Cara Menghapus SEMUA Foto dari Peranti Android anda [Ogos 2021]

Sekiranya anda bersedia untuk menghapus setiap foto di telefon anda, anda mungkin tertanya-tanya bagaimana ini mungkin. Menghabiskan berjam-jam menyaring foto dan menghapusnya satu demi satu adalah berat dan tidak perlu.

Cara Menghapus SEMUA Foto dari Peranti Android anda [Ogos 2021]

Sama ada memori peranti anda penuh atau anda ingin mula menghapus semua foto anda secara beramai-ramai sebenarnya adalah tugas yang sangat mudah. Ikuti langkah di bawah untuk memadam foto dari telefon anda dengan mudah.

Langkah Pertama: Pertimbangkan Menyandarkan Foto Anda

Sekiranya anda benar-benar bersedia untuk menghapus semua foto anda, pertama-tama kami akan menerangkan cara menyandarkan gambar anda. Sekiranya anda mempunyai perubahan hati, foto anda akan tetap ada untuk anda dapatkan kemudian. Dengan andaian anda telah menyandarkan semuanya, atau anda tidak peduli, lompat ke langkah kedua.

Menyandarkan Foto Anda

Semua orang suka percuma dan senang digunakan, dan Foto Google memang begitu. Foto Google adalah aplikasi untuk + Android yang menjadikannya cepat dan mudah untuk membuat sandaran foto anda melalui Wi-Fi segera setelah Anda mengambilnya, atau kemudian, sebagaimana yang berlaku.

Anda boleh membuat sandaran seluruh peranti anda, atau memilih folder tertentu untuk pilihan anda, dan foto anda akan segera tersedia di mana-mana peranti yang anda boleh log masuk ke akaun Google / Gmail anda.

Aplikasi ini akan memandu anda membuat sandaran foto anda, dan masa yang diperlukan bergantung pada kelajuan internet anda dan jumlah foto yang anda sandarkan, jadi teruskan dan merancang untuk memuat naiknya semalaman semasa telefon anda dipasang.

 1. Muat turun aplikasi Foto Google

 2. Log masuk ke akaun Google anda
 3. Pasangkan telefon anda dan sambungkan ke wifi
 4. Ketik ikon profil yang terdapat di sebelah kanan atas aplikasi

 5. Pilih ‘Tetapan Foto’

 6. Periksa pilihan ‘Sandarkan & Segerakkan’

 7. Pastikan ini dihidupkan

Apabila muat naik selesai, anda akan melihat ikon awan kecil di bahagian atas halaman anda dengan tanda semak kecil untuk memberitahu anda bahawa foto anda berada di awan dengan selamat. Sekiranya anda mahu, log masuk ke komputer desktop atau komputer riba anda dan periksa photos.google.com untuk melihat apakah foto anda telah selesai dimuat naik. Terdapat bar tatal kronologi di sebelah kanan skrin, yang akan membantu mengatur gambar anda untuk anda.

Catatan ringkas: Jika semua yang anda ingin lakukan adalah mengosongkan ruang pada peranti anda, Foto Google mempunyai pilihan yang akan menghapus semua foto dan video setelah diunggah ke awan. Seperti yang anda lihat dalam tangkapan skrin di atas, pilihan tersebut muncul tepat di bawah pemberitahuan Sandaran dan membolehkan anda mengklik untuk membuat pilihan tambahan.

Anda akan melihat mesej yang memberitahu anda berapa banyak ruang yang dapat anda kosongkan dan berapa banyak item yang akan dikeluarkan dari peranti anda. Mesej akan mengesahkan bahawa "item telah disandarkan dengan selamat ke akaun Google anda." Bagi sebilangan daripada anda, mungkin ini semua yang anda perlukan. Untuk orang lain, beralih ke langkah kedua, di mana saya telah memasukkan dua pilihan.

Langkah Kedua: Memadamkan Foto Anda

Pilihan Satu: Aplikasi galeri

Baiklah, masa untuk membuat gambar itu hilang. Sekiranya anda mengikuti langkah di atas untuk memuat naik gambar anda ke Foto Google, kami mencadangkan anda jangan gunakan aplikasi Foto Google untuk menghapus gambar dari telefon anda. Melakukannya juga akan menghapus sandaran awan anda, dan itu tidak bagus jika anda ingin menyimpan salinan sekiranya berlaku.

Sebagai gantinya, pastikan anda menggunakan aplikasi galeri standard pada telefon anda atau, jika anda menggunakan telefon yang hanya disertakan dengan aplikasi Foto Google, gunakan aplikasi galeri pihak ketiga seperti Galeri QuickPic untuk menghapus fail ini dari telefon anda. Sekiranya anda menggunakan aplikasi Foto Google, anda tidak akan hanya menghapus foto yang disimpan ke telefon anda, anda juga akan menghapus salinan foto anda yang anda muat naik ke awan.

Pilih Semua & Padam

Telefon Android mungkin berbeza bergantung pada sistem operasi dan pengeluarnya. Arahan untuk menghapus keseluruhan galeri anda mestilah serupa.

