Cara Menghapus Direktori Penuh Termasuk Fail di Linux

Linux Command Line adalah alat berkuasa yang membolehkan anda melakukan banyak perkara dengan lebih cepat dan mudah daripada melalui GUI. Salah satu keupayaan utamanya ialah membuat dan menghapus fail dan folder, walaupun kita akan terus menghapus folder dalam artikel ini.

Cara Menghapus Direktori Penuh Termasuk Fail di Linux

Terus membaca untuk mengetahui cara menggunakan perintah "rm" dan "rmdir" untuk menyingkirkan folder, sub-folder, dan fail yang tidak lagi anda perlukan.

Gunakan "rm" untuk Padam Direktori

Terdapat banyak perintah yang dapat anda gunakan untuk menghapus direktori. Pilihan harus bergantung pada apa yang anda mahu lakukan dan bagaimana anda mahu ia dilakukan. Garis Perintah Linux sangat fleksibel dalam hal ini, mungkin lebih tepat daripada rakan Windows dan Mac.

Perlu diingat bahawa Linux tidak membuat perbezaan antara folder dan fail seperti sistem operasi Mac dan Windows. Sebaliknya, ia memperlakukan folder sebagai kumpulan fail. Di bahagian ini, kita akan memeriksa perintah rm. Mari kita mulakan.

Gunakan "rm" untuk Padam Direktori

rm –d nameofthedirectory

Perintah di atas hanya akan membolehkan anda menghapus satu direktori kosong. Ini adalah arahan paling asas untuk membuang / menghapus folder.

rm –d nameofthedirectory1 nameofthedirectory2

Perintah yang ditunjukkan di atas akan menghapus beberapa folder. Hasil tangkapan di sini adalah, seperti yang sebelumnya, mereka semua mesti kosong. Sekiranya folder pertama yang anda namakan tidak kosong, Command Line tidak akan cuba memadam folder lain. Ia akan berhenti, tanpa memberi anda mesej ralat.

rm –r nameofthedirectory1 nameofthedirectory2

Perintah di atas akan menghapus semua folder yang ditentukan, sub-foldernya, dan fail di dalamnya. Ini mungkin berkat pilihan "-r" yang menggantikan "-d" dari perintah sebelumnya. Di Linux Command Line, "-r" adalah singkatan dari recursive. Ia boleh digunakan sendiri dan digabungkan dengan pilihan lain.

rm –rf nameofthedirectory

Ketika anda menjalankan perintah "rm –r", Command Line Linux akan meminta izin untuk menghapus sub-folder dan fail yang dilindungi tulis. Namun, jika anda mengetik "rm –rf", anda tidak akan diminta. Huruf "f" adalah singkatan dari "force."

Anda harus berhati-hati ketika menghapus folder dan fail dengan perintah "rm –rf", kerana anda mungkin kehilangan data penting atau merosakkan sistem operasi. Fail dan folder sistem dapat dihapus dengan lebih mudah pada sistem Linux daripada pada Windows atau Mac.

sudo apt-get install tree

Untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik mengenai perkara yang hendak anda hapus, anda harus memasang pakej pokok melalui utiliti apt-get. Ini berfungsi untuk Ubuntu dan seluruh keluarga Debian. Sekiranya anda menggunakan pengedaran lain, gunakan alat pengurusan pakejnya sendiri. Apabila anda menjalankan perintah di atas, Command Line akan memaparkan folder dan struktur fail folder yang anda masuki. Dengan cara ini, anda dapat dengan mudah memeriksa apakah ada file atau sub-folder yang harus tetap utuh.

laluan pokok / ke / direktori / anda

Perintah yang dinyatakan di atas akan membolehkan anda melihat struktur folder lain dalam sistem Linux anda.

Perintah Lanjutan

Ada variasi lain dari perintah “rm”, seperti “–no-preserve-root,” “–preserve-root,” “–one-file-system,” dan lain-lain. Namun, mereka ditujukan untuk pengguna Command Line yang berpengalaman. Sekiranya anda melakukan kesalahan dengan salah satu daripadanya, anda mungkin menghapus sebahagian atau bahkan semua fail sistem di komputer anda. Oleh kerana sifatnya yang rumit, kami akan menyimpannya untuk tutorial Command Line yang lain.

