti langkah-langkahnya dengan berhati-hati jika anda tidak mahu menghapus keseluruhan akaun Google anda.

Pertama, log keluar dari akaun Google atau Gmail lain yang mungkin anda log masuk dalam penyemak imbas web anda. Ini adalah langkah keselamatan yang penting untuk mengelakkan daripada menghapus akaun yang salah.

Kedua, anda perlu log masuk ke akaun Google yang mempunyai akaun Gmail tertentu yang ingin anda hapus. Untuk melakukannya, buka penyemak imbas web dan arahkan ke google.com dan kemudian klik pada log masuk di sebelah kanan atas penyemak imbas

  1. Pergi ke myaccount.google.com dan log masuk jika anda belum melakukannya. Anda akan melihat "Selamat Datang, Nama Anda" di bahagian atas halaman pengurusan akaun Google.
  2. Pada halaman Pengurusan Akaun Google, klik pada Data dan Pemperibadian di menu navigasi sebelah kiri.

  3. Sekiranya anda mahu, anda boleh muat turun data anda sebelum anda memadamkan akaun Gmail anda supaya anda tidak kehilangan sesuatu yang penting. Atau, jika anda tidak perlu menyimpan data anda, anda hanya boleh klik Padamkan perkhidmatan atau akaun anda.

  4. Seterusnya, Google akan memberi anda pilihan sekali lagi. Sekiranya anda sudah bersedia untuk menghapus akaun Gmail anda, klik Padamkan Perkhidmatan Google.

  5. Setelah anda mengklik Hapus perkhidmatan Google, anda akan diminta untuk memasukkan kata laluan anda, dan bergantung pada tetapan keselamatan anda, anda mungkin perlu memasukkan kod pengesahan.
  6. Skrin berikutnya akan menunjukkan kepada anda senarai perkhidmatan Google yang telah Anda kaitkan dengan akaun Google ini, seperti Gmail dan YouTube, dengan ikon tong sampah di sebelah kanan setiap perkhidmatan.

  7. Seterusnya, klik pada ikon tong sampah untuk menghapus akaun Gmail anda. Google mungkin meminta anda mengesahkan identiti anda dengan teks pengesahan Google yang lain.

Anda akan diminta memberikan alamat e-mel bukan Google yang lain sebelum dapat meneruskannya. Alamat bukan Gmail ini adalah untuk log masuk ke perkhidmatan Google lain seperti Google Play, Dokumen, atau Kalendar.

Masukkan alamat e-mel bukan Gmail kemudian klik Hantar E-mel Pengesahan.

e-mel pengesahan

Periksa e-mel alternatif anda dan buka mesej pengesahan dari Gmail. Klik pada pautan untuk terus membuang alamat Gmail anda. Langkah ini penting. Alamat Gmail anda tidak akan dihapus sehingga anda mengklik pautan tersebut.

Catatan: Sebelum menghapus Gmail, anda boleh memuat turun e-mel anda dengan mengklik pautan "Muat turun Data" di bahagian atas senarai perkhidmatan Google. Anda boleh memilih untuk memuat turun semua e-mel atau memilih label tertentu. Fail yang dimuat turun akan dalam format MBOX dan dapat dibuka dengan menghubungkan akaun Gmail yang aktif dengan klien e-mel seperti Thunderbird.

Akhirnya, klik "Buang Gmail" sebagai langkah terakhir. Perhatikan bahawa menghapus alamat Gmail anda tidak akan membebaskan nama pengguna Google / Gmail anda.

Sekiranya anda ingin menyimpan akaun tetapi menghapus senarai kenalan anda, baca Cara Menghapus Semua Kenalan Google Gmail.

Langkah seterusnya

Anda tidak boleh mendaftar ke Gmail dengan nama pengguna yang sama pada masa akan datang. Oleh kerana alamat Gmail juga dihubungkan ke akaun Google, menghapusnya tidak akan menghapus data dari perkhidmatan Google lain seperti YouTube, sejarah Carian Google, dan Google Drive. Sekiranya anda tidak memuat turun e-mel anda dari akaun, semua e-mel anda tidak dapat diakses.

