Cara Menghapus Semua Dokumen di Google Docs

Menghapus fail dalam Dokumen Google tidak boleh menjadi tugas. Kita sering mendapati diri kita dibebani dengan fail, foto, muzik, dan data bernilai tahun yang tidak lagi kita perlukan. Sekiranya Dokumen Google anda semakin penuh sehingga sukar untuk mencari dokumen, ada cara untuk mengatur dan menghapus kandungan yang tidak diingini.

Kadang-kadang anda mungkin melihat diri anda melihat senarai penuh fail yang anda tidak mahukan, tidak perlukan, atau tidak mempunyai cukup ruang.

Secara peribadi, tidak jarang senarai Dokumen Google saya menampilkan gerombolan fail, pendua, dan dokumen yang dikongsi tanpa nama yang tidak lagi diusahakan. Google menjadikannya sangat mudah untuk menyimpan dan berkongsi fail sehingga selepas beberapa ketika semua Dokumen tersebut akan menggerakkan Google Drive anda, menjadikan anda tidak teratur, meningkatkan produktiviti anda, dan meningkatkan tahap tekanan anda.

Oleh itu, bagaimana anda menghapuskan semua fail yang tidak diingini ini? Adakah fail yang perlu disimpan dan fail yang telah anda pilih untuk dihapus, adakah fail itu benar-benar hilang?

Anda akan dapati bahawa Google Drive akan berguna bagi anda dalam proses ini sehingga akan menguntungkan anda untuk belajar menggunakan Google Drive dengan baik.

Cara Menghapus Fail dari Dokumen Google

Tajuknya mungkin berbunyi 'berganda' tetapi saya akan membahas pendekatan yang digunakan untuk menghapus fail individu juga. Untuk memadam satu fail dari senarai Dokumen Google anda yang kembung:

 1. Semasa berada di Google Docs, pilih fail yang ingin anda hapus dan klik kiri pada ikon Menu (ditunjukkan oleh tiga titik menegak) untuk fail tersebut.

 2. Dari pilihan yang disediakan di tetingkap pop timbul, pilih Keluarkan untuk mengeluarkannya dari senarai anda.

 3. Kotak dialog akan muncul di bahagian bawah layar yang menunjukkan bahawa fail telah dipindahkan ke sampah. Di sebelah kanan kotak dialog adalah UNDO pilihan. Klik UNDO jika anda tidak sengaja memadam fail.

Cara Memadam Pelbagai Dokumen

Dokumen Google tidak dimaksudkan untuk mengatur dokumen Anda, Anda tidak dapat menghapus banyak fail sekaligus. Sebaliknya, anda perlu pergi ke Google Drive. Nasib baik, anda boleh memadamkan banyak dokumen Google dari Google Drive.

Tarik senarai fail tertutup.

Klik kiri pada fail yang ingin anda padamkan. Sekiranya ini adalah satu-satunya fail yang ingin anda hapus, anda boleh mengklik Tong sampah ikon di kiri atas atau kanan klik fail dan pilih Keluarkan dari menu.

Untuk menghapus beberapa fail, setelah mengklik kiri fail pertama, tahan CTRL kekunci dan klik kiri setiap fail yang tinggal yang ingin anda padamkan.

Terus lakukan ini sehingga semua fail dipilih. Sekiranya fail yang ingin anda hapus terletak berturut-turut, anda dapat menahannya Pergeseran kunci setelah memilih fail pertama dan kemudian klik fail terakhir dalam rantai yang ingin anda alih keluar.

Setelah semua fail dipilih, klik kanan pada salah satu daripadanya dan pilih Keluarkan dari menu atau klik pada Tong sampah ikon di bahagian kanan atas tetingkap.

Semua fail yang dipilih sekarang akan dipindahkan ke Sampah .

Mengarkibkan / Menyembunyikan Dokumen Google yang Dikongsi Lebih Lama & Galeri Templat

Sekiranya anda mencari pembersihan cepat di Dokumen Google anda, ada cara mudah untuk menyembunyikan dokumen yang telah dibagikan dengan anda. Sering kali, kita dapati bahawa Google Drive kita telah menjadi begitu padat dengan Shared Files sehingga boleh menakutkan untuk menghapuskan semuanya.

Terdapat pilihan satu klik untuk membersihkan penampilan Dokumen Google anda sambil menyimpannya untuk rujukan di masa hadapan.

Untuk menyembunyikan dokumen yang bukan milik anda, lakukan ini:

Klik untuk membukanya dan pilih "Bukan milik saya". Dokumen Google anda sekarang hanya akan memaparkan dokumen yang telah dibagikan dengan anda.

Anda juga dapat menggunakan fungsi ini untuk menyaring fail yang bukan milik anda sehingga lebih mudah untuk menghapus dokumen yang tidak lagi anda perlukan.

