Cara Menghapus Semua Kerangka Utama dalam Blender

Blender dianggap sebagai salah satu penyunting grafik komputer sumber terbuka 3D terbaik. Ini dapat digunakan untuk membuat berbagai efek visual, animasi, permainan video, dan model cetak 3D. Sebagai alat penyuntingan profesional yang sangat kompleks, perisian ini dilengkapi dengan keluk pembelajaran yang sangat tinggi.

Cara Menghapus Semua Kerangka Utama dalam Blender

Sekiranya anda menggunakan Blender, anda harus selesa bekerja dengan bingkai utama secepat mungkin. Mereka adalah roti dan mentega untuk mencipta animasi. Kedudukan kerangka utama dalam garis masa mewakili masa pergerakan. Dan urutan bingkai utama menentukan pergerakan yang dilihat oleh penonton.

Terdapat banyak jenis bingkai utama yang perlu anda pelajari dan kuasai untuk membuat animasi yang unik. Seperti semua perisian animasi, bekerja di Blender melibatkan banyak percubaan dan kesilapan. Oleh itu, anda perlu mengetahui cara menambah bingkai utama, dan kapan dan bagaimana menghapusnya dari tempat kejadian.

Jenis Kerangka Utama

  1. Kerangka utama biasa
  2. Rosak
  3. Bergerak terus
  4. Melampau
  5. Jitter

Menambah Kerangka Utama

Terdapat dua cara biasa untuk menambahkan bingkai utama dalam Blender. Anda boleh menambah bingkai utama ke harta yang sudah dipilih atau anda boleh membuka senarai hartanah untuk dipilih.

Tekan I untuk membuka menu yang membolehkan anda menambah bingkai utama. Kemudian pilih harta benda yang anda mahu tambahkan kerangka utama.

Atau, klik kanan harta tertentu dan pilih pilihan 'Masukkan Kerangka Utama' dari menu.

Terdapat juga ciri Auto Keyframe. Anda boleh menghidupkannya dengan menekan butang merah pada tajuk Timeline. Ini akan menambahkan bingkai utama secara automatik ke bingkai yang dipilih. Namun, ini hanya dilakukan sekiranya terdapat perubahan yang dibuat terhadap nilai-nilai sifat.

Tidak kira jenis bingkai utama yang anda tambahkan dan bagaimana anda menambahkannya, anda boleh menggunakan kaedah yang sama untuk menghapusnya jika anda tidak berpuas hati dengan hasilnya. Berikut adalah beberapa cara untuk menghapus bingkai utama.

Padamkan Kerangka Utama dalam Paparan 3D

Apabila anda berada dalam mod Tampilan 3D, anda dapat menghapus beberapa bingkai utama pada masa yang sama. Setelah anda memilih objek, tekan Alt + I untuk membuang semua bingkai utama untuk pemilihan semasa dalam bingkai.

Padamkan Kerangka Utama Menggunakan Lembaran Dope

Pilih semua objek yang ingin anda edit. Tukar ke skrin Animasi apabila anda berpuas hati dengan pilihan anda.

Arahkan kursor ke atas lembaran dope dan pilih semuanya dengan menekan kekunci A. Selepas itu, tekan Padam.

Padam Kerangka Utama dari Menu

Sekiranya anda memilih objek, anda juga dapat membuka menu konteks untuk menghapus animasi tertentu. Apabila menu muncul, tanda ‘Clear keyframe’ akan muncul. Klik untuk menghapus semua bingkai utama.

Ketahuilah bahawa melakukan ini akan menghilangkan semua bingkai utama XYZ jika anda berurusan dengan saluran transformasi. Sekiranya anda ingin mengelakkan ini, pilih pilihan 'Hapus bingkai utama tunggal' sebagai gantinya.

Padam Kerangka Utama dalam Penyunting Tindakan

Editor tindakan juga membolehkan anda menghapus bingkai utama satu persatu atau secara pukal. Anda boleh menekan B dan kemudian klik dan seret dengan tetikus sehingga anda memilih semua bingkai utama yang ingin anda hapus. Lepaskan dan tekan butang Padam untuk membuang semuanya sekaligus.

Padam Kerangka Utama pada Garis Masa

Ini juga merupakan pilihan yang sesuai jika anda tidak menyulap terlalu banyak objek. Sekiranya anda pergi ke Garis Masa, anda boleh mengklik kerangka utama tertentu untuk menghapusnya. Setelah dipilih, tekan Spacebar untuk membuka kotak dialog arahan.

Taipkan 'Padam Kerangka Utama'. Klik kiri dua kali untuk mengesahkan. Satu kelemahan adalah bahawa kaedah ini hanya berfungsi dengan pilihan tunggal. Tetapi, kerana anda tidak selalu perlu memadamkan beberapa bingkai utama pada masa yang sama, ini mungkin akan membantu anda melakukan tugas yang tepat untuk menyesuaikan animasi.

Gunakan Skrip

Sekiranya anda ingin membuang semua animasi untuk objek yang dipilih, anda juga dapat menggunakan skrip.

konteks = bpy.context

untuk ob dalam konteks.selected_objects:

ob.animation_data_clear ()

Anda boleh mengganti ‘terpilih’ dengan ‘pemandangan’ untuk membuang animasi dari pemandangan semasa. Dan, anda juga boleh menggunakan 'bpy.data.objects' jika anda ingin membuang semua animasi dari semua objek.

Pemikiran Akhir

Artikel ini hanya memberikan gambaran mengenai kerumitan yang akan anda hadapi dalam pengisar. Untuk tindakan mudah yang melibatkan membuang bingkai utama atau beberapa bingkai utama pada masa yang sama, terdapat banyak kaedah yang boleh anda gunakan.

Masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing bergantung pada jenis bingkai utama yang sedang anda edit. Mengetahui semua kaedah bukanlah idea yang buruk kerana ia akan membantu anda mencapai matlamat anda dari mana sahaja anda berada di UI.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found