Perkara seterusnya yang perlu dilakukan setelah menghapus alamat Gmail adalah mengemas kini dokumen yang mungkin mempunyai alamat e-mel tersebut. Ini mungkin termasuk kad nama, resume, maklumat hubungan laman web anda, dan tempat-tempat lain di mana anda memberikan alamat e-mel itu sebagai cara untuk menghubungi anda kini harus diperbarui.

Keluarkan Gmail dari Telefon Anda

Langkah lain yang mungkin perlu anda lakukan ialah menghapus akaun Gmail dari telefon anda (ini sangat penting jika anda tidak mahu melihat pop timbul di telefon anda meminta anda masuk).

Dengan kedua-dua peranti Apple dan Android, pergi ke tetapan di telefon anda dan cari ‘Akaun’ anda. Ini dapat dilakukan dengan mudah dengan menaip ‘Akaun’ ke bar carian Tetapan.

Cari akaun dan ketik padanya. Android dan Apple memberi anda pilihan untuk membuang akaun. Setelah mengetuknya, anda perlu mengesahkannya. Akaun akan hilang dari senarai akaun telefon anda.

Soalan Lazim

Di TechJunkie, kami mendapat banyak soalan mengenai penggunaan Gmail dan perkhidmatan Google yang lain.

Berikut adalah jawapan kami untuk beberapa pertanyaan yang paling sering kami terima mengenai penggunaan, pembuatan, dan penghapusan akaun Gmail.

Bolehkah saya memadam Gmail saya dan masih menyimpan Dokumen Google saya?

Ya, arahan di atas hanya untuk akaun Gmail anda. Anda masih dapat mengakses dokumen Google dan menyimpan data Google Suite.

Adakah Gmail selamat?

Seperti kebanyakan teknologi, keselamatan Gmail bergantung pada pengguna. Menyiapkan pengesahan dua faktor, mengemas kini kata laluan anda secara berkala, dan memastikan maklumat hubungan sentiasa terkini adalah langkah yang perlu anda lakukan untuk memastikan Gmail anda selamat.

Apa yang berlaku apabila seseorang menghantar e-mel kepada saya setelah saya memadamkan akaun saya?

Pengirim akan menerima e-mel balasan yang menyatakan bahawa mesej tidak dapat dihantar. Itu tidak menjelaskan mengapa e-mel tidak dihantar.

Bagaimana jika saya menggunakan Gmail saya untuk log masuk ke laman web lain?

Sebelum anda menghapus e-mel anda, pastikan bahawa anda mengemas kini alamat e-mel anda di semua akaun yang terikat dengannya. Anda mesti pergi ke setiap laman web dan mengemas kini maklumat hubungan.

Apa yang berlaku sekiranya seseorang menghantar e-mel kepada saya?

Sekiranya seseorang menghantar e-mel kepada anda setelah anda mengikuti langkah-langkah yang dijelaskan di atas, ia akan memberitahu mereka dengan pemberitahuan ‘Pesan Tidak Dihantar’. Oleh kerana anda tidak akan menerima pemberitahuan mengenai pesan baru setelah akaun dihapus, penting untuk memperbarui maklumat hubungan anda untuk setiap akaun atau kontak yang berafiliasi dengan alamat tersebut.

Pemikiran Akhir

Akaun e-mel yang tidak aktif adalah sasaran utama penggodam dan mengundang risiko untuk mencuri maklumat peribadi anda.

Dengan demikian, jika anda tidak menggunakan alamat Gmail tertentu, maka adalah kepentingan terbaik anda untuk menghapusnya dengan betul daripada membukanya secara terbuka.

Nasib baik, dengan mengikuti langkah-langkah yang dinyatakan di atas, anda dapat dengan cepat dan mudah menghapus alamat Gmail lama dan terlupa.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found