Cara Menghapus Sejarah Penyemakan Imbas Amazon Anda (Item yang Anda Tonton)

Mahu membersihkan papan tulis di Amazon? Benar dengan pemasaran push "orang yang membeli X juga membeli Y"? Ingin menyimpan tabiat membeli-belah untuk diri sendiri?

Cara Menghapus Sejarah Penyemakan Imbas Amazon Anda (Item yang Anda Tonton)

Amazon menjadikan belanja dalam talian sangat mudah, dengan hampir semua yang anda mahukan di satu tempat. Walau bagaimanapun, syarikat tidak melepaskan peluang untuk memasukkan produk yang dijual atau yang berkaitan ke dalam keranjang belanja anda dan cuba mengeluarkan sedikit lebih banyak wang dari dompet anda. Walaupun menghapus sejarah penyemakan imbas Amazon anda tidak akan menghentikan pengekalan data, ia akan menghentikan semua mesej "juga dibeli".

Artikel ini memberikan beberapa pilihan untuk menghapus sejarah penyemakan imbas Amazon anda., Termasuk halaman produk yang anda kunjungi, produk yang anda pesan, item yang anda inginkan, dan bahkan data pada aplikasi Amazon. Mari kita mulakan!

Cara Menghapus Sejarah Penyemakan Imbas Amazon Anda

Mungkin anda membeli sesuatu yang sedikit memalukan. Mungkin ia adalah akaun bersama, dan anda tidak mahu berurusan dengan permainan dua puluh soalan mengenai setiap pembelian. Atau mungkin anda tidak suka Amazon mengirimi anda cadangan dengan menyemak imbas item yang tidak ingin anda beli. Apa pun alasannya, inilah cara mengurus sejarah Amazon anda.

Cara Mengeluarkan Satu Item Dari Sejarah Penayangan Anda

 1. Navigasi ke halaman utama Amazon.
 2. Arahkan ke atas "Akaun & Senarai," yang terdapat di sudut kanan atas.

 3. Pilih "Sejarah Melayari" dari menu lungsur yang muncul.
 4. Pilih "Keluarkan dari Paparan" untuk membuang item individu.

Sekiranya anda hanya mempunyai satu item yang ingin anda alih keluar, ini adalah penyelesaian ringkas dan sempurna. Tetapi, Amazon juga menawarkan beberapa pilihan untuk anda mengawal Sejarah Penyemakan Imbas anda.

Cara Menghapus Semua Item dari Sejarah Penayangan Anda

Sekiranya anda ingin membersihkan keseluruhan sejarah penyemakan imbas anda, anda boleh melakukannya dengan mudah.

 1. Pergi ke halaman utama Amazon.
 2. Arahkan ke atas "Akaun" & Senarai " di bahagian kanan atas skrin anda.

 3. Pilih "Sejarah Melayari" dari menu lungsur yang muncul.
 4. Klik pada "Urus Sejarah" di sudut kanan atas.

 5. Klik "Keluarkan semua item dari pandangan."

Semua item yang anda lihat sebelumnya akan hilang sekaligus. Sekiranya ini terdengar seperti kesulitan, anda boleh mematikan ciri Sejarah Penyemakan Imbas sama sekali.

Cara Mematikan Sejarah Penyemakan Imbas di Amazon

Mematikan sejarah penyemakan imbas anda adalah mudah. Sangat bagus apabila anda tidak lagi mempunyai Amazon yang selalu mengingatkan anda tentang perkara-perkara yang mungkin anda mahukan pada satu masa dan memutuskan untuk tidak membeli.

 1. Lawati halaman utama Amazon.
 2. Arahkan ke atas "Akaun & Senarai" di bahagian atas.

 3. Pilih "Sejarah Melayari" dari menu lungsur yang muncul. Pilih "Urus Sejarah" seperti yang kita lakukan di atas.

 4. Togol "Hidupkan / matikan butang sejarah penyemakan imbas" sehingga berubah menjadi kelabu.

Beberapa orang menyatakan bahawa togol "Hidupkan / matikan riwayat penyemakan imbas" kadang-kadang menghidupkannya semula. Sekiranya anda mula melihat riwayat penyemakan imbas anda muncul atau perhatikan bahawa mesej di bawah "Berkaitan dengan item yang anda lihat" atau "Terinspirasi oleh trend belanja anda", kunjungi semula proses di atas dan ulangi.

