Cara Menghapus Semua Mesej di Telegram

Ini masa pertanyaan pembaca sekali lagi dan kali ini mengenai Telegram. Soalan penuhnya ialah 'Saya mendengar bahawa mesej disimpan di pelayan Telegram dan saya tidak menginginkannya. Bagaimana saya boleh menghapus semua mesej saya di Telegram? '

Telegram adalah aplikasi pesanan selamat untuk mudah alih dan desktop. Ia mempunyai berjuta-juta pengguna dan syarikat ini membanggakan perkhidmatan kerana perkhidmatan pesanan ringkas dan enkripsi yang mudah digunakan. Itu bermaksud mereka yang menggunakannya banyak menggunakannya yang bermaksud pengemasan mungkin teratur. Itulah sebabnya hari ini kami akan mengkaji pilihan penghapusan anda di Telegram. Saya juga akan berkongsi beberapa helah Telegram yang telah saya pelajari sejak menggunakan aplikasinya.

Salah satu sebab Telegram begitu popular adalah kerana penyulitan akhir ke akhir. Perkhidmatan ini bermaksud anda boleh menghantar mesej kepada orang lain apa sahaja yang anda mahukan sambil melindungi kandungan anda daripada pembaca yang tidak disengajakan. Walaupun anda tidak perlu menyembunyikannya, privasi adalah hak yang dihargai dalam masyarakat digital masa kini. Sekiranya anda tinggal di wilayah di mana kebebasan bersuara dibatasi atau anda prihatin terhadap privasi anda sendiri, anda akan menyukai Telegram.

Adakah mungkin untuk menghapus semua mesej di Telegram?

Nasib baik, Telegram akhirnya memberi pengguna untuk memperluas pilihan privasi mereka selama dua tahun terakhir. Anda boleh mengingat semula sebarang mesej kapan saja, dengan alasan apa pun. Sebelum kemas kini yang lebih baru tersedia, pengguna hanya dapat menghapus mesej jika mereka berusia di bawah 48 jam.

Untuk menghapus semua mesej di Telegram:

 1. Pilih mesej yang anda hantar.

 2. Pilih ikon tong sampah di kanan atas skrin sembang.

 3. Anda juga mempunyai pilihan untuk menghapus mesej di bahagian kenalan anda. Cukup ketuk "Hapus juga untuk [Kenalan]" sebelum memilih Hapus.

Bergantung pada pilihan yang anda pilih, sejarah sembang anda juga akan hilang dari sembang pengguna lain.

Sekiranya anda ingin memadam keseluruhan utas dengan pengguna lain, sapu perlahan pada utas (dari senarai mesej) dan ketik pilihan 'Padam' berwarna merah pada iPhone. Pengguna Android dapat menekan lama untaian untuk membuang semua kandungan.

Sembang Kumpulan

Sebelum anda menjawab mesej Kumpulan, penting untuk memahami bahawa anda mungkin tidak mempunyai pilihan untuk menghapusnya. Menurut Telegram, hanya pentadbir Kumpulan yang boleh membuang dan menghapus sejarah sembang.

Sekiranya anda menyertai sembang kumpulan, berhati-hatilah dengan apa yang anda katakan kerana maklumat itu mungkin di luar kawalan anda setelah anda menekan 'Kirim'.

Telegram mengambil pesanan dalam talian sedikit lebih jauh daripada sekadar menghapus sembang. Anda boleh membuat ‘Obrolan Rahsia’ di dalam aplikasi.

Sembang Rahsia di Telegram

Sembang rahsia berfungsi berbeza daripada sembang biasa di Telegram. Sembang biasa menyimpan salinan di pelayan supaya anda dapat menyegerakkan antara peranti dan sentiasa mengekalkan perbualan. Sembang rahsia adalah rakan sebaya, jadi salinan hanya disimpan pada peranti yang anda dan orang yang anda ajak bicara gunakan.

Sembang rahsia juga merosakkan diri sendiri. Anda mempunyai pilihan untuk menetapkan pemasa pemusnahan dalam Telegram sehingga mesej akan hilang setelah kedua-dua pihak membacanya. Untuk memulakan sembang rahsia di Telegram, pilih 'Sembang rahsia baru' dari menu.

Tukar Nombor Telefon Anda di Telegram

Sekiranya anda mempunyai beberapa telefon atau menukar nombor semasa menukar kontrak, anda boleh menukarnya di Telegram supaya anda dapat menyimpan semua sembang anda.