Gunakan rmdir untuk Padam Direktori

Anda juga boleh menggunakan set perintah rmdir untuk menghapus folder. Walau bagaimanapun, perintah rmdir hanya dapat mengurus folder kosong dan tidak dapat menghapus fail yang terdapat di dalam folder yang ditandai untuk dihapus. Terdapat beberapa arahan rmdir yang berguna, dan kita akan melihatnya di bahagian ini.

Gunakan rmdir untuk Padam Direktori

Walau bagaimanapun, anda boleh menipu Garis Perintah untuk menghapus folder yang tidak kosong dengan pilihan induk, walaupun lebih banyak lagi kemudian.

rmdir nameofthedirectory

Ini adalah arahan "rmdir" paling asas di luar sana. Ini akan menghapus direktori kosong yang ada di dalam direktori di lokasi anda sekarang. Sebagai contoh, jika lokasi anda sekarang adalah desktop dan anda mempunyai "Folder Baru" kosong di dalamnya, perintah "rmdir" ini akan mengurusnya.

rmdir nameofthedirectory1 nameofthedirectory2

Sekiranya anda mempunyai beberapa folder yang ingin anda hapus, anda boleh menggunakan variasi di atas perintah "rmdir". Semua folder (direktori) yang ditentukan akan dihapus, tetapi folder tersebut harus terkandung di dalam direktori yang sedang anda masuki. Untuk menghapus direktori di tempat lain, rujuk perintah seterusnya.

rmdir / jalan / ke / direktori / anda

Line Perintah Linux membolehkan anda menghapus direktori dari lokasi semasa anda, di mana sahaja berada. Untuk melakukan itu, anda harus memasukkan jalan penuh ke arah direktori atau direktori yang ingin anda hilangkan.

Sekiranya anda cuba menghapus folder yang mengandungi sub-folder dan / atau fail, Command Line akan menunjukkan kepada anda satu pesan kesalahan yang menyatakan: Direktori tidak kosong. Tidak perlu dikatakan, ia tidak akan menghapus folder yang ditentukan.

Sekiranya anda menentukan tiga folder dan yang pertama terbukti tidak kosong, Command Line akan berhenti memproses perintah anda sebaik sahaja masuk ke folder pertama. Anda akan mendapat mesej ralat yang sama seperti dalam kes sebelumnya dan Command Line tidak akan berusaha untuk menghapus folder lain dalam senarai.

Anda boleh menyelesaikannya dengan menambahkan pilihan berikut: –ignore-fail-on-non-kosong. Ini akan memaksa Command Line untuk terus menjalankan perintah walaupun menemui folder yang tidak kosong. Perintah mungkin kelihatan seperti ini: rmdir –ignore-fail-in-non-kosong NewFolder1 NewFolder2 NewFolder3.

rmdir –p nameofthedirectory1 nameofthedirectory2

Perintah di atas dapat membantu anda menipu Linux untuk menghapus folder yang tidak kosong. Ini menggunakan pilihan "-p", juga dikenal sebagai pilihan "induk". Inilah cara ia berfungsi.

Katakan anda mempunyai folder bernama Pics dan folder bernama ColorPics di dalamnya. Mari kita anggap yang terakhir kosong dan satu-satunya item dalam folder Gambar. Apabila anda menjalankan perintah "rmdir –p ColorPics Pics", Command Line akan menghapus folder ColorPics kerana tidak ada apa-apa di dalamnya. Selepas itu, ia akan memeriksa status folder Gambar, menentukannya juga kosong, dan menghapusnya.

Ketahui Kuasa Perintah

Command Line membolehkan anda melakukan banyak perkara pada sistem Linux. Hati-hati jika anda tidak mempunyai banyak pengalaman, kerana lebih mudah merosakkan sistem di Linux daripada pada Windows dan Mac.

Adakah anda pernah menggunakan Command Line untuk menghapus folder dan fail sebelum ini? Perintah mana yang anda gunakan? Sekiranya anda fikir kami melewatkan beberapa pilihan yang baik, beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found