Sekiranya anda mencari jalan pintas, anda juga boleh mengunjungi pautan ini untuk terus ke halaman sejarah penyemakan imbas anda jika anda mahu.

Cara Menyembunyikan Pesanan Amazon

Selain menyembunyikan sejarah penyemakan imbas anda, anda juga dapat melangkah lebih jauh dan menyembunyikan pesanan anda juga. Proses ini bermanfaat sekiranya anda memesan hadiah untuk seseorang yang anda berkongsi akaun.

Catatan: Yanda tidak boleh menghapus rekod pesanan kerana syarikat dikehendaki oleh undang-undang untuk menyimpannya untuk jangka masa tertentu. Plus, Amazon boleh menggunakan data pesanan untuk begitu banyak metrik, baik yang diperibadikan dan untuk stok dan pembelian berskala lebih besar.

Walaupun proses ini tidak menghapus catatan, proses ini menyembunyikannya dari halaman utama "Pesanan Anda". Untuk menyembunyikan sejarah pesanan anda, lakukan ini:

 1. Navigasi ke halaman utama Amazon.
 2. Pilih "Pesanan anda" dari pilihan lungsur di bawah "Akaun & Daftar".
 3. Semak imbas sejarah pesanan anda dan pilih "Pesanan Arkib" pilihan terletak di bawah pesanan.

 4. Sahkan keinginan anda untuk menyembunyikan pesanan yang dipilih.

Tindakan ini menyembunyikan item dari pandangan. Anda harus memilih "Lihat Pesanan Tersembunyi" di halaman akaun anda dan kemudian "Unhide Order" untuk membawanya kembali. Proses ini adalah ciri yang berguna untuk sesiapa sahaja yang membeli hadiah dari Amazon tetapi tidak mahu ahli keluarga ingin tahu apa yang anda beli untuk mereka, atau untuk orang yang agak pelupa dan tidak pernah ingat untuk log keluar dari akaun mereka .

Soalan Lazim Penghapusan Data Amazon

Bolehkah saya membuang sejarah tontonan saya di Video Perdana?

Terdapat tutorial lengkap mengenai cara membuang item dari senarai tontonan anda pada video Perdana. Tetapi, jika anda ingin membuang kandungan yang ditonton sebelumnya, anda boleh menyembunyikannya dari halaman akaun Prime Video.

Tinjau senarai dan klik "Sembunyikan Ini" di sebelah item yang ingin anda alih keluar.

Bolehkah saya membuang sejarah Amazon saya dari aplikasi Amazon?

Tentunya! Sekiranya anda perlu membuang sejarah penyemakan imbas anda di aplikasi Amazon, anda pasti boleh!

Yang perlu anda lakukan adalah mengikuti langkah-langkah berikut: 1) Buka Aplikasi Amazon dan ketuk tiga garis mendatar di sudut kiri atas. 2) Seterusnya, ketik ‘Akaun Anda.’ 3) Sekarang, tatal ke bawah (hampir ke bawah) dan ketik ‘Sejarah Penyemakan Imbas’ di bawah tajuk kandungan Diperibadikan. 4) Tinjau senarai dan pilih 'Alih keluar dari paparan' di bawah item yang ingin anda sembunyikan.

Pilih hiperpautan "Urus" di sudut kanan atas jika anda ingin menghapus keseluruhan sejarah penyemakan imbas anda. Seterusnya, pilih "Keluarkan semua item dari pandangan."

Pada halaman yang sama ini, anda juga mempunyai pilihan untuk mematikan sejarah penyemakan imbas anda. Alihkan suis ke "Mati", yang berada di bawah butang "Keluarkan semua item dari pandangan".

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found