Cara Menghapus & Menghapus Sejarah Pencarian Instagram anda

Kami di TechJunkie tidak menilai. Sekiranya anda ingin mencari beberapa perkara yang sukar di Instagram, itu terserah anda. Sekiranya anda ingin membersihkan trek anda selepas pesta Instagram, itu juga bergantung kepada anda. Itulah tutorial ini. Cara membersihkan sejarah carian Instagram anda.

Media sosial dengan sendirinya menganggap privasi sebagai kegusaran, ia harus memberi layanan yang lebih baik daripada hak asasi manusia. Pengguna harus mengambil alih masalah mereka sendiri sekiranya mereka ingin menjaga privasi dan itulah yang akan kita lakukan hari ini. Privasi adalah satu perkara tetapi menangani siapa yang boleh memberi komen atau mengikuti anda adalah perkara lain. Saya akan menunjukkan kepada anda beberapa petua tentang cara mengatasinya juga.

Sejarah carian Instagram bukan sahaja dapat menunjukkan seseorang yang ingin tahu apa yang anda cari tetapi juga dapat mempengaruhi orang yang dicadangkan kepada anda. Seperti banyak rangkaian sosial, semakin banyak anda menggunakannya, semakin lengkaplah dokumen mereka mengenai anda. Mari kita ambil kembali.

Kosongkan sejarah carian Instagram anda

 1. Buka aplikasi Instagram dan log masuk jika anda perlu.

 2. Pilih akaun anda di kanan atas atau kanan bawah skrin.

 3. Pilih ikon tiga baris di bahagian atas halaman kemudian di bahagian bawah, ketik pada Tetapan.

 4. Pilih Keselamatan diikuti oleh Sejarah Carian.

 5. Ketik Padam Semua

 6. Sahkan bahawa anda ingin membersihkan apabila diminta.

Sejarah carian anda sekarang akan dihapus dan tidak ada yang akan muncul semasa anda membuka bar carian. Orang yang anda cadangkan juga akan diset semula.

Muat turun profil Instagram anda

Seperti yang telah disebutkan, semakin banyak anda menggunakan rangkaian sosial, semakin lengkap profil yang mereka buat pada anda. Sekiranya anda ingin mengetahui dengan tepat apa yang Instagram tahu tentang anda, anda boleh mengetahui. Anda boleh meminta pembuangan data dari Instagram yang akan dihantar dalam 48 jam melalui fail .zip dalam e-mel.

 1. Log masuk ke Instagram dan pilih akaun anda.

 2. Pilih menu atau ikon tiga baris di kanan atas halaman untuk mengakses Pilihan.

 3. Ketik pada Tetapan diikuti dengan Keselamatan.

 4. Di bawah Data dan Sejarah, pilih Muat turun Data.

 5. Masukkan alamat e-mel yang anda inginkan untuk menghantar data anda.

 6. Ketuk Permintaan Muat turun di bahagian bawah skrin dan masukkan kata laluan Instagram anda apabila diminta.

Setelah e-mel tiba, ia akan mengandungi fail arkib ZIP. Anda perlu menyahkompres ini di suatu tempat di komputer anda untuk dapat membacanya. Anda kemudian boleh membukanya dengan penyunting teks untuk melihat berapa banyak data yang telah dikumpulkan oleh rangkaian mengenai anda.

Sembunyikan status dalam talian anda di Instagram

Sekiranya anda memerlukan sedikit masa untuk melayari tanpa terganggu atau ingin memastikan aktiviti Instagram anda tetap berada di bawah radar, anda boleh menyembunyikan status dalam talian anda. Ini pada dasarnya adalah mod penyamaran untuk rangkaian sosial yang menjaga kehadiran anda tersembunyi semasa anda melakukan apa yang perlu anda lakukan.

 1. Log masuk ke Instagram dan pilih akaun anda.

 2. Pilih ikon menu kemudian ketik pada Tetapan.

 3. Ketuk Privasi dan pilih Status Aktiviti.

 4. Togol mati Tunjukkan Status Aktiviti.

Sekarang anda tidak seharusnya muncul sebagai dalam talian semasa anda menggunakan aplikasi. Anda boleh menghidupkannya semula apabila anda sudah bersedia dengan mengulangi perkara di atas dan menghidupkan semula Status Aktiviti kembali.

Jadikan akaun Instagram anda peribadi

Terdapat petunjuk dalam nama rangkaian sosial. Mereka dirancang untuk bersosial dan mendorong perkongsian dan interaksi. Sekiranya anda ingin menjaga diri anda atau ingin menghentikan orang yang mengikuti anda, anda boleh menjadikan akaun Instagram anda peribadi. Ini menjadikan catatan anda bersifat peribadi dan memaksa pengguna meminta untuk mengikuti anda.

 1. Log masuk ke Instagram dan pilih akaun anda.

 2. Pilih ikon menu kemudian ketik pada Tetapan.

 3. Ketik Privasi.

 4. Pilih Akaun Peribadi dan hidupkan.

Hentikan orang tertentu melihat Cerita anda

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan orang yang melihat Cerita yang anda tidak mahu mereka lihat, anda boleh menyaringnya. Anda tidak perlu berhenti mengikutinya atau menghentikannya mengikuti anda, terdapat tetapan dalam Cerita yang membolehkan anda menyaring pengguna tertentu. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Log masuk ke Instagram dan pilih akaun anda.

 2. Pilih ikon menu kemudian ketik pada Tetapan.

 3. Ketik Privasi.

 4. Di bawah Interaksi, pilih Cerita.

 5. Cari Sembunyikan Kisah Dari dan ketik Orang

 6. Pilih akaun orang itu.

Sejak saat itu, pengguna yang anda tambahkan ke bahagian akhir itu tidak akan dapat melihat Cerita anda.

Hentikan individu mengulas pada siaran anda

Anda juga boleh menggunakan elemen kawalan terhadap komen. Sekiranya anda mengalami serangan troll atau individu yang mengatakan perkara bodoh, anda boleh menghentikannya untuk memberi komen.

 1. Pilih profil anda dari dalam Instagram.

 2. Pilih ikon menu kemudian ketik pada Tetapan.

 3. Ketuk Privasi kemudian pilih Komen.

 4. Pilih Sekat Komen Dari dan pilih Orang.

 5. Pilih nama pengguna orang yang ingin anda sekat dan pilih Sekat.

Sekat pengguna di Instagram

Sekiranya semuanya gagal dan anda masih menghadapi masalah dengan individu di Instagram, anda boleh menyekatnya. Ini adalah langkah terakhir kerana ia boleh menyebabkan interaksi sosial yang janggal dengan mereka jika anda melihatnya di dunia nyata tetapi kadang-kadang tidak ada pilihan lain.

 1. Pilih nama pengguna mereka dari dalam Instagram.

 2. Pilih ikon menu untuk mengakses Tetapan.

 3. Pilih Sekat.

Setelah disekat, anda mungkin perlu membuang komen yang mereka buat pada catatan anda secara manual tetapi mereka tidak lagi dapat memberi komen mengenai catatan yang akan datang.

Sebilangan besar pengguna Instagram baik-baik saja tetapi setiap kampung mempunyai idiotnya dan kebanyakan mereka menggunakan Instagram. Sekurang-kurangnya sekarang anda tahu bagaimana mengatasinya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found