 1. Pilih Tetapan dalam Telegram dan kemudian Tukar Nombor.

 2. Tambahkan nombor baru anda di dalam kotak dan pilih Simpan.

 3. Semua sembang anda akan dipindahkan dan dimuat turun ke peranti baru anda (jika ada).

Gunakan Pelbagai Akaun Telegram

Saya pasti ada sebab mengapa anda mungkin mahu menggunakan banyak akaun Telegram. Saya hanya mempunyai satu akaun tetapi jika anda mahukan lebih daripada itu, anda boleh.

 1. Ketik ikon Menu (tiga baris bertumpuk) di Telegram.

 2. Pilih anak panah ke bawah dengan nama anda.

 3. Pilih Tambah Akaun dari senarai.

 4. Tambahkan nombor anda dan ikuti wizard penyediaan akaun.

Setelah ditambahkan, anda menggunakan anak panah ke bawah yang sama untuk beralih antara akaun. Anda boleh melakukan ini seberapa banyak yang anda perlukan.

Kunci Sembang Anda

Keselamatan adalah titik penjualan yang besar untuk Telegram. Penyulitan dari hujung ke hujung adalah faedah yang serius tetapi kemampuan untuk mengunci sembang lebih baik. Ini menambahkan tahap keselamatan lain yang merahsiakan percakapan anda.

 1. Pilih Tetapan dalam aplikasi Telegram.

 2. Pilih Privasi dan Keselamatan.

 3. Pilih Kunci Kod Laluan dan aktifkan.

 4. Tambahkan PIN dan anda boleh pergi.

Telegram telah mendapat banyak akhbar buruk sejak setahun kebelakangan ini. Sebahagiannya dibenarkan dan sebahagiannya tidak. Walau apa pun, ia tetap menjadi aplikasi sembang yang sangat baik yang menjamin perbualan anda dengan pelbagai cara. Untuk itu sahaja perlu digunakan.

Mencegah Mesej daripada Meneruskan

Untuk melindungi privasi anda lebih jauh, Anda dapat mengubah pengaturan untuk mencegah siapa pun meneruskan pesanan anda. Kunjungi tetapan privasi dan ketuk pilihan untuk 'Mesej Teruskan' untuk memastikan bahawa tiada siapa kecuali penerima yang dimaksudkan mendapat akses.

Untuk mengelakkan pemajuan:

 1. Buka aplikasi Telegram dan ketik ‘Tetapan’ di sudut kiri bawah

 2. Ketik ‘Privasi dan Keselamatan’

 3. Tatal ke bawah dan ketik ‘Mesej Teruskan’

 4. Tukar dari ‘Semua Orang’ (yang merupakan lalai) kepada ‘Kenalan Saya’ atau ‘Tiada siapa’

Aplikasi ini bahkan membolehkan anda menetapkan keupayaan meneruskan untuk memilih kenalan. Bergantung pada keperluan pesanan anda, aplikasi ini boleh disesuaikan.

Padamkan Akaun Telegram Anda

Menariknya, jika anda menghapus akaun Telegram anda, semua sejarah sembang anda sesuai dengannya. Sekiranya anda tidak lagi merasa perlu menyimpan akaun Telegram anda, atau anda mempunyai masalah dengan proses penghapusan, penghapusan akaun anda adalah penyelesaian drastik tetapi berkesan untuk mengekalkan nama anda.

Untuk memadam sepenuhnya akaun anda, ikuti arahan berikut:

 1. Lawati laman web Telegram dan masukkan nombor telefon anda - Anda harus menggunakan kod negara anda ditambah 10 digit standard nombor telefon anda sehingga untuk AS yang akan menjadi +1 (kod kawasan) - (7 digit terakhir nombor telefon anda )

 2. Ikuti langkah pengesahan

 3. Sahkan penghapusan akaun anda.

Akaun Telegram anda akan dihapus secara automatik setelah jangka masa tanpa aktiviti.

 1. Anda boleh pergi ke ‘Tetapan’ di aplikasi dan mengetuk ‘Privasi dan Keselamatan’.

 2. Setelah berada di sana, cari tajuk 'Padam Akaun Saya'.

 3. Ketik pada pilihan ‘If Away For’ dan tetapkan akaun anda untuk dihapus selepas 1 bulan, 3 bulan, 6 bulan, atau 1 tahun.

Sekiranya anda sukar untuk menghapus akaun anda atau menggunakan ciri lain, anda selalu boleh menghubungi pasukan Telegram Support.

Walaupun pasukan sokongan penuh dengan sukarelawan halaman FAQ yang terdapat di menu 'Tetapan' aplikasi sebenarnya juga sangat membantu.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found