Cara Menghapus semua Penanda Halaman di Chrome

Google Chrome adalah salah satu penyemak imbas web yang paling popular kerana cepat dan boleh dipercayai tetapi juga kerana Google telah berjaya memasarkannya.

Penyemak imbas web Chrome berfungsi dengan baik membiarkan penggunanya menyegerakkan pelbagai peranti yang digunakan oleh akaun yang sama, membolehkan pengguna menggunakan penanda buku yang sama, sejarah penyemakan imbas, data pengisian automatik, dan pelbagai log lain di pelbagai peranti.

Ciri penyegerakan ini senang dan berguna, namun, ini boleh menyebabkan profil akaun menjadi berantakan dengan banyak penanda buku sehingga anda berhenti menggunakan ciri penanda halaman. Apabila itu berlaku, kadang-kadang yang terbaik adalah membersihkan kekacauan dan mula segar.

Nasib baik, Chrome menawarkan beberapa cara untuk membersihkan penanda halaman anda.

Padamkan Penanda Buku Satu-Per-Satu dari Bar Penanda Halaman

Kadang-kadang anda hanya mahu membuang beberapa penanda halaman dari bar penanda halaman anda:

 1. Klik kanan penanda halaman pada bar penanda halaman.
 2. Pilih Padam dari menu konteks.

Ketahuilah bahawa kaedah ini tidak memerlukan pengesahan, jadi setelah anda memilih Hapus, penanda halaman akan hilang.

Gunakan Pengurus Penanda Buku

Pengurus penanda buku adalah ciri Chrome yang membolehkan anda melihat dan mengatur semua penanda halaman anda. Anda boleh mengkategorikannya dalam folder yang berlainan atau menyusunnya berdasarkan kepentingannya.

Sekiranya anda menyegerakkan peranti anda dan mengakses Chrome dengan akaun Google anda, anda akan dapat melihat semua penanda buku yang dibuat pada peranti anda yang lain. Juga, jika anda memutuskan untuk menggunakan pengurus penanda halaman, anda akan dapat menghapus keseluruhan folder. Ini menjadikan membersihkan senarai anda lebih mudah.

 1. Di Chrome, pergi ke menu turun naik Bookmark dan pilih Pengurus Penanda Buku, anda juga boleh menaip Ctrl + Shift + O.
 2. Pilih penanda halaman yang ingin anda padamkan

Perhatikan bahawa untuk akaun yang disegerakkan, penanda halaman mudah alih akan mempunyai foldernya sendiri. Sebagai alternatif, anda juga boleh menaip “chrome: // penanda buku" Itu akan membuka pengurus penanda halaman di tab semasa anda.

Kaedah sama ada akan berjaya. Anda harus melihat folder berikut.

 • Bar penanda halaman
 • Penanda buku yang lain
 • Penanda buku mudah alih

Senarai akan lebih panjang jika anda membuat folder anda sendiri. Untuk menghapusnya, cukup klik kanan pada folder dan pilih Padam.

Dari halaman pengurus penanda buku, anda juga dapat menggunakan kata kunci untuk mencari penanda halaman tertentu. Ini membolehkan anda melakukan carian yang sangat tepat dan hanya menghapus entri yang anda pasti mahukan.

Memadamkan Sejarah Penyemakan Imbas atau Semua Data yang Disimpan?

Sekiranya anda ingin menghapus sejarah penyemakan imbas dan semua maklumat yang disimpan di akaun Google anda, ketahui bahawa anda juga tidak dapat menghapus penanda halaman anda menggunakan kaedah yang sama. Menggunakan ciri Clear Data Browsing hanya akan menghilangkan kuki, melayari dan memuat turun sejarah, mengisi data automatik, kata laluan, fail cache, dll.

Chrome tidak mempunyai folder Profil jadi menghapus semua penanda halaman sekaligus adalah proses yang berbeza.

Cara Memadam Folder Penanda Halaman di Windows

 1. Buka kotak dialog Jalankan atau kotak Cari, anda dapat menekan tombol Windows + r atau ketik jalankan ke menu Mula anda.
 2. Ketik "% LocalAppData% \ Google \ Chrome \ Data Pengguna \ Default" dan tekan Enter.
 3. Cari fail Penanda Halaman, anda mungkin perlu menatal ke bawah sehingga anda melihatnya.
 4. Klik kanan dan pilih Padam.

Ini akan membuang semua penanda halaman yang pernah dibuat sejak anda memasang Chrome pada peranti anda. Walau bagaimanapun, ia tidak akan menghapus penanda halaman yang disimpan di peranti lain walaupun peranti diselaraskan di bawah akaun yang sama. Perhatikan juga agar ini berfungsi, anda harus menutup semua kejadian Chrome.

Sekiranya anda hanya ingin menghapus penanda halaman dari akaun tertentu dan anda telah menghapuskan sesuatu yang penting secara tidak sengaja, anda boleh menggunakan jalur folder yang sama untuk memulihkannya. Kadang-kadang, Chrome melakukan sandaran. Sandaran ini merangkumi data penanda buku.

Data tersebut terdapat dalam fail bookmarks.bak di bawah User DataDefault. Sekiranya anda menukar peluasan fail .bak menjadi .old, anda mungkin dapat memulihkan penanda halaman yang baru anda hapus.

Cara Memadam Folder Penanda Halaman di macOS

Sekiranya anda merasa selesa dengan baris perintah, anda boleh menghubungi Terminal dan pergi ke direktori berikut di akaun pengguna anda.

$ cd ~ / Perpustakaan / Sokongan Aplikasi / Google / Chrome / Lalai /

Kemudian keluarkan fail Penanda Halaman dengan arahan ini:

Penanda buku $ rm

Kemudian apabila anda membuka Chrome, tidak akan ada penanda halaman dan anda boleh mula baru. Tambahkan penanda halaman pertama anda untuk memulakan. Sekiranya anda kembali ke ~ / Perpustakaan / Sokongan Aplikasi / Google / Chrome / Lalai / anda akan melihat bahawa fail Penanda Halaman telah dibuat semula. Anda boleh menghapusnya lagi pada masa akan datang jika penanda halaman anda terlalu berantakan dan anda mahukan permulaan yang baru.

Pemikiran Akhir

Menghapus fail penanda halaman adalah langkah yang agak drastik. Sekiranya anda bimbang bahawa senarai penanda halaman anda terlalu besar untuk diuruskan, penghapusan semuanya mungkin bukan idea yang baik. Anda juga boleh kehilangan jalan pintas penting ke halaman yang mungkin memerlukan masa yang lama untuk dicari di masa hadapan.

Kadang-kadang menghapus penanda halaman satu demi satu lebih baik walaupun memerlukan lebih lama. Perlu diingat bahawa senarai penanda halaman yang panjang tidak menghabiskan banyak sumber seperti menyimpan terlalu banyak fail video dan kuki tersimpan di akaun anda.

Sudah tentu, jika anda ingin menjadi yang paling cekap, sangat sesuai untuk mengatur semua penanda halaman anda ke dalam folder tertentu dan melakukannya dengan semua penanda halaman baru sebaik sahaja anda menyimpannya.

Sekiranya anda menyukai artikel ini, anda mungkin menikmati artikel TechJunkie lain mengenai Google Chrome, termasuk Cara Melayari dan Membuka Folder dan Fail dengan Google Chrome.

Sekiranya anda mempunyai petua dan trik untuk membuang atau menyusun penanda halaman, sila beri komen di bawah!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found