Cara Menghapus Muat turun di Spotify

Salah satu ciri terbaik Spotify Premium ialah mendengar lagu di luar talian. Anda boleh memuat turun keseluruhan senarai main di telefon anda dan menstrimkan muzik di mana sahaja anda berada. Walau bagaimanapun, satu kelemahan untuk ciri Premium ini ialah muat turun Spotify cenderung memakan banyak memori di simpanan anda, terutamanya jika anda mempunyai sebilangan besar senarai main.

Cara Menghapus Muat turun di Spotify

Dalam panduan ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuang lagu yang dimuat turun dan data lain dari peranti anda. Selain itu, kami akan menjawab beberapa soalan yang paling sering ditanya berkaitan dengan Spotify.

Bagaimana Menghapus Muat Turun Dari Spotify?

Sebelum kita melihat perincian membuang kandungan yang dimuat turun, kita perlu menentukan lokasi lagu yang dimuat turun. Lagu-lagunya sebenarnya berada di tempat yang sama –pustaka Spotify. Oleh itu, tidak seperti muzik pada peranti anda, yang dapat anda hapus dengan hanya mengetuk dan mengeluarkannya dari telefon anda, proses menghapus lagu yang dimuat turun dari Spotify sedikit berbeza.

Berikut adalah cara melakukannya dalam beberapa langkah mudah:

 1. Buka aplikasi Spotify.

 2. Pergi ke "Perpustakaan Anda" di sudut kanan bawah.

 3. Masukkan album atau senarai main yang ingin anda alih keluar.

 4. Cari butang muat turun hijau (kelihatan seperti anak panah yang menunjuk ke bawah) dan klik.

Langkah ini akan membuang semua lagu yang dimuat turun dari peranti anda secara automatik. Perlu diingat bahawa hanya kerana anda membuang lagu yang dimuat turun dari telefon anda, tidak bermaksud lagu tersebut juga dihapuskan dari Perpustakaan Spotify anda. Lagu-lagunya masih ada; anda tidak dapat mendengarnya tanpa sambungan internet.

Ketika mendengar lagu-lagu di folder Suka anda, butang muat turun kelihatan berbeza. Ia juga hijau dan terletak di sebelah kanan atas skrin anda. Cukup ketuk butang dan ia akan menjadi kelabu, yang secara automatik akan menghapus semua lagu yang dimuat turun yang sebelumnya anda sukai.

Perkara lain yang perlu diingat ialah versi aplikasi mudah alih terbaru tidak membenarkan anda memadamkan lagu yang dimuat turun, sama seperti anda tidak dapat memuat turun satu lagu. Anda hanya boleh memuat turun keseluruhan album atau senarai main, dan sebaliknya.

Bagaimana dengan Podcast?

Sekiranya anda tidak tahu, anda juga boleh memuat turun keseluruhan podcast atau episod tertentu yang anda minati. Setelah selesai mendengarnya, anda boleh memadam podcast yang dimuat turun dengan cara yang sama. Satu-satunya perbezaan ialah anda mempunyai pilihan untuk memuat turun dan membuang episod podcast tertentu.

Memadam Muat turun Dari Spotify di PC Anda

Sekiranya anda juga mendengarkan Spotify di komputer anda, maka anda juga mempunyai pilihan untuk membuang lagu yang dimuat turun dari sana. Begini caranya:

 1. Buka aplikasi Desktop dan pastikan anda sudah log masuk.

 2. Navigasi ke Perpustakaan Anda.

 3. Pergi ke senarai main yang ingin anda padamkan dari komputer anda.

 4. Klik pada butang Muat turun hijau.

Dengan berbuat demikian, anda akan berjaya menghapus lagu yang telah dimuat sebelumnya, tanpa mengeluarkannya dari Perpustakaan anda.

Bagaimana Menyahpasang Spotify?

Anda boleh menghapus Spotify dengan cara yang berbeza, bergantung pada jenis peranti yang anda miliki. Di bawah ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuang aplikasi dari semua peranti anda langkah demi langkah.

Bagaimana Mengeluarkan Spotify dari iPhone?

Semasa menghapus aplikasi apa pun, pastikan untuk menyingkirkan semua cache yang tidak diingini yang hanya memerlukan ruang tanpa alasan. Anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi dan terus ke Tetapan.

