Cara Menyekat atau Menghapus Rakan di WeChat

WeChat adalah aplikasi pesanan dan rangkaian sosial yang berasal dari China tetapi telah menggegarkan barat. Walaupun kelihatan baru, atau agaknya, pertama kali dilancarkan pada tahun 2011 dan di barat pada tahun 2012. Ini adalah aplikasi besar dengan berbilion pengguna dan menawarkan semua perkara yang kita cari dalam rangkaian sosial. Ini juga dilengkapi dengan kelemahan rangkaian sosial yang biasa, sebab itulah saya harus mengumpulkan panduan ringkas ini mengenai cara menyekat atau menghapus rakan di WeChat.

Cara Menyekat atau Menghapus Rakan di WeChat

Sebahagian besarnya, WeChat adalah tempat yang cukup baik untuk remaja melepak. Ini adalah rangkaian yang positif terutama dengan banyak yang berlaku tetapi anda selalu mendapat satu atau dua orang yang tidak mempunyai skrip. Kita semua menemui mereka pada satu ketika atau yang lain dan harus mengatasinya dengan tepat. Sebilangan besar rangkaian sosial menawarkan sekatan atau tidak bersahabat dalam satu bentuk atau yang lain dan WeChat tidak berbeza.

Anda boleh menyekat seseorang daripada menghubungi anda seperti yang anda boleh lakukan di rangkaian sosial lain dan anda boleh menghapusnya sebagai rakan. Kedua-dua ciri berfungsi dengan cara yang hampir sama seperti di tempat lain, di rangkaian sosial yang lain. Proses yang sama berfungsi untuk Android dan iPhone.

Cara menyekat rakan di WeChat

WeChat merangkumi ciri senarai blok untuk membantu anda menguruskan pengalaman dan bekerja dengan cara yang serupa dengan rangkaian sosial yang lain. Sesiapa yang ditambahkan ke senarai blok tidak akan dapat menghubungi anda, menghantar fail atau chat anda atau menghantar permintaan rakan. Ini adalah kaedah yang sangat berkesan untuk menghentikan seseorang yang mengganggu anda semasa dalam talian.

Inilah cara menambahkan seseorang ke senarai blok anda di WeChat:

 1. Buka WeChat dan arahkan ke Kenalan.
 2. Pilih orang yang ingin anda sekat dan buka profil mereka.
 3. Pilih ikon menu tiga titik dan pilih Sekat.

Mulai saat itu, orang itu tidak akan dapat menghubungi anda dengan cara apa pun. Mereka tidak akan diberitahu bahawa mereka telah disekat tetapi akan mengetahui pertama kali mereka cuba menghubungi anda. Mereka akan melihat mesej yang mengatakan sesuatu seperti: "Mesej berjaya dihantar tetapi ditolak oleh penerima."

Anda boleh menyahsekat orang dengan cara yang sama:

 1. Pilih Saya di dalam WeChat.
 2. Pilih Tetapan dan Privasi dari menu.
 3. Pilih Senarai Disekat dan pilih orang yang ingin anda nyahsekat.
 4. Pilih profil mereka dan ikon menu tiga titik.
 5. Pilih Nyahsekat dari pilihan.

Sekali lagi, orang tersebut tidak diberitahu mengenai tindakan anda tetapi tidak akan melihat mesej itu lagi ketika mereka cuba menghubungi anda. Seolah-olah tiada apa yang berlaku.

Cara memadam rakan di WeChat

Menghapus rakan di WeChat bermaksud membuangnya sama sekali. Setelah anda memadam seseorang, anda tidak boleh membatalkan penghapusannya dan perlu berkawan dengannya lagi.

Untuk memadam rakan di WeChat, lakukan ini:

 1. Buka WeChat dan pilih Kenalan.
 2. Pilih rakan yang ingin anda hapus dan buka profil mereka.
 3. Pilih ikon menu tiga titik dan pilih Padam.

Seperti menyekat, WeChat tidak memberitahu orang yang anda telah menghapusnya sebagai kenalan. Mereka akan mengetahui sebaik sahaja mereka menghubungi anda kerana mereka akan melihat mesej seperti ‘NAME memerlukan permintaan rakan. Hantar permintaan terlebih dahulu. Anda boleh berhubung setelah ia diterima '. Ini adalah tanda yang jelas bahawa anda menghapusnya.

Apabila anda menghapus kenalan, sebarang perbualan akan dikeluarkan serta namanya dari senarai Kenalan anda. Sekiranya anda menggunakan Momen Awam atau tidak mengaktifkan privasi, mereka masih dapat melihat catatan dan sembang anda. Sekiranya anda mempunyai set privasi, seperti pengesahan untuk rakan, mereka akan melihat mesej di atas.

Gunakan Pengesahan Rakan di WeChat

Sekiranya anda belum mempunyai pengesahan rakan di WeChat, anda mungkin mahu mengaktifkannya jika anda memadamkan seseorang. Tanpa itu mereka hanya dapat menambahkan anda sebagai rakan lagi dan meneruskan seolah-olah tidak ada yang berlaku. Sekurang-kurangnya dengan pengesahan, mereka dapat mengirim permintaan tetapi anda mempunyai pilihan untuk menolaknya jika anda mahu.

Inilah cara menggunakan Pengesahan Rakan di WeChat:

 1. Buka WeChat dan pilih Saya.
 2. Pilih Tetapan dan Privasi dari menu.
 3. Hidupkan Pengesahan Rakan ke dalam tetapan.

Sekarang anda perlu mengesahkan setiap permintaan rakan yang anda terima dan mempunyai lebih banyak kawalan mengenai siapa yang dapat menghubungi anda di aplikasi. Perkara kecil tetapi boleh memberi perbezaan besar kepada pengalaman anda sekiranya anda belum mengaktifkannya.

Hentikan orang menggunakan ID WeChat anda

WeChat ID sedikit seperti kod QR di Snapchat. Ini adalah jalan pintas untuk menambahkan anda sebagai rakan dan memendekkan keseluruhan proses berteman. Ini adalah teori hebat yang tidak mengambil kira spammer dan penipu yang melepak di WeChat. Sekiranya anda belum melumpuhkan ID WeChat anda, anda mungkin ingin memikirkannya.

Inilah cara untuk melumpuhkannya.

 1. Buka WeChat dan pilih Saya.
 2. Pilih Tetapan dan Privasi dari menu.
 3. Pilih Kaedah untuk Berkawan Saya dan matikan ID WeChat.

Itu sahaja. Kini pengguna WeChat tidak lagi dapat menambahkan anda menggunakan ID WeChat anda dan harus mengikuti proses persahabatan yang biasa.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found