Cara Menghapus Halaman Kosong di Google Docs

Semasa menggunakan Dokumen Google, anda akan menemui halaman kosong dalam dokumen dari semasa ke semasa. Anda mungkin terkena pukulan secara tidak sengaja ‘Ctrl + Enter’ semasa menaip, atau anda menyalin sesuatu dari tempat dengan format yang sangat berbeza. Bagaimanapun, dokumen dengan halaman kosong yang tidak diingini kelihatan tidak profesional.

Nasib baik, membuang halaman kosong ini di Google Docs adalah mudah. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara untuk melakukan tindakan ini. Inilah cara menghapus halaman di Google Docs, bersama dengan beberapa petua berguna mengenai aplikasi secara umum.

Kaedah # 1: Memukul Hapus

Jadi, anda sudah cuba memukul Ruang Belakang, dan tidak berjaya. Itu hanya mengembalikan anda ke halaman sebelumnya. Ya, inilah cara kerja Google Docs dan MS Word. Namun, anda mungkin belum mencuba memukul Padam. Dalam keadaan ini, butang hapus dengan cepat akan menghilangkan halaman kosong yang tidak diingini itu. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Letakkan kursor anda di hujung halaman sebelumnya dan tekan Padam.

 2. Sekiranya tindakan di atas tidak berfungsi, cuba sorot halaman kosong dan tekan Padam butang lagi.

Dalam kebanyakan kes, penyelesaian di atas akan berjaya, sebab itulah anda harus selalu menggunakan kaedah tersebut terlebih dahulu sebelum meneroka pilihan lain. Kadang-kadang, halaman kosong tetap ada.

Kaedah # 2: Periksa Jarak Jauh

Sekiranya Dokumen Google diperintahkan untuk memasukkan sejumlah ruang setelah satu perenggan secara automatik, ini mungkin menghasilkan halaman baru di akhir dokumen. Untuk melihat apakah jarak khusus harus dipersalahkan, cubalah langkah berikut.

 1. Navigasi ke Format dalam bar alat, kemudian arahkan kursor ke atas Jarak baris.

 2. Menu muncul. Klik Jarak khas dan cuba ubah nilai selepas perenggan menjadi sifar.

Kaedah # 3: Laraskan Pecahan Halaman

Kerosakan halaman tidak berlaku terlalu kerap, tetapi ia berlaku. Pasti, anda mungkin tidak ingat menavigasi hingga ke Masukkan dan kemudian menambah jeda halaman, tetapi itu bukan satu-satunya cara ia berlaku.

Jalan pintas untuk memasukkan jeda halaman adalah ‘Ctrl + Enter.’ Sekiranya jari kelingking anda (atau jari lain) melayang di atas ‘Ctrl’ kunci, anda mungkin memasukkan jeda halaman secara tidak sengaja. Dalam keadaan seperti ini, anda dapat menghapus jeda halaman baru dengan cepat, tetapi anda tidak dapat menghapusnya atau menggunakannya Ruang Belakang jika berada di tengah teks.

Kaedah # 4: Tukar Margin

Sekiranya tetapan margin anda terlalu besar, Google Docs cuba memasukkan ruang di bahagian bawah tetapi akhirnya menambahkan halaman kosong. Untuk memeriksa sama ada halaman yang tidak diingini menghasilkan margin yang besar, lakukan perkara berikut:

 1. Pergi ke Fail dan pilih Penyediaan Halaman.

 2. Di tetingkap penyediaan Halaman, sesuaikan margin, menjadikannya lebih kecil.

Kaedah # 5: Cuba Beberapa Petua Tambahan

Kaedah di atas menunjukkan apa yang boleh anda lakukan untuk menghapus halaman yang tidak diingini di Google Docs, tetapi ada beberapa cara untuk menghalangnya dari awal. Oleh itu, berikut adalah beberapa petua untuk membantu memformat dokumen Google anda dengan lebih baik.

Petua # 1: Gunakan Bahagian Kerosakan

Anda tidak dapat memanggil dokumen "berformat baik" jika tidak menggunakan jeda bahagian. Ini akan menambahkan lebih banyak organisasi untuk pekerjaan anda. Untuk menambah jeda bahagian, cuba langkah berikut:

 1. Navigasi ke Masukkan di bar alat, kemudian klik Rehat.

 2. Daripada Rehat menu, anda akan dapat memilih jenis rehat yang anda perlukan. Pemisah halaman membuat halaman baru, Selang bahagian (berterusan) memulakan bahagian baru pada halaman yang sama, dan Pecahan bahagian (halaman seterusnya) beralih ke halaman seterusnya untuk menambah bahagian baru.

Petua # 2: Hapus Format

Pemformatan yang jelas adalah alat mudah yang membolehkan anda menukar pilihan teks dan susun atur dalam dokumen anda ke tetapan lalai mereka. Untuk menggunakan Pemformatan yang jelas pilihan, lakukan perkara berikut:

 1. Pilih Format tab di bar alat dokumen Google, dan klik Pemformatan yang jelas.

Setelah menetapkan semula format di atas untuk bahagian yang anda pilih atau keseluruhan dokumen, anda dapat menyesuaikan penampilan, ciri format, dan susun atur.

Memadamkan Halaman Kosong di Dokumen Google pada Peranti Android

Bagi kebanyakan orang, menggunakan Android dan Google Docs adalah standard de facto, walaupun semuanya dikendalikan oleh Google. Walaupun prosesnya sangat mirip dengan langkah-langkah yang disebutkan di atas, berikut adalah demonstrasi ringkas tentang bagaimana mencapainya.

 1. Buka aplikasi Google Docs dengan mengklik widgetnya.
 2. Sekarang, buka fail anda dengan halaman kosong yang ingin anda hapus dan ketuk Edit ikon, ia kelihatan seperti pensil.
 3. Seterusnya, ketik menu limpahan tiga titik menegak.
 4. Kemudian, ketik Gaya cetakan, ini akan membuang halaman kosong.

Sekiranya anda ingin memadam fail kosong, berikut caranya.

 1. Buka Dokumen Google.
 2. Sekarang, klik pada Lebih banyak lagi atau tiga titik menegak di sisi fail yang ingin anda alih keluar.
 3. Seterusnya, ketik Keluarkan untuk memadamkannya.

Langkah-langkah ini juga berfungsi untuk menghapus fail di Helaian dan Slaid Google.

Memadamkan Halaman Kosong dalam Dokumen Google pada Chromebook

Sekiranya anda ingin menggunakan hapus halaman kosong di Google Docs di Chromebook anda, jangan cari lagi. Sama seperti langkah-langkah yang disebutkan di atas, berikut adalah ikhtisar ringkas cara melakukannya.

 1. Buka aplikasi Google Docs.
 2. Sekarang, sorot halaman kosong yang ingin anda hapus dan tekan Ruang Belakang atau Padam. Sekiranya halaman kosong berada di hujung kertas, arahkan kursor anda ke bahagian atas halaman sehingga anda melihatnya Keluarkan pilihan muncul, klik padanya.

Ya, semudah itu.

Kesimpulannya, Google Docs muncul sebagai aplikasi berasaskan web yang sederhana, tetapi menawarkan banyak pilihan pemformatan, yang juga dapat meruntuhkan organisasi dan jarak halaman anda. Halaman kosong yang tidak diingini mengubah dokumen yang teratur dan juga sukar dibaca. Dengan pengetahuan pemformatan Dokumen Google yang betul, anda dapat mengetahui mengapa anda melihat halaman kosong yang tidak diingini dan menerapkan petua pemformatan di atas untuk membersihkannya.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found