Tekan lama album untuk penghapusan

Buka aplikasi Galeri. Tekan lama salah satu album yang tersedia - Tanda semak akan muncul

Ketik ikon tong sampah

Ketik ‘Padam’

Kemungkinan besar anda akan melihat beberapa bahagian dalam paparan album selain rol kamera anda, termasuk tangkapan skrin, muat turun, dan aplikasi lain yang menyimpan foto ke peranti. Salah satu cara termudah untuk mengeluarkan fail dari peranti adalah dengan menghapus setiap album secara berasingan.

Tidak semua aplikasi galeri mempunyai kemampuan ini, yang bermaksud anda mungkin perlu melakukan penyelidikan super sebelum anda memilih aplikasi galeri, atau mengalami sedikit percubaan.

Di kebanyakan aplikasi galeri, anda cukup menekan dan menahan album untuk memilihnya, yang membolehkan anda memilih setiap album yang ingin anda hapus. Pada aplikasi Galeri Samsung, Anda juga dapat memilih semua album. Setelah selesai, klik padamkan album dan sahkan. Foto anda akan dikeluarkan dari peranti anda.

Pilihan Dua:Aplikasi pengurus fail

Anda mungkin lebih suka tidak memuat turun aplikasi galeri dengan tujuan eksklusif untuk menghapuskan kenangan tertentu dari hidup anda. Boleh difahami. Sekiranya anda tidak mahu menggunakan aplikasi galeri, anda masih boleh menggunakan penyemak imbas fail untuk melakukan tugas yang sangat serupa dengan kaedah aplikasi galeri yang diperincikan di atas.

Untuk kaedah ini, anda boleh menggunakan pengurus fail stok atau, jika telefon anda tidak menyediakannya, pengurus pihak ketiga dari aplikasi (saya mengesyorkan sepenuh hati Solid Explorer - namanya tidak berbohong, itu yang dikatakannya) ia adalah!). Sekali lagi, anda akan menjelajah sistem fail anda sehingga anda menemui folder yang mengandungi foto yang ingin anda hapus.

Buka ‘Fail Saya’ di laci aplikasi anda

Sekiranya anda menggunakan pengurus fail pihak ketiga, anda boleh membukanya

Ketik ‘Imej’

Tekan lama album untuk penghapusan dan klik ikon tong sampah

Anda boleh melakukan ini untuk setiap album yang disenaraikan atau memilih foto tertentu untuk dihapus. Walaupun anda mungkin merasakan ini adalah cara anti-bukti yang baik untuk memastikan anda telah memadam setiap foto yang tidak perlu, ini adalah proses yang panjang.

Tetapan semula kilang

Dengan andaian anda cuba menjual atau menukar telefon anda, anda boleh melakukan tetapan semula kilang pada peranti. Ini juga merupakan pilihan bagi mereka yang ingin mengosongkan ruang. Kenalan anda mungkin disimpan ke akaun Gmail anda dan log masuk akan membawa mereka kembali. Sebarang aplikasi yang anda miliki dapat dengan mudah berada di Google Play Store dan dimuat turun semula.

Mulakan dengan membuang akaun Gmail anda (untuk tujuan pengaktifan google).

 1. Pergi ke ‘Tetapan’

 2. Tatal ke bawah ke ‘Pengguna & Akaun’

 3. Ketik pada setiap akaun Google dan alih keluar

Setelah akaun dikeluarkan, kembali ke halaman 'Tetapan' utama dan tatal ke bawah ke 'Reset' (Pengurusan Umum di telefon Galaxy). Satu petunjuk berguna untuk mencari barang dalam tetapan anda, ketik bar carian dan ketik "Reset", senarai pilihan akan muncul.

 1. Ketik ‘Factory Data Reset’ atau ‘Reset phone’ bergantung pada telefon

 2. Sahkan

 3. Masukkan bukti kelayakan anda jika diminta (seperti membuka kunci kod atau cap jari)

Sama ada anda menggunakan LG, Samsung, atau bahkan Google Pixel, arahan ini untuk menetapkan semula peranti anda akan berfungsi.

Soalan Lazim

Bolehkah saya mendapatkan semula gambar saya yang dipadam?

Sekiranya anda memadam foto atau album dari galeri anda, ia akan pergi ke album sampah selama 15 hari. Dengan andaian anda menghapusnya, arahkan ke folder sampah dan klik untuk menyimpannya kembali ke telefon anda.u003cbru003eu003cbru003eSetelah foto tersebut dihapuskan secara kekal, tidak ada cara untuk memulihkannya melainkan jika mereka disandarkan ke perkhidmatan awan atau SD kad.

Saya memadamkan semua gambar saya tetapi memori peranti saya masih penuh. Apa yang sedang berlaku?

Walaupun anda memadamkan semua foto anda, foto tersebut masih disimpan di telefon anda selama 15 hari. Pergi ke folder sampah dan hapus item atau gunakan pengurus fail telefon anda untuk menyingkirkan kandungan yang tidak diingini dan mengosongkan ruang.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found