Cara Memadamkan Facebook Pixel

Facebook adalah salah satu syarikat terbesar di internet. Nampaknya tidak ada skandal dan unsur-unsur lain yang bermasalah dari syarikat yang akan menyebabkan mereka menimbulkan banyak masalah. Walaupun anda mungkin menganggap Facebook sebagai rangkaian sosial, mereka juga merupakan salah satu syarikat pengiklanan terbesar abad ke-21.

Cara Memadamkan Facebook Pixel

Setiap kali anda melayari Facebook atau Instagram, iklan dari rakan pengiklanan Facebook menargetkan anda dengan kandungan. Penargetan iklan menjadi begitu tepat sehingga kebanyakan orang menganggap, dengan setengah bergurau, Facebook sedang mendengar perbualan mereka menggunakan mikrofon di telefon dan tablet mereka ketika bersambung ke web — menakutkan, Cermin hitam-pemikiran esque. Nasib baik, ada penjelasan yang lebih mudah untuk bagaimana Facebook dapat menyasarkan iklan dengan tepat: Facebook menggunakan piksel penjejakan.

Sekiranya anda ingin menghapus piksel penjejakan Facebook dari laman web anda, anda mungkin pemilik atau pengendali laman web yang biasa beriklan di Facebook. Anda mungkin ingin mengubah strategi pemasaran anda ke strategi yang tidak termasuk pengiklanan Facebook, tetapi sayangnya, Facebook menjadikannya sukar untuk membuang piksel penjejakan. Artikel ini akan membantu anda menyelesaikan masalah ini.

Sekiranya anda pengguna biasa Facebook yang baru mengetahui tentang piksel di Facebook dan ingin menyingkirkan sebarang penjejakan data penyemakan imbas anda, anda juga mungkin berada di antara batu dan tempat yang sukar.

Namun, mari kita lihat apa yang dilakukan oleh piksel penjejakan Facebook, apa yang boleh anda lakukan untuk mengatasinya, sama ada anda benar-benar dapat menghapus piksel itu, dan bagaimana anda dapat melindungi privasi anda dengan mengelakkan daripada dilacak oleh Facebook.

Cara Menghapus Piksel Facebook | Alphr.com

Apa itu Pixel Facebook?

Sekiranya anda tidak bekerja dalam dunia periklanan, melihat "piksel" di sebelah "Facebook" dalam kalimat mungkin tidak banyak bermakna bagi anda. Bagi banyak orang, kata "piksel" menyambungkan saluran telefon Google, dan mungkin lebih tepat lagi, kamera mereka yang sangat baik yang dinamakannya.

Mungkin anda memikirkan piksel pada paparan yang sedang anda baca sekarang, berjuta-juta yang merangkumi gambar dan video yang kami gunakan setiap hari dalam talian. Namun, yang mungkin tidak anda fikirkan ialah piksel sebagai maklumat yang direka oleh Facebook untuk memberi anda iklan bertarget yang lebih baik, sesuatu yang, sejujurnya, boleh menjadi sedikit kontroversi dalam penggunaannya secara umum. Oleh itu, banyak pengiklan merasa sangat bermanfaat dan sebilangan pengguna suka melihat iklan berdasarkan minat mereka.

Pada dasarnya, Facebook Tracking Pixel adalah alat analisis, sekeping kod yang dirancang untuk diletakkan di dalam laman web untuk mengesan pengguna ketika mereka menggunakan laman web dengan piksel yang diaktifkan. Seperti yang diperincikan oleh Facebook di laman piksel mereka, alat ini dipicu ketika seseorang mengunjungi laman web dan melakukan tindakan. Piksel secara automatik melaporkan tindakan tersebut, memberi tahu pemilik laman web tersebut mengetahui seseorang menggunakan laman web mereka setelah melihat iklan di Facebook.

Piksel penjejakan juga memungkinkan pelanggan dihubungi kembali menggunakan alat khalayak khusus ketika mengatur kampanye iklan baru. Secara teori, piksel adalah salah satu daripada banyak cara Facebook membolehkan pengiklan dari semua saiz menjadi lebih baik dalam menyampaikan iklan kepada orang yang lebih cenderung mengklik iklan tersebut. Pengguna mendapat keuntungan dengan melihat iklan yang disasarkan untuk minat mereka walaupun dengan beberapa privasi dalam talian.

Dari segi kod, piksel menggunakan JavaScript untuk menambahkan piksel terus ke tajuk laman web. Kod JavaScript boleh berukuran apa pun dan dikaitkan dengan gambar 1 × 1 piksel yang dapat ditempatkan pemilik laman web tepat di dalam bukaan tag laman web mereka. Jadi pada asasnya piksel Facebook adalah gabungan dari fail gambar yang sangat kecil dan sedikit kod JavaScript.