 2. Tatal ke bawah untuk mencari Storan.

 3. Klik butang Padam Cache.

Sekarang kita beralih untuk membuang aplikasi dari telefon anda untuk selamanya.

 1. Pergi ke Tetapan di telefon anda, tatal ke bawah ke Umum.

 2. Cari storan iPhone, turun sehingga anda menemui Spotify.

 3. Pertama, ketik pilihan Aplikasi Muat Turun.

 4. Kemudian ketik pilihan di bawah - Padam Aplikasi.

 5. Mulakan semula telefon anda jika perlu.

Bagaimana Mengeluarkan Spotify dari Peranti Android?

Untuk menghapus Spotify sepenuhnya dari Android anda, ikuti langkah berikut:

 1. Buka Tetapan dan terus ke Aplikasi.

 2. Cari Spotify dan pergi ke Storage.

 3. Ketik pilihan Clear Cache dan Clear Data.

 4. Navigasi kembali ke aplikasi dan klik Nyahpasang.

 5. Matikan telefon anda dan kemudian hidupkan semula.

Perlu diingat bahawa Spotify dapat dipasang sebelumnya pada beberapa peranti. Sekiranya ini berlaku dengan telefon anda, anda tidak mempunyai pilihan untuk menghapus aplikasi sepenuhnya. Anda hanya boleh melumpuhkannya, yang merupakan alternatif yang selamat. Dengan berbuat demikian, aplikasi tidak akan muncul di skrin anda lagi.

Bagaimana Mengeluarkan Spotify dari Windows 10?

Selain memasang Spotify di telefon anda, anda juga boleh memuat turunnya di komputer anda. Sekiranya anda memutuskan bahawa anda tidak memerlukannya lagi, ini adalah cara menghapusnya dari Windows anda dengan betul:

 1. Cari Tetapan pada Windows anda dan terus ke folder Aplikasi.

 2. Sebaik sahaja anda melihat ikon Spotify, klik padanya dan pilih pilihan Nyahpasang.

 3. Pastikan tidak ada residu aplikasi dengan pergi ke Program Files in Local Disc (C).
 4. Padamkan mana-mana folder atau fail Spotify.
 5. Mulakan semula komputer.

Sekiranya anda mempunyai Windows 8, anda boleh melakukan perkara yang sama, kecuali anda akan menemui Spotify di Control Panel. Setelah anda menemui folder Programs, pergi ke Programs and Features untuk mencari folder Spotify.

Bagaimana Mengeluarkan Spotify Dari Mac?

Untuk menyahpasang Spotify pada Mac secara kekal, ikuti langkah asas ini:

 1. Pergi ke Perpustakaan.
 2. Ketik "Spotify" dan hapus semua fail dan folder yang berkaitan dengan aplikasi.

 3. Kembali ke Aplikasi Sokongan dan padamkan folder Spotify.

 4. Kunjungi juga lokasi ini / Perpustakaan / Pilihan /, / Perpustakaan / Sokongan Aplikasi / dan / Perpustakaan / Cache / untuk memastikan tidak ada folder atau data tersembunyi.
 5. Mulakan semula komputer anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Menghapus Fail Dari Spotify?

Kami telah membahas cara menghapus muat turun dari Spotify, sekarang mari kita lihat cara menghapus fail tempatan dari Spotify pada peranti anda. Sekiranya anda berminat untuk mengetahui, ikuti arahan berikut:

1. Tutup aplikasi.

2. Cari % appdata% \ Spotify \ Pengguna \ dalam penyemak imbas fail anda.

3. Cari folder yang dipanggil nama pengguna-pengguna.

4. Setelah anda memasukkan folder, cari fail yang dipanggil local-files.bnk.

5. Padamkannya.

6. Lancarkan aplikasi sekali lagi.

Bagaimana Menghapus Akaun Spotify?

Sebelum anda memutuskan untuk menyahpasang aplikasi Spotify dari peranti anda, jangan lupa untuk menghapus akaun anda terlebih dahulu. Sekiranya anda melangkau langkah ini, anda hanya akan membuang aplikasi dari telefon anda, tetapi akaun anda akan tetap ada. Ini boleh menjadi sangat bermasalah jika anda mempunyai akaun Premium yang akan terus anda bayar.

