Cara Menghapus Semua Lagu Spotify

Ramai pencinta muzik yang menggunakan perkhidmatan penstriman besar seperti Spotify atau muzik Apple mempunyai kecenderungan untuk berubah menjadi penimbun pada suatu ketika. Setelah berbulan-bulan, atau bertahun-tahun, mengumpulkan muzik, anda mungkin berakhir dengan perpustakaan besar yang dipenuhi dengan banyak lagu yang mungkin tidak ingin anda dengarkan lagi, menyebabkan anda melangkau setiap kali tersandung, merosakkan aliran anda.

Pasti, kadang-kadang nostalgia bermula dan anda gembira mendengar lagu yang sudah lama tidak anda dengar, tetapi berapa kerap perkara ini berlaku? Senario yang lebih mungkin berlaku adalah apabila anda kecewa dengan memilih lagu-lagu yang ingin anda dengarkan secara manual di antara sebilangan besar lagu yang harus anda lewati.

Jadi, apa yang boleh anda lakukan apabila sampai ke tahap ini? Nah, ada beberapa pilihan untuk anda mencuba.

Memadamkan Senarai Main

Pertama sekali, harus dikatakan bahawa Spotify tidak membenarkan anda menghapus lagu anda secara pukal. Pada masa lalu, ada pilihan yang sangat mudah dalam versi desktop di mana anda hanya dapat mengklik lagu rawak, tahan Ctrl + A, dan kemudian tekan butang padam pada papan kekunci anda.

Malangnya, pilihan itu sudah lama hilang. Jangan ragu untuk terus mencuba jika anda belum memperbarui Spotify dalam beberapa saat. Anda tidak pernah tahu bila mereka mungkin menambah ciri tersebut.

Tetapi, kerana majoriti pengguna tidak dapat menggunakan muslihat Ctrl + A, pertaruhan terbaik anda ialah memadam senarai main. Ini adalah satu-satunya tempat di mana anda dapat mencari lagu anda secara berkumpulan dan menghapusnya secara besar-besaran. Inilah caranya:

Buka Spotify.

Navigasi ke perpustakaan anda.

Pilih Senarai main.

Ketik menu tiga titik di sudut kanan atas Senarai Main yang ingin anda alih keluar.

Pilih Padamkan Senarai Main.

Kaedah di atas ditunjukkan pada telefon Android, tetapi hampir sama untuk iOS, dengan kemudahan tambahan yang menjadikan penghapusan banyak senarai main lebih mudah. Daripada ikon tiga titik, anda akan melihatnya Edit pilihan. Sebaik sahaja anda menyentuhnya, inilah yang mesti anda lihat:

Dari sini, anda boleh memadam senarai main dengan mudah dengan mengetuk tanda tolak merah di sebelah kiri dan mengesahkan penghapusannya. Setiap lagu yang ada dalam senarai main akan dikeluarkan. Tetapi jika lagu atau lagu tersebut terdapat dalam banyak senarai main, lagu tersebut akan tetap berada di perpustakaan anda sehingga anda memadamkan semua senarai main yang berkaitan.

Sekiranya anda menggunakan aplikasi Desktop untuk Windows atau macOS, anda boleh klik kanan pada senarai main anda dan pilih 'Padam'.

Menyaring Lagu

Walaupun ini bukan penghapusan secara besar-besaran, ia dapat membantu anda menguraikan perpustakaan anda sama. Setelah menatal ke bahagian atas senarai main muzik, anda akan melihat ikon penapis bersama dengan bar carian.

Dari sana, anda boleh mencari senarai main dan muzik tertentu yang ingin anda alih keluar atau menyusunnya berdasarkan pelbagai kriteria. Perkara ini sangat berguna jika anda ingin menghapus artis, album, atau genre tertentu.

Anda boleh memilih untuk menapis pilihan berikut:

  • Muat turun - Ini adalah lagu yang anda muat turun untuk dimainkan di luar talian
  • Perkaitan - Ini adalah lagu yang paling relevan dengan tabiat mendengar anda
  • Nama - Letakkan senarai main anda mengikut urutan abjad
  • Baru Dimainkan - Ini adalah lagu yang telah anda mainkan, baru-baru ini
  • Baru Ditambah - Tapis ke lagu yang telah anda tambahkan mengikut urutan kronologi

Memastikan ‘Muat turun’ diperiksa; anda boleh menambahkan mana-mana penapis di atas yang menyempitkan carian anda kepada yang benar-benar memerlukan ruang.

Anda mungkin menyukai ska di sekolah menengah, tetapi tidak seperti yang anda mahu dengar semasa perjalanan pagi anda. Menapis menjadikan menavigasi muzik anda menjadi lebih mudah dan membantu anda menghilangkan kekacauan yang tidak diingini dengan lebih cepat.

Memadamkan Kegemaran

Spotify sangat bagus kerana ia membolehkan anda mengetuk ikon jantung dengan cepat pada lagu yang anda suka. Fungsi ini dapat digunakan untuk menyimpan lagu dalam senarai main 'Favorites'. Nasib baik, anda mungkin membuangnya seperti yang anda mahukan.

