Cara Menghapus Halaman di Microsoft Word

Microsoft Word adalah program produktiviti yang sangat hebat dan popular. Dari mencatat nota hingga menyusun komunikasi, menguatkan laporan, dan banyak lagi, Word dapat digunakan untuk menyelesaikan sejumlah tugas harian.

Cara Menghapus Halaman di Microsoft Word

Sekiranya anda perlu menghapus halaman di Microsoft Word, tutorial ini sesuai untuk anda. Walaupun Microsoft Word adalah pemproses kata yang sangat kuat dan mempunyai ciri untuk hampir semua perkara, tidak ada cara cepat untuk menghapus halaman.

Sebagai gantinya, kita harus memotong, menyalin, dan menampal dengan berhati-hati, dengan berhati-hati untuk memastikan salinan itu sesuai dengan tempat yang dimaksudkan. Pasti, masih lebih mudah daripada mesin taip dulu, tetapi sangat mudah untuk membuang perkara yang salah secara tidak sengaja.

Sekiranya anda sukar untuk menghapus halaman, mari kita lihat cara yang sangat mudah untuk melakukannya.

Cara Menghapus Halaman di Microsoft Word pada PC atau Mac

Word menjadikannya lebih sukar daripada yang anda harapkan untuk menghapus satu halaman.

Terdapat beberapa kaedah yang boleh anda gunakan untuk menghapus halaman dari Word. Untuk tutorial ini, kita akan menggunakan Word 2016; namun, langkahnya harus lebih kurang sama untuk versi apa pun.

Dengan ini, berikut adalah langkah-langkah untuk menghapus halaman di Word:

 1. Pilih ruang kosong di halaman.

 2. Pilih Rumah tab dan pilih Cari.

 3. Pilih Pergi ke (anda boleh melangkau langkah 1-3 dengan menekan Ctrl + G untuk Windowsatau Pilihan + CMD + G untuk Mac).

 4. Taipkan nombor halaman di kotak teks dan klik Pergi ke.

 5. Jenis halaman dan klik Pergi ke. Ini akan menyerlahkan keseluruhan halaman. Pilih Tutup untuk keluar dari kotak dialog.

 6. Pukul Ruang Belakang atau Padam.

Halaman tambahan anda kini akan hilang. Periksa semula bahawa Backspace tidak menghapus watak secara tidak sengaja dari dokumen dan kemudian simpan perubahannya.

Cara Lain untuk Menghapus Halaman di Word

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, ada beberapa kaedah lain yang boleh anda cuba lihat yang sesuai untuk anda dan gaya penyuntingan anda.

Pertama, anda juga boleh menggunakan panel Navigasi. Ikuti langkah berikut untuk melakukannya:

 1. Navigasi ke Pandangan dan periksa Susun atur Cetakan pilihan terletak di bahagian paling kiri.
 2. Buka Panel Navigasi tab, kemudian pilih Halaman tab
 3. Tatal ke bawah untuk mencari halaman yang ingin anda hapus.
 4. Klik dua kali pada halaman tersebut untuk memaparkannya.
 5. Sekiranya halaman kelihatan kosong, tekan Ctrl + Shift + 8 (CMD + 8 pada Mac) untuk melihat tanda perenggan. Ini dapat membantu anda menentukan sama ada terdapat entri yang tidak diingini di halaman.
 6. Memukul Padam sehingga halaman hilang akan memperbaiki kesilapan ini.

Kaedah ini sangat berguna untuk halaman kosong yang kelihatannya entah dari mana, atau bahkan untuk bahagian teks yang lebih panjang yang ingin anda periksa sebelum anda hapus.

Kaedah ini berguna jika halaman tidak akan dihapus menggunakan Backspace atau kaedah lain. Sekiranya anda melihat beberapa jeda perenggan di halaman kosong, itulah sebabnya mengapa ia tidak akan dihapuskan. Keluarkan jeda dan hapus halaman.

Anda boleh memperoleh hasil yang sama dengan proses klik Shift +:

 1. Letakkan kursor di awal halaman yang ingin anda padamkan.
 2. Bertahan Pergeseran dan letakkan kursor di hujung halaman yang ingin anda padamkan. Teks sekarang harus diserlahkan.
 3. Pilih Padam dan kemudian Ruang Belakang untuk memadam halaman.

Akhirnya, jika anda ingin memadam halaman di hujung dokumen tetapi Word tidak akan membenarkan anda, ada jalan keluarnya. Word menambah jeda perenggan kekal di akhir dokumen yang tidak akan hilang. Bergantung pada susun atur anda, ini dapat membuat halaman kosong di hujung yang tidak dapat anda hapus.

 1. Tekan Ctrl + Shift + 8 untuk menunjukkan jeda perenggan.
 2. Pilih jeda perenggan terakhir.
 3. Kecilkan saiz fon menjadi 1.

Ini akan mengeluarkan halaman kosong terakhir dari dokumen anda dan memasukkan jeda terakhir ke halaman terakhir anda.

Cara Menghapus Halaman di Word di Android

Walaupun proses untuk menghapus halaman di Microsoft Word hampir sama untuk aplikasi desktop dan aplikasi mudah alih, tapi mari kita lanjutkan.

 1. Buka dokumen di Word yang ingin anda edit.
 2. Kemudian, klik di mana sahaja di halaman dan taip Ctrl + G untuk membuka tetingkap Cari dan Ganti.
 3. Kemudian, taipkan nombor halaman yang ingin anda padamkan ke Masukkan nombor halaman kotak, tekan Masukkan, dan kemudian ketik Tutup..
 4. Pastikan halaman yang anda ingin hapus disorot dan kemudian ketuk Del atau Ruang Belakang kunci.

Pemikiran Akhir

Microsoft Word adalah alat produktiviti yang hebat dan menawarkan beberapa ciri hebat untuk membantu kami menyelesaikan kerja kami secepat mungkin. Namun, sehebatnya, Word tidak ada kesalahannya, dan ketidakupayaan untuk menghapus halaman dengan cepat adalah salah satu daripadanya.

Nasib baik, dengan menggunakan salah satu kaedah yang disebutkan dalam artikel ini, anda dapat menghapus halaman di Word tanpa terlalu banyak masalah, yang memungkinkan anda meneruskan pekerjaan secepat mungkin.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found