Cara Menghapus Semua E-mel di Outlook

Dengan berjuta-juta pengguna di seluruh dunia, Outlook adalah salah satu pelanggan e-mel yang paling popular di luar sana. Sebabnya adalah lebih daripada sekadar platform e-mel. Terdapat banyak pilihan untuk mengatur kehidupan profesional pengguna juga.

Cara Menghapus Semua E-mel di Outlook

Dengan berlalunya masa, kotak masuk Outlook anda pasti akan berantakan. Ini menjadikannya lebih sukar untuk menavigasi mel anda dan mencari maklumat yang paling penting. Walaupun Outlook dilengkapi dengan fungsi yang dapat menjadikannya lebih mudah, seringkali mereka tidak cukup untuk mengimbangi kekurangan kejelasan dalam peti masuk anda.

Apabila ini berlaku, anda pasti mahu mengatur surat anda dengan sebaik mungkin. Syukurlah, terdapat beberapa cara untuk menghapuskan beberapa kategori mel yang tidak diperlukan, dan bahkan untuk menghapuskannya. Mari kita lihat pilihan yang ada.

Memadam Semua Mel dari Folder

Sekiranya anda ingin membuang e-mel dari folder tertentu, ada cara yang cukup mudah untuk melakukannya. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti:

Klik Folder yang terdapat di sebelah kiri

Kembangkan panel folder. Anda boleh melakukannya dengan mengklik anak panah yang terletak di sudut kiri atas panel.

Klik kanan pada nama folder

Di dalam panel folder, klik kanan pada folder di mana anda mahu e-mel dikeluarkan, kemudian pergi ke Padam Semua.

Sahkan penghapusan

Sahkan penghapusan dengan mengklik ‘Ya’ apabila diminta.

Perlu diingat bahawa ini tidak membuang e-mel sepenuhnya. Sebaliknya, ia hanya memindahkannya ke folder Item yang Dihapus. Sekiranya matlamat utama anda adalah untuk mengatur Outlook sedikit lebih baik, ini sudah mencukupi. Namun, jika anda ingin mengosongkan ruang, anda mesti mengosongkan folder Item yang Dihapus.

Untuk melakukan ini, arahkan ke folder menggunakan panel folder, klik kanan padanya, kemudian pergi ke Kosongkan Folder. Apabila anda diminta untuk mengesahkan penghapusan, klik Ya.

Memadam Berbilang E-mel dari Folder

Sekiranya anda rasa masih terdapat beberapa e-mel penting dalam folder yang sebaiknya anda simpan, anda boleh memadamkan banyak e-mel dalam folder itu sekaligus, iaitu yang tidak diperlukan. Inilah caranya:

Sorotan Menggunakan Kekunci 'Shift'

Sekiranya anda ingin memadam banyak e-mel berturut-turut, pergi ke senarai mesej dan klik yang pertama. Kemudian, sambil menahan kekunci Shift pada papan kekunci anda, klik pada e-mel terakhir yang ingin anda padamkan. Setelah semua e-mel dipilih, tekan Padam

Untuk e-mel yang tidak berturut-turut, klik yang pertama yang ingin anda hapus, tahan kekunci Ctrl (di PC) atau kekunci CMD di Mac, dan pilih setiap e-mel yang ingin anda hapus satu demi satu. Setelah memilih semuanya, tekan Padam

Sorotan Menggunakan 'Pilih Semua'

Sekiranya anda ingin memilih semua e-mel anda, anda boleh menekan Ctrl + A. Sekiranya anda tersilap memilih e-mel yang anda tidak mahu hapus, anda boleh memilihnya dengan menahan kekunci Ctrl dan mengklik padanya.

E-mel yang dipilih akan menyerlahkan warna biru.

Memadam Semua E-mel dari Pengirim yang Sama

Kadang kala, membuang e-mel dari segelintir pengirim boleh membuat perbezaan di peti masuk anda. Outlook membolehkan anda membuang semua e-mel dari pengirim yang sama dengan cara yang mudah. Inilah yang perlu dilakukan:

Ketuk kotak carian di sudut kanan atas kemudian taipkan nama pengirimnya

Gunakan CTRL + A atau CMD + A untuk memilih semua

Klik pada mana-mana e-mel dan tekan Ctrl + A untuk memilih semuanya.

Klik ‘Padam’

Klik kanan pada mana-mana e-mel yang dipilih dan klik 'Padam'.

Padamkan Semua E-mel Sampah

Satu perkara yang dapat diisi dengan cepat adalah folder "Junk" anda. Nasib baik, Outlook menjadikannya mudah untuk membersihkan data ini.

Klik kanan akaun e-mel

Klik ‘Empty Junk Folder’ dan klik ‘Delete’.

Padamkan Akaun E-mel dari Outlook

Sekiranya anda ingin mengosongkan beberapa ruang di Outlook, anda boleh membuang keseluruhan alamat e-mel dan semua simpanannya. Dengan andaian anda tidak lagi menggunakan alamat yang akan anda hapus, ikuti arahan berikut:

Klik ‘Fail’ dan klik ‘Tetapan Akaun’

Pengguna Mac boleh mengklik kanan akaun e-mel di sebelah kiri Outlook di atas 'Peti Masuk'

Klik ‘Padam’ pada akaun untuk dikeluarkan

Pengguna Mac perlu mengklik simbol tolak di kiri bawah.

Sahkan penghapusan

Kata Akhir

Seperti yang anda lihat, terdapat pelbagai perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatur Outlook anda. Hanya dengan beberapa klik, anda dapat menyingkirkan semua e-mel yang tidak anda perlukan lagi, sehingga anda dapat lebih fokus pada e-mel yang lebih penting.

Sekiranya anda kehabisan storan, jangan lupa mengosongkan folder Item yang Dihapus. Ini adalah satu-satunya cara untuk membuang e-mel secara kekal, yang mungkin anda harus lakukan setiap kali anda melakukan penghapusan pukal.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found