Cara Memadam Semua Aplikasi di iPhone

Ketika datang ke iPhone dan iPad, sangat jelas bahawa penyimpanan adalah mata wang utama Apple. Kerana kekurangan sokongan storan luaran, storan dalaman adalah pembezaan utama antara produk generasi yang sama.

Cara Memadam Semua Aplikasi di iPhone

Inilah perjuangan yang dihadapi oleh banyak pengguna iPhone yang memilih model penyimpanan yang lebih rendah. Akhirnya, kehabisan ruang pada peranti mereka, jadi mereka mengambil setiap peluang untuk membebaskannya.

Terdapat banyak cara untuk mengosongkan penyimpanan pada iPhone tetapi kebanyakan pengguna memandang rendah jumlah Gigabyte yang sebenarnya digunakan oleh aplikasi. Oleh itu, sama ada anda ingin memulakan dari awal atau anda hanya ingin mengosongkan sedikit ruang, kami akan membahas cara menghapus semua aplikasi di iPhone anda di bawah.

Bolehkah Anda Padamkan Semua Aplikasi iPhone sekaligus?

Baiklah, ya dan tidak. Sayangnya, Apple tidak memberi kami pilihan untuk menukar suis dan memadam semua aplikasi kami dengan cepat. Tetapi itu tidak bermakna anda benar-benar tidak bernasib baik.

Terdapat beberapa cara rasmi (dan tidak begitu rasmi) untuk memastikan memori telefon anda bebas dan jelas berkaitan dengan aplikasi. Mari mulakan dengan pilihan anda.

Aplikasi Multi-Delete Menggunakan Kaedah Jailbreak

Sekiranya anda menjalankan peranti yang mengalami jailbreak, cari aplikasi MultiDelete di kedai Cydia. Setelah anda menjumpainya, lakukan langkah berikut:

 1. Setelah memasang MultiDelete, anda akan melihat panel baru dalam menu Tetapan. Buka, kemudian hidupkan MultiDelete.
 2. Pergi ke Skrin utama anda dan tekan dan tahan pada mana-mana aplikasi yang ingin anda hapus sehingga semuanya mula bergoyang. Ketuk di bahagian tengah setiap aplikasi yang ingin anda hapus untuk memilihnya.
 3. Ketik X butang pada mana-mana aplikasi yang dipilih dan ketik Padam apabila anda melihat menu pop timbul.

Sekiranya anda tidak merosakkan iPhone dan mempertimbangkannya untuk mendapatkan tweak ini, anda mungkin ingin berfikir dua kali sebelum melakukannya. Walaupun jailbreaking membuka kemungkinan baru, ini membatalkan jaminan anda, dan membayar pembaikan jika ada yang salah boleh menjadi sangat mahal.

Malangnya, Apple tidak menyertakan pilihan pemilihan massa ketika datang ke aplikasi. Ini bermaksud bahawa anda tidak akan dapat menghapus banyak aplikasi sekaligus. Satu-satunya pilihan anda adalah menetapkan semula iPhone anda dari kilang dan mula baru. Sekiranya anda belum mengetahui perkara ini, ini juga akan membuang semua yang lain, jadi menyandarkan data anda adalah idea yang baik. Mari kita ikuti langkah-langkah yang diperlukan.

Menetapkan Semula iPhone

Perkara pertama yang anda mahu lakukan ialah menyandarkan peranti. Namun, jika sandaran anda merangkumi semua aplikasi anda, semuanya akan dimuat turun secara automatik sebaik sahaja anda menghidupkan semula telefon anda dan memindahkan data kembali ke dalamnya.

Anda akan berakhir di mana anda bermula. Inilah sebabnya mengapa anda harus memilih data yang ingin anda sandarkan. Inilah caranya:

 1. Pergi ke Tetapan> iCloud.
 2. Pilih Sandaran iCloud> Urus Storan. Sekiranya anda menggunakan iOS 11, pergi ke Urus Storan> Sandaran.
 3. Ketik nama peranti anda.
 4. Ketik Pilih Data untuk Sandarkan, kemudian matikan semua aplikasi yang tidak anda perlukan.
 5. Pilih Matikan & Padam.

