Cara Menghapus Semua Satu Warna di Photoshop

Menguasai Photoshop sama sekali bukan tugas yang mudah. Program ini menawarkan banyak ciri yang mungkin memerlukan sedikit masa dan usaha untuk difahami. Sekiranya anda seorang pemula, anda mungkin mempunyai jalan panjang sebelum anda dapat menikmati potensi penuh Photoshop.

Cara Memadamkan Semua Satu Warna di Photoshop

Walaupun tidak, selalu ada beberapa petua dan trik baru untuk dipelajari. Pengurusan warna adalah contoh yang sempurna. Aspek ini sahaja mempunyai spektrum ciri yang luas yang memerlukan masa untuk dilalui.

Pada pandangan pertama, mengeluarkan warna tidak begitu rumit. Yang mesti anda buat hanyalah menggunakan alat Magic Wand, pilih warna yang ingin anda hapus dan tekan padam, betul?

Keliru. Cuba lakukan ini dan lihat apa yang berlaku. Ada kemungkinan besar Anda akan ditinggalkan dengan potongan warna dalam beberapa elemen gambar yang kompleks.

Jadi apa yang anda boleh buat?

Terdapat sedikit ciri kemas yang anda akan dapati sangat berguna - alat Color Range.

Membuang Semua Warna dengan Alat Julat Warna

Alat Color Range membolehkan anda memilih dan memanipulasi subset warna dalam gambar. Setelah menentukan pilihan, anda boleh mengganti atau membuangnya hanya dalam beberapa langkah.

Ini bukan ciri paling mudah digunakan, tetapi lebih mudah dan anda boleh mengetahui cara kerjanya setelah beberapa pengulangan.

Untuk memulakan, buka gambar anda di Photoshop. Yang anda lihat di bawah adalah contoh yang bagus, kerana ia mempunyai banyak sisi tajam, yang merupakan musuh terbesar alat Magic Wand, kerana biasanya mereka mengandungi warna yang ingin anda hapus.

Sebaik sahaja anda mempunyai imej anda, sebaiknya anda menduplikasi lapisan, kerana ini akan membolehkan anda membalikkan kesilapan dengan mudah. Juga, adalah idea yang baik untuk memperbesar bahagian tertentu pada gambar supaya anda dapat memilih warnanya dengan lebih mudah.

Setelah selesai, pergi ke Pilih> Julat Warna.

Dari sini, anda akan mendapat pelbagai pilihan yang boleh anda ubah untuk menghilangkan warna tertentu dengan berkesan.

Apa yang anda ingin lakukan di sini adalah memilih alat Eyedropper (yang biasa) dan klik pada warna yang ingin anda hapus. Kemudian, atur Kekaburan agar sesuai dengan ketepatan pemilihan. Apa yang dilakukannya adalah menyesuaikan julat warna dan mengubah jumlah piksel tertentu yang akan dikeluarkan. Ini mungkin memerlukan sedikit percubaan dan ralat, jadi jangan ragu untuk bereksperimen sedikit.

Perkara lain yang boleh anda lakukan ialah menggunakan pilihan Localized Color Cluster. Ia menguruskan ruang antara titik sampel dan semua warna yang akan dikeluarkan. Ini berguna apabila anda mempunyai pelbagai elemen dengan warna yang serupa dan anda ingin memasukkan / mengecualikannya dari pilihan.

Setelah anda menyesuaikan semua parameter, anda boleh menekan Delete untuk membuang semua satu warna itu.

Sekiranya anda mengezum masuk dengan dekat, anda dapat melihat bahawa bukan hanya warna putih polos yang telah dikeluarkan tetapi juga semua kawasan kelabu dan bayangan. Tidak menjadi masalah jika anda mahu mengeluarkan warna dari latar depan atau latar belakang, prosesnya sama.

Selepas ini, anda boleh memilih warna lain untuk menggantikan warna yang dipadam. Yang harus anda buat hanyalah membuat lapisan baru dan menambah warna baru. Sekiranya anda berjaya menghapus julat warna yang dipilih sepenuhnya, warna baru anda akan muncul tanpa bintik atau tompok.

Masalah yang mungkin anda hadapi ialah beberapa kawasan hitam atau putih yang besar kelihatan separa telus setelah anda mengeluarkan warna tertentu. Ini tidak bermaksud anda melakukan kesalahan dan anda boleh memperbaikinya dengan mudah.

Dengan rentang warna yang dipilih, tekan Ctrl + Shift + I (Command + Shift + I jika anda pengguna Mac) dan buat lapisan baru yang berada di bawah kawasan separa telus. Isi lapisan dengan warna objek yang hilang ketelusannya, kemudian gabungkan lapisan dengan menekan Ctrl + Shift + E (Command + Shift + E untuk Mac). Ini akan mengembalikan gambar ke normal, dan anda boleh terus mengedit.

Kata Akhir

Ini bukan perkara yang paling mudah dilakukan, tetapi mengeluarkan semua warna yang sama dari gambar tentu dapat dilakukan, dan anda dapat membiasakan diri dengan fungsi ini dengan mudah. Setelah melakukan ini beberapa kali, ini akan menjadi intuitif dan anda akan dapat melakukannya dalam masa yang singkat.

Seperti disebutkan, terdapat banyak ciri Photoshop yang mungkin sukar dihadapi oleh pengguna yang lebih berpengalaman. Sekiranya terdapat lebih banyak perkara yang ingin anda pelajari mengenai program ini, bagikan soalan anda di komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found