Cara Menghapus Permainan dari PC Anda

Kadang-kadang, anda mahu mengeluarkan permainan dari PC anda secara langsung. Sama ada sambutannya lama, atau memakan terlalu banyak ruang, menghapusnya menjadi mustahak.

Cara Memadamkan Permainan dari PC Anda

Oleh itu, kami akan menunjukkan kepada anda banyak cara di mana anda dapat memadam permainan dari PC anda. Teruskan membaca untuk mengetahui kaedah mana yang paling sesuai untuk anda.

Memadam dari Perkhidmatan Pengedaran Digital

Platform pengedaran digital seperti Steam, GOG, Origin, atau Epic antara lain mempunyai pilihan penyahpasangan mereka sendiri pada pelancar mereka. Ini berguna apabila peluncur anda terbuka dan mahu membuang permainan dengan segera. Ini juga berguna sekiranya anda ingin memadam permainan dari pengedar tertentu dan bukan permainan dari orang lain.

Berikut adalah beberapa laman pengedaran digital yang paling popular untuk PC dan pilihan penyahpasangan tempatan mereka.

 1. Pertempuran.Net

  Pada aplikasi Blizzard, pilih ikon permainan yang ingin anda hapus. Klik pada Pilihan, kemudian pilih Nyahpasang Permainan.

 2. Bethesda.Net

  Buka pelancar dan pilih permainan yang ingin anda padamkan di dulang. Di sudut kanan atas halaman percikan permainan, pilih Nyahpasang.

 3. Kedai Permainan Epik

  Buka Perpustakaan, Pada Tampilan Ikon klik tiga titik di sudut kanan bawah permainan yang ingin anda nyahpasang. Pada Senarai Lihat ini berada di sudut paling kanan. Pilih Nyahpasang dari menu.

 4. GOG

  Pada pelancar GOG, klik Dipasang pada menu. Pilih permainan yang ingin anda alih keluar. Klik butang di sebelah kanan Play untuk menunjukkan menu. Tuding untuk Mengurus Pemasangan kemudian pilih Nyahpasang.

 5. Kedai Microsoft

  Kedai Microsoft tidak menawarkan kaedah penyahpasangan tempatan. Teruskan ke tetapan sistem Windows untuk menyahpasang dari sana.

 6. Asal

  Pilih Perpustakaan Permainan Saya. Klik kanan pada ikon permainan yang ingin anda hapus. Pilih Nyahpasang.

 7. Kukus

  Pada pelancar pergi ke Perpustakaan. Pilih ikon permainan yang ingin anda hapus, klik kanan dan kemudian arahkan ke Urus. Pilih Nyahpasang. Ini juga dapat dilakukan dengan memilih Properties, mengklik Tab Fail Lokal dan memilih Uninstall Game.

 8. Uplay

  Dari pelancar, klik Permainan. Klik kanan pada permainan yang ingin anda hapus dan pilih Nyahpasang

cara memadam permainan dari pc

Memadamkan melalui Pemasangan Dalam Permainan

Beberapa permainan menawarkan pilihan penyahpasangan melalui pelancar dalam permainan mereka. Sekiranya permainan anda mempunyai pelancar yang berasingan, kemungkinan permainan tersebut dapat dicopot pemasangannya dari peluncur itu sendiri. Sebilangan besar pelancar dilengkapi dengan tajuk Launcher.exe yang boleh dikenal pasti sendiri.

Periksa fail folder permainan anda untuk memeriksa apakah ia mempunyai peluncur. Sebagai alternatif, beberapa permainan dilengkapi dengan aplikasi penyahpasang yang berasingan. Biasanya, ini dinamakan Uninstall.exe. Anda juga boleh melancarkan permainan dan melihat apakah ada pilihan untuk mencopot pemasangannya dari sana. Sebilangan besar permainan yang membenarkan ini mempunyai menu Tetapan atau Tetapan Permainan. Sekiranya pilihan nyahpasang tidak dapat dijumpai di pelancar, periksa menu.

Kelebihan menggunakan penyahpasang permainan khusus permainan ialah kadangkala mereka hanya menghapus permainan dan bukan fail yang disimpan. Ini berguna, terutamanya jika permainan tidak disimpan ke Cloud. Menyahpasang hanya permainan bermaksud bahawa jika anda merasa perlu memainkannya lagi, semua kemajuan anda akan tetap ada ketika anda memasangnya semula.

padam permainan dari komputer

Memadam melalui Tetapan Windows

Sekiranya anda ingin membuang permainan melalui tetapan Windows, anda boleh melakukan perkara berikut:

Pada Windows 10:

 1. Buka Bar Mula Windows.
 2. Pilih Tetapan.
 3. Pilih Aplikasi.
 4. Pilih Aplikasi & Ciri.
 5. Pilih permainan yang anda mahu nyahpasang dan klik di atasnya.
 6. Pilih Nyahpasang.

Pada Windows 8.1 atau lebih rendah:

 1. Buka bar Carian.
 2. Jenis Panel Kawalan.
 3. Buka Panel Kawalan.
 4. Pada menu Program pilih Uninstall Programs.
 5. Cari permainan yang anda mahu padamkan dalam senarai.
 6. Pilih Nyahpasang Program.

Memadamkan pada Mac

Pada platform MacOS, penghapusan permainan dapat dilakukan dengan membuka folder Aplikasi dan menyeret ikon ke Sampah. Ini akan menghapus aplikasi tetapi meninggalkan fail sistem di belakang. Cara yang lebih baik adalah dengan membuka Finder dan menaip nama aplikasi. Pastikan Fail Sistem disertakan dalam atribut carian. Seret semua fail yang anda dapati ke Sampah.

padam permainan dari pc

Penghapusan Manual

Sama seperti proses penghapusan aplikasi di MacOS, anda boleh memadam permainan secara manual dengan membuang folder permainan. Ini biasanya tidak disyorkan kerana tidak sepenuhnya membuang fail sistem dari komputer anda.

Namun, beberapa permainan bersifat mandiri dan tidak masuk ke sistem pendaftaran ketika dijalankan. Sekiranya anda tidak dapat mencari permainan dalam senarai aplikasi ketika anda membuka tetingkap Nyahpasang Windows, ada kemungkinan besar itu tidak ada dalam pendaftaran. Sekiranya ada, memadam folder itu sendiri adalah kaedah terbaik untuk mengatasinya.

Kaedah Penghapusan termudah

Terdapat banyak cara untuk menghilangkan permainan yang dipasang dari komputer anda. Dalam artikel ini, kami telah menunjukkan kepada anda kaedah termudah yang tersedia. Ini bukan senarai yang lengkap, dan kami ingin mengetahui apakah ada teknik yang lebih baik di luar sana.

Adakah anda tahu cara lain untuk memadam permainan dari PC? Adakah anda pernah mempunyai pengalaman mengenai melakukannya? Pergi ke bahagian komen dan kongsi ini dengan komuniti.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found