Cara Menghapus Semua E-mel yang Belum Dibaca Dalam Surat Yahoo

Lebih 26 bilion e-mel dihantar di Yahoo setiap hari. Sekiranya anda telah lama menggunakan Yahoo Mail, kemungkinan besar, anda telah mengumpulkan banyak e-mel yang anda tidak ingin baca.

Nasib baik, Yahoo menyedari keinginan pengguna untuk memastikan kemasukan peti masuk mereka. Yahoo Mail menawarkan cara yang sangat mudah untuk membuang semua e-mel yang belum dibaca, dan keseluruhan proses dapat dilakukan tidak lebih dari beberapa minit.

Memadam E-mel yang Belum Dibaca dalam Versi Yahoo Semasa

Dari masa ke masa, terdapat banyak perubahan pada keseluruhan reka bentuk dan fungsi Yahoo Mail. Oleh kerana ciri baru dan berguna terus ditambah, penggunaan perkhidmatan e-mel semakin mudah. Perkara yang sama berlaku untuk menghapus semua e-mel anda.

Untuk proses ini, tidak ada banyak perbezaan antara versi yang berbeza. Variasi terbesar adalah cara anda mengakses e-mel anda yang belum dibaca dan menyaring semua yang lain.

Inilah cara proses ini berfungsi dalam versi Yahoo semasa:

 1. Dari halaman utama, arahkan ke Pandangan Pintar menu lungsur di sebelah kiri tetingkap.
 2. Buka Pandangan Pintar, kemudian pergi ke Belum dibaca. Ini akan menyaring semua mesej yang dibaca dan mengumpulkan yang belum dibaca dari semua folder.
 3. Klik pada Pilih semua kotak pilihan (yang berada di atas semua individu) untuk menandakan semua e-mel.
 4. Klik Padam butang dengan ikon tong sampah untuk menghapus semua e-mel.

Ini akan memindahkan semua e-mel anda yang belum dibaca ke Sampah folder. Untuk menyingkirkannya secara kekal, pergi ke Sampah dan pilih Semua E-mel dan padamkannya dari sana.

Memadamkan E-mel yang Belum Dibaca di Yahoo Basic

Yahoo Basic adalah versi yang agak lama dan tidak begitu popular sekarang ini. Namun, ramai orang memilih untuk tidak beralih ke yang baru kerana mereka sudah biasa dengan cara kerja Yahoo Basic. Sekiranya anda salah seorang daripada mereka, Pandangan Pintar pilihan tidak tersedia jadi anda perlu mencari cara lain untuk menyaring e-mel anda yang belum dibaca.

Syukurlah, kaedah ini semudah yang sebelumnya. Begini cara kerjanya:

 1. Navigasi ke Cari bar di bahagian atas skrin.
 2. Jenis adalah: belum dibaca di dalam Cari bar, kemudian klik Cari Mel (atau tekan Masukkan).
 3. Setelah semua kecuali e-mel yang belum dibaca telah disaring, klik Pilih semua di atas senarai e-mel dan kemudian klik Padam

Kaedah yang sama berfungsi untuk versi mudah alih Yahoo Mail, jadi anda boleh menggunakan penyemak imbas telefon pintar atau aplikasi anda untuk melakukan ini juga.

Memadamkan E-mel yang Belum Dibaca di Yahoo Classic

Sekiranya anda berpisah dengan antara muka Yahoo Classic, kami juga memberi anda perlindungan.

Mencari dan menghapus semua mesej yang belum dibaca mungkin tidak semudah yang sebelumnya, tetapi ini dapat dilakukan tanpa terlalu banyak usaha. Ini caranya:

 1. Klik pada Cari Mel butang di bahagian atas dan pergi ke carian terperinci.
 2. Apabila ditanya mengenai kriteria carian, nyatakan Kepada, Cc, Bcc: mengandungi.
 3. Jenis “.” di medan kemasukan berikut mengandungi.
 4. Di bawah Pilihan, pilih Cari> Hanya Mesej yang Belum Dibaca.
 5. Di bawah Lihat dalam folder, pilih semua folder di mana anda mahu membuang e-mel.
 6. Klik Cari.
 7. Pilih semua e-mel dengan cara yang sama seperti kaedah sebelumnya, kemudian tekan Padam.

Ini memerlukan sedikit lebih banyak kerja daripada dua kaedah pertama, tetapi bagus seperti yang anda mahukan di Yahoo Classic. Seperti biasa, ini tidak membuang e-mel secara kekal, jadi anda harus pergi ke Sampah folder dan kosongkan untuk menyingkirkan e-mel untuk selamanya.

Kata Akhir

Tidak kira versi Outlook yang anda gunakan, ada cara mudah untuk membuang semua e-mel yang belum dibaca. Dengan setiap kemas kini baru, Yahoo menjadikannya semakin mudah, jadi anda mungkin mahu beralih ke versi terbaru jika anda belum melakukannya.

Proses penghapusan berbeza mengikut versi Yahoo anda, jumlah e-mel yang anda hapus, serta kelajuan rangkaian dan komputer anda.

Yahoo terus menambahkan ciri baru yang menjadikan penggunaan perkhidmatan e-mel lebih mudah. Sekiranya anda ingin mengikuti perkembangan terkini, pastikan untuk melihat catatan kami untuk tutorial baru. Dan jika ada perkara khusus yang ingin anda ketahui atau bincangkan, jangan lupa untuk menggunakan bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found