Sekarang, ingat bahawa terdapat perbezaan antara menghapus akaun percuma dan akaun Premium. Sekiranya anda melanggan akaun Premium, maka anda perlu menghubungi sokongan pelanggan.

Memadam Akaun Percuma

Untuk menghapus akaun anda, anda perlu log masuk akaun Spotify secara dalam talian. Anda boleh melakukannya dengan pergi ke laman web rasmi mereka, dari mana anda boleh memasukkan akaun anda. Setelah anda menjumpainya, ikuti langkah berikut:

1. Tatal hingga ke bahagian bawah halaman dan klik pautan Perihal.

2. Ini akan membawa anda ke bahagian Perkhidmatan Pelanggan; untuk lebih spesifik, mereka akan bertanya kepada anda "Bagaimana kami dapat menolong anda?"

3. Pilih pilihan Akaun.

4. Klik pilihan "Saya ingin menutup akaun Spotify saya secara kekal".

5. Ini akan membawa anda ke halaman seterusnya, di mana anda harus mengklik butang Tutup Akaun.

6. Sahkan Tutup Akaun.

7. Spotify akan mengingatkan anda apa sebenarnya yang anda akan kehilangan (nama pengguna, senarai main, pengikut…). Sekiranya anda masih mahu menghapus akaun anda, klik Teruskan.

8. Anda juga akan mendapat e-mel untuk mengesahkan bahawa anda ingin menutup akaun anda, jadi sahkan sahaja.

Memadamkan Akaun Premium

Perbezaan utama antara menghapus dua jenis akaun ini adalah langganan. Apa yang perlu anda lakukan terlebih dahulu adalah membatalkan langganan Spotify anda, dan kemudian ulangi langkah yang sama untuk menghapus akaun percuma. Inilah yang perlu anda lakukan:

1. Log masuk ke akaun Spotify anda.

2. Pergi ke bahagian atas halaman dan klik nama anda.

3. Kemudian pergi ke Akaun.

4. Tatal ke bahagian Langganan dan pergi ke sana.

5. Pergi lebih jauh ke halaman Maklumat Langganan dan Pembayaran.

6. Klik pada pautan Batalkan Langganan Anda di bawah.

7. Klik butang "Batalkan langganan saya" (beberapa kali).

8. Masukkan kata laluan anda untuk mengesahkan pembatalan anda.

9. Teruskan dengan menghapus akaun percuma anda.

Bagaimana Mengurus Muat turun Spotify?

Dengan kemas kini terbaru, mencari lagu yang dimuat turun boleh menjadi agak sukar. Spotify versi lama mempunyai bahagian yang terpisah untuk semua lagu, tetapi sekarang semuanya dikategorikan dalam senarai main dan album. Album yang telah dimuat ditandai dengan anak panah hijau. Sekiranya anda ingin mencari sesuatu yang spesifik, inilah yang harus anda lakukan:

1. Lancarkan aplikasi.

2. Pergi ke Perpustakaan Anda.

3. Cari butang Penapis, yang berada di sebelah kanan bar carian.

4. Pilih Muat turun pemfail.

Dengan berbuat demikian, anda akan dapat melihat dan menguruskan semua senarai main yang anda muat turun. Proses ini sama pada iPhone dan Android.

Bagaimana Menghapus Senarai Main di Spotify?

Menghapus senarai main juga boleh dilakukan dalam beberapa langkah pantas. Ikuti langkah-langkah ini jika anda berminat untuk belajar caranya:

1. Buka Spotify.

2. Kemudian pergi ke Perpustakaan Anda.

3. Masukkan album yang ingin anda padamkan.

4. Ketik tiga titik di sebelah pelekat muat turun.

5. Cari pilihan Padam Senarai Main.

6. Sahkan bahawa anda mahu menghapusnya.

Tangani Spotify Seperti Pro

Sekarang anda tahu cara membuang muat turun dari Spotify di semua peranti anda, anda boleh memadam aplikasi, akaun anda, senarai main anda dan banyak lagi. Setelah anda mengetahui semuanya, anda akan melihat bahawa Spotify mempunyai banyak ciri dan kemungkinan menarik. Pastikan menggunakannya untuk keuntungan anda.

Adakah anda pernah memadam senarai main atau album yang dimuat turun dari Spotify? Adakah anda mengikuti langkah-langkah yang digariskan dalam artikel ini? Ceritakan pendapat anda di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found