Cara Menghapus Semua Komen di Excel

Sama ada seseorang sedang mengedit karya anda atau anda meninggalkan penanda penting bagi diri anda sendiri, ada kemungkinan besar anda harus terbiasa dengan komen di Microsoft Excel.

Cara Menghapus Semua Komen di Excel

Kotak dialog ini berguna semasa fasa penyusunan projek apa pun, tetapi anda ingin menghapusnya sebelum menggunakan lembaran kerja semasa persembahan.

Terdapat tiga cara untuk menghapus komen dari lembaran kerja anda. Anda boleh melakukannya satu persatu, hapus semuanya secara serentak, atau teruskan dengan pendekatan selektif.

Anda bukan sahaja dapat melakukan semua perkara di atas, tetapi anda juga dapat menghapusnya dari tiga tempat berbeza di dalam Excel. Anda dapat menggunakan fungsi "Pergi Ke", tab "Ulasan", atau jalankan makro VBA.

Mengetahui semua kaedah ini akan sangat berguna sekiranya anda menggunakan pelbagai versi Excel.

Pilihan 1: Gunakan Fungsi "Pergi Ke"

Fungsi "Pergi Ke" adalah salah satu cara tercepat untuk menyusun semula atau mengedit lembaran kerja Excel anda. Dari sana, anda boleh membuat pilihan jarak dan menyusun semula data pada pelbagai parameter seperti formula, sel kosong, objek, lajur, perbezaan baris, pemalar, dan komen.

Sekiranya anda ingin menghapus semua yang tidak perlu lagi, teruskan dengan langkah berikut.

 1. Pilih lembaran kerja di mana anda ingin menghapus komen, kemudian tekan F5.
 2. Klik Khas, pilih Komen, kemudian klik OK.
 3. Buka menu konteks dengan klik kanan, kemudian klik Padam Komen.

Menggunakan pilihan "Pergi Ke" akan menghapus semua komen dari lembaran kerja anda sekarang tanpa mengira berapa banyak pengarang yang membuatnya. Kaedah ini juga akan berfungsi untuk versi Excel apa pun.

Pilihan 2: Gunakan Tab "Ulasan"

Sekiranya anda sudah tahu cara menulis komen, anda mungkin juga harus belajar menghapusnya. Dari tab Ulasan yang sama di mana anda boleh menulis komen di lembaran kerja anda, anda juga boleh menghapusnya.

 1. Pilih lembaran kerja yang diingini, kemudian pilih "Ulasan."
 2. Pilih komen, kemudian klik "Padam."

Catatan: Anda tidak dapat menggunakan proses di atas untuk menghapus semua komen dari semua lembaran kerja. Anda mesti melakukan ini secara berasingan untuk setiap lembaran kerja.

Pilihan 3: Gunakan Makro VBA

Tetingkap "Microsoft Visual Basic" yang dipercayai dapat membantu anda menyelesaikan pelbagai tugas Excel jika anda mengetahui garis kod yang betul.

 1. Tekan "Alt + F11" untuk memaparkan tetingkap.
 2. Pilih "Masukkan" dari bar alat, kemudian klik "Modul."
 3. Salin baris kod berikut dan tampalkannya ke dalam modul.

  Sub DeleteAllComments () 'Updateby - masukkan tarikh menggunakan format tahun / bulan / hari Untuk Setiap xW Dalam Aplikasi.ActiveWorkbook. Lembaran Untuk Setiap xComment Dalam xWs.Comments xComment. Hapus Next Next Next Sub

 4. Tekan "Lari."

Menggunakan Makro VBA memadamkan semua komen di semua lembaran kerja di dalam buku kerja semasa anda. Sekiranya anda ingin menghapus komen dalam lembaran kerja tertentu, ada alternatif VBA.

Buka modul mengikut langkah sebelumnya dan salin kod berikut.

Sub Buang_All_Comments_From_Worksheet () Cells. ClearCommentsEnd Sub

Pastikan anda memilih lembaran kerja yang diingini sebelum anda membuka antara muka VBA.

Pemikiran Akhir

Tidak menjadi masalah sama ada anda telah menambahkan beberapa komen sendiri untuk menyoroti maklumat penting atau jika anda telah menerima cadangan daripada rakan sekerja melalui komen. Apabila anda selesai mengusahakan versi draf lembaran kerja anda, komen perlu dilakukan. Perhatikan bahawa arahan untuk menggunakan spreadsheet harus ditulis pada lembaran kerja dan bukannya dalam komen.

Dengan Excel, anda boleh membuang komen dengan mudah sehingga anda tidak perlu menghapusnya satu persatu. Walau bagaimanapun, ingat bahawa anda tidak dapat membuat pengecualian.

Semakin kompleks seperti Excel, ia hanya membolehkan anda menghapus komen satu persatu atau semuanya secara serentak. Satu-satunya pengecualian adalah menyasarkan lembaran kerja tertentu dan bukannya keseluruhan buku kerja.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found