Walaupun memerlukan masa untuk menghapusnya satu persatu, ikuti arahan ini untuk menghapus ‘Favorites’ anda:

Pergi ke Perpustakaan yang terletak di sebelah kanan bawah skrin anda dan ikuti langkah-langkah berikut:

Ketik senarai main ‘Lagu yang Disukai’

Ketik ikon hati hijau kecil

Ketik ‘Alih Keluar’

Ini akan "tidak menyukai" lagu dan membuangnya dari kegemaran anda. Mungkin lebih mudah untuk melakukan ini dari desktop. Pergi ke penyemak imbas kegemaran anda ke Spotify dan ikuti langkah berikut:

  1. Klik ‘Perpustakaan Anda’ yang terletak di sebelah kanan
  2. Arahkan kursor anda ke atas lagu
  3. Klik pada tiga titik mendatar
  4. Klik ‘Keluarkan dari Lagu yang Anda Sukai’

Melakukan tindakan ini nampaknya sedikit lebih pantas daripada dari peranti mudah alih, tetapi anda masih perlu menghapusnya secara individu.

Mengosongkan Cache

Sekiranya anda ingin membuang lagu Spotify kerana terlalu banyak ruang pada peranti anda, Spotify mempunyai pilihan yang lebih baik. Terdapat ciri dalam salah satu kemas kini terbaru yang membolehkan anda mengosongkan cache aplikasi tanpa kehilangan muzik.

Sebelum kemas kini, membersihkan cache bermaksud data anda hilang dan semua lagu anda hilang. Itu adalah kaedah paling mudah untuk menghapus semua muzik Spotify. Walau bagaimanapun, ciri ini masih berguna untuk semua orang yang ingin membebaskan beberapa ruang berharga pada peranti mereka.

Cara untuk melakukan ini sangat mudah. Hanya pergi ke Tetapan menu. Di bawah Penyimpanan, anda akan melihat Padamkan Cache pilihan. Ketik padanya dan sahkan penghapusan.

Pilihannya tersedia di Android dan iOS dan boleh didapati di menu yang sama. Ini akan mengosongkan banyak ruang dan masih membiarkan anda mempunyai muzik kegemaran anda.

Soalan Lazim

Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan kembali kawalan akaun Spotify anda. Sekiranya kami tidak menjawab semua soalan anda di atas, kami mempunyai beberapa maklumat lagi di sini hanya untuk anda!

Bagaimana saya membatalkan langganan Spotify saya?

Sekiranya anda selesai dengan Spotify, adalah mudah untuk membatalkan langganan kami. Anda mesti terlebih dahulu mengetahui bagaimana anda membayarnya tentu saja. Sebagai contoh, jika anda menyiapkan akaun anda melalui iTunes maka anda perlu membatalkan langganan melalui iTunes.u003cbru003eu003cbru003eUntuk penjelasan yang lebih terperinci untuk membantu anda membatalkan akaun Spotify, kami mempunyai artikel untuk u003ca href = u0022 // www.techjunkie .com / cancel-spotify-premium / u0022u003ehereu003c / au003e.

Bolehkah saya menjadikan senarai main saya peribadi?

Ya. Salah satu ciri Spotify yang sangat kemas adalah kemampuan untuk berkongsi senarai main anda dengan pengguna lain. Sekiranya anda ingin merahsiakan beberapa lagu kegemaran anda dengan mengklik tiga titik menegak di sudut kanan atas. Klik pilihan untuk u0022Make Secret.u0022u003cbru003eu003cbru003eMelakukan ini bermakna pengguna lain tidak akan mempunyai akses ke senarai main tersebut. Anda perlu melakukan ini untuk setiap senarai main yang ingin anda rahsiakan.

Saya tidak sengaja memadamkan senarai main. Apa yang boleh saya lakukan?

Sekiranya anda berubah fikiran atau menghapus senarai main secara tidak sengaja, jangan risau. Anda boleh memulihkannya dengan mudah di penyemak imbas web. Cukup lawati laman web Spotify dan log masuk. Ia akan membawa anda ke halaman akaun, tetapi jika tidak mengetuk ikon profil di sudut kanan atas dan mengetuk 'Akaun.' Di sebelah kiri anda akan melihat pilihan untuk 'Pulihkan Senarai Main.' u003cbru003eu003cbru003eAnda senarai putar yang dipadam akan dipaparkan di bahagian tengah skrin. Cukup klik untuk memulihkannya dan muat semula penyemak imbas anda setelah pengesahan. Senarai main sekarang akan muncul di perpustakaan Spotify anda.

Kata Akhir

Kekurangan ciri penghapusan pukal tentu mengecewakan bagi sesetengah pihak. Sayangnya, tidak ada aplikasi pihak ketiga yang baik yang boleh membuat ini berlaku. Sekiranya anda benar-benar ingin menyingkirkan semua lagu Spotify anda, pilihan di atas adalah satu-satunya pilihan untuk anda.

Sekiranya anda mempunyai terlalu banyak lagu untuk penghapusan manual, membuang setiap senarai main adalah kaedah terbaik untuk mencapai matlamat anda. Sekiranya anda belum menyusun lagu anda ke dalam senarai main, penapis dapat membantu anda menghapus lagu yang tidak lagi anda perlukan. Apabila semua yang lain gagal, anda sentiasa boleh menyahaktifkan akaun anda dan memulakan semula.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found