Bagaimana Facebook Pixel Berfungsi?

Dengan tujuan yang tinggi itu, bagaimana piksel Facebook berfungsi? JavaScript ditambahkan ke setiap halaman web dan dapat mengenali kapan seseorang mendarat di halaman web Anda, alamat IP, lokasi, maklumat penyemak imbas, perangkat yang mereka gunakan, dan informasi pengenal lain yang dapat digunakan untuk menargetkan iklan. Walaupun kedengarannya agak menyeramkan, pelacakan dan pelaporan adalah rutin hari ini. Analitis Google dan perkhidmatan analisis lain melakukan perkara serupa.

Apabila halaman anda dimuat, JavaScript berjalan dan piksel Facebook melaporkan kembali, membuat log bersama dengan pengecam unik. Anda kemudian boleh mengakses data tanpa nama dari semua laporan piksel anda di Facebook Business Manager.

Anda kemudian dapat melihat di mana pembaca anda tinggal, peranti apa yang mereka gunakan, penyemak imbas apa yang mereka gunakan, berapa lama mereka berada di laman web anda dan halaman mana yang mereka akses semasa mereka berada di sana. Anda boleh menggunakan maklumat ini untuk mengoptimumkan halaman untuk wilayah geografi tertentu, untuk mudah alih, untuk desktop, pemasaran semula kepada pengunjung atau apa sahaja yang anda perlukan.

Nampaknya terdapat keluk pembelajaran yang curam untuk menerapkan piksel Facebook. Terdapat juga beberapa permintaan maklumat mengenai cara menghapus piksel Facebook dari pengguna yang melakukan kesalahan atau yang tidak lagi menginginkannya di halaman.

Padamkan Kod Piksel Facebook | Alphr.com

Cara Memadamkan Facebook Pixel

Malangnya, terdapat beberapa masalah besar ketika menghapus piksel Facebook dari laman web anda. Seperti kebanyakan perkara, Facebook menjadikannya sangat sukar untuk menghapusnya dari kehidupan anda, dan itu termasuk menghapus data piksel Facebook. Penting juga untuk diperhatikan bahawa anda tidak dapat menghapus piksel dengan data mengenai anda; sebagai contoh, jika anda pengguna biasa di Facebook dan bukan pengurus perniagaan, anda tidak akan dapat "menghapus" piksel yang dibuat oleh Facebook untuk pengiklannya.

Di luar memberi anda lebih banyak iklan berdasarkan apa yang anda klik, piksel itu benar-benar di luar kawalan pengguna akhir, kecuali anda menggunakan penyekat iklan dan melumpuhkan penjejakan di laman web untuk menjaga privasi anda dan meningkatkan kemungkinan anda tidak diiklankan ke (bagaimanapun, jika anda prihatin tentang privasi sebagai pengguna akhir, berada di Facebook mungkin merupakan tempat yang buruk untuk menghabiskan masa anda). Adakah anda bersedia untuk membuang piksel Facebook?

Cara Menghapus Piksel Facebook | Alphr.com

Sebagai pemilik laman web, menghapus piksel dari laman web anda semudah mengeluarkan kod dari laman web anda. Facebook membolehkan anda mengatur piksel anda menggunakan integrasi kod manual atau dengan memasukkan kod ke dalam laman web anda melalui perkhidmatan seperti Wix, Squarespace, dan laman web dalam talian lain yang terkenal. Oleh kerana piksel hanyalah sekeping kod yang dimasukkan ke dalam laman web anda, anda boleh mengeluarkannya dari laman web anda dengan menghapus kod yang dilaksanakan di tajuk anda.

Sekiranya anda menggunakan kaedah suntikan untuk meletakkan kod di laman web anda, mungkin juga untuk menghapuskan kod menggunakan alat tersebut. Panduan Facebook secara khusus menggunakan Squarespace sebagai panduan rujukan untuk menghapus piksel dari kod yang disuntik anda, tetapi juga harus serupa untuk kebanyakan pereka laman web dalam talian.

Cara Menghapus Piksel Facebook | Alphr.com

Jelas, kelemahan utama di sini berasal dari fakta bahawa laman web tersebut sebenarnya tidak menghapus piksel dari alat perniagaan Facebook anda, walaupun setelah anda mengeluarkan piksel dari laman web anda. Namun, apa yang dilakukannya adalah menghilangkan kemungkinan piksel diaktifkan dan mengesan mana-mana pengguna semasa mereka mengunjungi laman web anda. Walaupun ini tidak sama dengan menghapus maklumat sepenuhnya, piksel harus dimasukkan ke dalam akaun perniagaan anda, tidak digunakan dan tidak dapat melacak data tambahan bagi pihak laman web dan iklan anda.