Juga, jika menjadikannya lebih menarik bagi anda untuk kehilangan senarai templat, anda boleh melakukannya dengan membuka menu (ditunjukkan oleh tiga titik menegak) yang terletak di sebelah kanan kata-kata 'TEMPLATE GALLERY' dan memilih Sembunyikan templat .

Padamkan Sejarah Semakan Anda

Salah satu ciri Google Drive ialah semakan dokumen anda disimpan secara automatik tanpa memerlukan anda melakukan apa-apa. Untuk melihat senarai semakan, anda boleh menekan CTRL + ALT + SHIFT + H pada masa yang sama. Walaupun ciri ini sangat berguna jika anda pernah merancang untuk kembali ke versi dokumen sebelumnya atau hanya ingin meninjau perubahan yang dibuat, anda mungkin tidak mahu mata memandang lain melihatnya.

Secara lalai, setelah 30 hari semua sejarah semakan akan dipadamkan secara automatik. Walau bagaimanapun, ini mungkin terlalu lama menunggu beberapa orang. Satu-satunya pilihan yang tinggal adalah memaksa Google Drive untuk menghapus sejarah semakan dengan segera dan untuk melakukannya menghendaki anda membuat salinan dokumen tersebut.

Apa yang perlu anda lakukan ialah:

 1. Log masuk ke Google Drive dan klik kanan dokumen dengan sejarah semakan yang ingin anda hapus.

 2. Pilih 'Buat salinan' dari menu timbul.

 3. Setelah salinan dibuat, pilihlah Keluarkan dokumen yang baru disalin (bukan salinan) atau pilih dokumen dan klik pada ikon Trashcan di bahagian kanan atas. Ini bukan sahaja membuang dokumen tetapi juga sejarah penyemakannya.

 4. Seterusnya, klik kanan salinan dokumen yang baru anda hapus dan pilih Ganti nama dari menu pop timbul. Namakan semula dokumen anda ke tajuk asalnya atau berikan yang baru, kemudian klik okey .

 5. Untuk mengesahkan, buka dokumen dan klik "Fail". Pilih "Lihat sejarah versi" dari menu dan lihat bahawa tidak ada lagi sejarah semakan untuk dokumen tersebut.

Kosongkan Sampah (Penghapusan Kekal)

Setakat ini anda hanya membuang fail dan dokumen dari pandangan. Untuk menghapus fail atau fail secara kekal, anda perlu melakukan sedikit penyelaman sampah. Setelah fail dihapus secara kekal, siapa pun yang anda kongsikan fail akan kehilangan akses kepadanya.

Kembali ke Google Drive dan ketuk ‘Sampah’ dari ikon menu. Klik kanan fail yang ingin anda hapus dan ketik ‘Delete Forever’. Perhatikan juga pilihan ‘Pulihkan’ di sini. Sekiranya anda memadam item secara tidak sengaja, anda boleh memulihkannya dari folder sampah di Google Drive.

Pindahkan Pemilikan Fail

Sekiranya anda mempunyai fail bersama (yang merupakan pemiliknya) yang penting bagi file yang telah dibagikan, anda boleh memindahkan hak milik kepada mereka dalam beberapa langkah mudah.

Orang lain yang anda kongsikan folder atau fail boleh menuntut hak milik jika anda bersedia melepaskannya. Untuk memberikan hak milik sepenuhnya kepada pihak yang dikongsi:

 1. Pergi ke Google Drive dan pilih folder untuk pemindahan hak milik. Sekiranya anda ingin memilih beberapa folder, tahan CTRL kekunci semasa memilih masing-masing atau tahan Pergeseran jika fail diselaraskan secara berturut-turut.

 2. Klik Berkongsi ikon di kanan atas (ditunjukkan oleh siluet seseorang dengan tanda '+')

 3. Tetingkap "Kongsi dengan orang dan kumpulan" akan terbuka. Pilih nama orang yang ingin anda berikan hak miliknya.

 4. Di sebelah kanan nama pemilik masa depan, klik ikon dengan anak panah ke bawah dan ubah menjadi "Buat pemilik".

 5. Kotak pop timbul akan muncul untuk mengesahkan perubahan yang dibuat, pilih "Ya" untuk mengesahkan.

 6. Klik Selesai untuk pemindahan berkuat kuasa.

Anda masih dapat mengedit folder walaupun setelah memindahkan hak milik. Pemilik baru boleh memutuskan untuk mencabut akses atau tidak. Anda kini boleh menghapus folder dari senarai Google Drive anda sambil membiarkannya selamat dan sesuai dengan pemilik baru.

Penghancur Fail (Semua Fail Dihapus)

Untuk memadam semua fail untuk selamanya:

 1. Semasa berada di Google Drive, pilih menu sebelah kiri Sampah .

 2. Periksa untuk memastikan semua fail di dalam senarai itu adalah fail yang ingin anda alih keluar sepenuhnya.

 3. Di bahagian atas senarai fail, klik Tong sampah kosong untuk memadamkan semua item dalam senarai secara kekal.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found