Setelah anda melakukan ini, data anda akan selamat. Selepas anda menetapkan semula iPhone, anda dapat memindahkannya kembali.

Apabila anda yakin bahawa proses sandaran selesai, anda boleh meneruskan dan menetapkan semula peranti anda. Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Pergi ke Tetapan> Umum> Tetapkan semula
 2. Ketik Padamkan Semua Kandungan dan Tetapan
 3. Taipkan kod laluan anda (jika ada) untuk mengesahkan tindakan ini.
 4. Anda akan melihat kotak amaran dengan Padamkan iPhone Ketuk padanya.
 5. Taipkan kata laluan Apple ID anda untuk menyelesaikan prosesnya.

Setelah anda melakukan ini, semua data dari peranti anda akan dihapuskan, dan anda akan melihat skrin persediaan yang pertama kali anda lihat ketika membelinya. Apabila diminta, pilih Pulihkan dari Sandaran iCloud pilihan, dan semua data sandaran anda akan dimuat turun, sementara semua aplikasi akan ditinggalkan.

Muat turun Aplikasi yang Tidak Digunakan

Kedua-dua kaedah yang disebutkan di atas agak melampau. Sekiranya anda mencari penyelesaian mudah untuk mengurangkan penyimpanan, ini dia. Apple benar-benar memikirkannya dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan ini mungkin merupakan penyelesaian yang tepat untuk masalah ‘terlalu banyak aplikasi’ anda.

Apa Artinya Memunggah Aplikasi?

Terdapat beberapa perbezaan antara memuatkan aplikasi dan menyahpasangnya:

 • Aplikasi masih muncul di layar telefon anda tetapi tidak menggunakan ruang penyimpanan.
 • Semua maklumat anda masih tersimpan dalam aplikasi sehingga anda tidak perlu masuk lagi atau memulakan permainan semula.
 • Jauh lebih mudah untuk memuat turun aplikasi daripada mencopot pemasangannya secara individu, jailbreak telefon anda, atau melakukan tetapan semula kilang.

Sekiranya ruang simpanan adalah alasan utama anda mengosongkan ruang, ini adalah kaedah untuk anda. Sudah tentu, jika anda ingin menjual telefon atau memberikannya kepada orang lain, ikuti arahan di atas untuk menetapkan semula kilang.

Cara Memunggah Aplikasi - Secara Manual

Sekiranya anda ingin memuat turun aplikasi secara manual, anda boleh. Lakukan ini sahaja:

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda dan pilih 'Umum'.
 2. Ketik ‘Storan iPhone’.

 3. Cari dan ketik aplikasi yang ingin dimuat turun.

 4. Ketik ‘Muat turun Apl’.

Perlu diingat, anda juga boleh menghapus aplikasi secara individu dengan mengikuti langkah-langkah ini. Cukup klik pada pilihan 'Padam Aplikasi' dan sahkan. Bagi sesetengah orang, ini mungkin kaedah yang lebih mudah daripada menekan lama aplikasi di skrin utama telefon dan mengetuk pilihan 'Padam Aplikasi'.

Cara Memunggah Aplikasi - Secara automatik

Sekiranya anda ingin menetapkan aplikasi anda dimuat secara automatik ketika belum digunakan dalam beberapa waktu, lakukan ini:

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda dan ketik ‘App Store’.
 2. Tatal ke bawah dan aktifkan pilihan ‘Muatkan Aplikasi Tidak Digunakan’ sehingga berubah menjadi hijau.

Sekarang, anda boleh yakin bahawa aplikasi anda tidak akan menggunakan semua simpanan anda di iPhone anda.

Pembalut

Kecuali anda memecahkan jailbreak iPhone anda, menghapus banyak aplikasi bukanlah proses yang paling mudah. Apple mungkin menyedari hal ini, jadi kami mungkin melihat masalah ini diperbaiki dalam kemas kini perisian pada masa akan datang.

Sehingga itu, melakukan sandaran selektif dan memulihkan hanya data yang anda mahukan adalah cara yang sesuai kecuali anda ingin menghapus setiap aplikasi secara manual.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found