Bagaimana Mengelakkan Dikesan oleh Facebook dan Laman Web Lain

Sekiranya anda bukan pencipta laman web, tetapi sebaliknya, individu yang berfikiran privasi yang bimbang akan dilacak tanpa pengetahuan anda oleh Facebook, hanya ada banyak perkara yang boleh anda lakukan ketika cuba mengelakkan daripada dijejaki dalam talian oleh Facebook.

Nasib baik, dengan menggunakan peluasan dan alat lain yang dirancang untuk penyemak imbas seperti Chrome, ada beberapa langkah yang dapat Anda ambil untuk mengelakkan untuk memastikan anda dilacak sesedikit mungkin. Berikut adalah beberapa petua untuk mengelakkan piksel mengerikan dan menjadi pintar dengan privasi anda dalam talian:

Cara Menghapus Piksel Facebook | Alphr.com

    • Lihatlah pilihan iklan anda: Facebook membolehkan anda menyesuaikan beberapa pilihan iklan pada penyemak imbas anda, dan ada baiknya anda menggunakan alat tersebut untuk memastikan anda mengelakkan daripada dilacak sebanyak mungkin. Jelas sekali, anda menyesuaikan pilihan penjejakan anda ketika masih tinggal di dunia Facebook, jadi penting untuk memastikan anda memahami bahawa masih ada peluang yang baik untuk akaun Facebook anda terus mengesan banyak maklumat anda, tidak kira sekeras mana pun anda berusaha menjadikannya peribadi .
    • Gunakan penyekat iklan yang berfungsi sebagai penyekat skrip: uBlock Origin adalah penyekat iklan yang hebat kerana banyak, banyak alasan, tetapi juga berfungsi sebagai cara untuk menyekat skrip laman web tertentu yang anda lawati sehingga anda tidak perlu lagi menghadapinya. Alat lain seperti PrivacyBadger dan NoScript melakukan perkara yang serupa ketika menyekat laman web dari menjejaki kuki dan alat iklan lain dalam talian.
    • Jangan ikut jejak: Pautan AS untuk melakukan ini ada di sini; bagi mereka di negara lain, kebanyakan mesin pencari akan menunjukkan kemampuan anda untuk memilih untuk tidak mengikut jejak bergantung kepada lokasi anda. Contohnya, Eropah mempunyai perkhidmatan untuk semua negaranya di sini.
    • Padam Facebook: Lihat, ini agak jelas, tetapi jika anda prihatin tentang implikasi privasi Facebook menjejaki akaun anda melalui perkhidmatan piksel mereka, cara termudah untuk memperbaiki keadaan ini adalah dengan menghapus akaun Facebook anda untuk membuang laman web mereka dari hidup anda sama sekali. Sekiranya mereka tidak dapat mengesan anda, anda tidak perlu risau.

***

Seperti banyak perkara, Facebook telah melakukan pekerjaan yang luar biasa menjangkiti seluruh web dan menjadikannya sukar untuk melarikan diri dari dalam rangkaian sosial-mega, tetapi dengan beberapa langkah, anda dapat melepaskan diri dari piksel dan menjalani kehidupan yang cukup peribadi.

Sekiranya anda ingin melumpuhkan piksel yang anda buat di dalam akaun perniagaan anda melalui Facebook, di luar mengeluarkannya dari laman web anda, anda mungkin akan menjadi tugas yang sukar untuk menghapusnya sama sekali. Namun, dengan mematikan piksel dan membiarkannya tanpa tujuan atau operasi, anda dapat memastikan bahawa pengikut dan anda sendiri selamat dari proses penjejakan Facebook, memberikan anda perlindungan privasi.

Sekiranya artikel ini berguna, anda mungkin menyukai artikel TechJunkie lain mengenai privasi, termasuk Mesin Pencari Terbaik yang Menghormati Privasi anda - April 2019 dan 6 Alat Privasi Teratas yang Harus Anda Miliki di Mac Anda. Dan lihat artikel TechJunkie mengenai Facebook, termasuk Cara Menyasarkan Peminat Halaman Lain dengan Iklan Facebook.

Sudahkah anda cuba menghilangkan Facebook Pixel? Bagaimana ia berlaku? Tolong beritahu kami mengenainya dalam komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found