Cara Menyesuaikan Windows Media Player 12 di Windows 10

Windows Media Player pernah menjadi pemain media lalai yang disertakan dalam Windows. Walau bagaimanapun, Microsoft tidak lagi mengemas kini WMP; dan aplikasi Groove Music and Movies & TV telah menggantikannya sebagai pemutar media lalai di Windows 10. Walaupun begitu, Windows Media Player masih di Windows 10, walaupun tanpa sokongan main balik DVD. Ini adalah bagaimana anda boleh menyesuaikan Windows Media Player 12.

Cara Menyesuaikan Windows Media Player 12 di Windows 10

Menyesuaikan Kulit Windows Media Player

Kulit adalah salah satu kaedah terbaik untuk menyesuaikan Windows Media Player. Mereka akan mengubah mod Main Sekarang di Windows Media Player dengan tema yang sama sekali baru. Anda boleh menambahkan pelbagai kulit baru ke perisian dari halaman ini. Klik Muat turun di bawah kulit yang disenaraikan di sana untuk menyimpannya ke Windows.

Seterusnya, buka folder tempat anda menyimpan kulit dan klik fail kulit. Kemudian tekan Ya > Lihat Sekarang butang untuk membuka Windows Media Player. Ia akan dibuka dengan kulit baru yang anda muat turun seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

pemain media tingkap

Untuk membuka senarai kulit pada Windows Media Player, anda boleh mengklik Pandangan >Pemilih Kulit. Itu akan membuka senarai kulit yang anda tambahkan ke perisian seperti di bawah. Anda boleh memilih kulit di sana dan kemudian klik Sapukan Kulit untuk membukanya dalam mod Main Sekarang. Sebagai alternatif, pilih kulit di sana dan tekan butang X untuk menghapusnya.

pemain media tingkap2

Menambah Visualisasi Baru ke Windows Media Player

Tidak seperti Groove Music, Windows Media Player mempunyai visualisasi dalam mod Now Playing. Anda boleh memilih visualisasi alternatif dengan mengklik kanannya dalam mod Now Playing dan kemudian memilih Visualisasi untuk membuka submenu seperti di bawah. Perhatikan bahawa tidak semua kulit WMP menyokong visualisasi.

pemain media tingkap3

Anda dapat menambahkan beberapa visualisasi baru ke perisian dari halaman "Visualisasi untuk Windows Media Player". Klik Muat turun di bawah visualisasi untuk menyimpannya ke folder. Kemudian buka folder dan klik fail visualisasi untuk menambahkannya ke WMP. Anda mesti mendapatkannya disenaraikan di Visualisasi submenu.

Sesuaikan Panel Navigasi Windows Media Player

Di sebelah kiri tetingkap perpustakaan WMP terdapat panel navigasi yang boleh anda gunakan untuk melayari media anda. Anda boleh menyesuaikan panel navigasi dengan mengklik kanan Album dan memilih Sesuaikan panel navigasi. Itu akan membuka tetingkap dalam gambar di bawah.

pemain media tingkap4

Sekarang anda boleh menambahkan lebih banyak kategori navigasi di sebelah kiri perpustakaan dari tetingkap ini. Sebagai contoh, di bawah Gambar anda boleh memilih Teg, Tarikh diambil dan Penarafan. Klik okey untuk menerapkan tetapan baru, dan panel perpustakaan akan merangkumi kategori seperti di bawah. Untuk cepat kembali ke tetapan asal, tekan Kembali kepada asal butang pada tetingkap Customize Navigation Pane.

pemain media tingkap5

Menyesuaikan Windows Media Player dengan Pemalam

Terdapat beberapa pemalam yang boleh anda tambahkan ke Windows Media Player. Salah satunya ialah Windows Media Player Plus yang merangkumi beberapa pilihan tambahan untuk menyesuaikan perisian dengan lebih lanjut. Buka halaman ini dan tekan Muat turun sekarang untuk menyimpan wizard persediaan Media Player Plus ke Windows 10. Jalankan melalui wizard persediaan untuk menambahkan pemalam ke WMP.

Setelah selesai, buka Windows Media Player (masukkan ‘Windows Media Player’ di kotak carian Cortana untuk mencarinya). Windows Media Player Plus! Tetingkap tetapan dalam gambar di bawah akan terbuka. Itu termasuk sejumlah tetapan untuk menyesuaikan WMP.

Pertama, anda boleh membuat beberapa penyesuaian ke perpustakaan Windows Media Player dengan memilih Perpustakaan disebelah kiri. Itu akan membuka tiga pilihan kotak pilihan yang ditunjukkan dalam gambar langsung di bawah.

pemain media tingkap6

The Dayakan ‘Cari semasa anda menaip’ dan Lumpuhkan tajuk kumpulan di Panel Perpustakaan pilihan mungkin sudah dipilih. Sekiranya demikian, anda boleh membatalkan pilihan tetapan tersebut untuk menyesuaikan perpustakaan dengan lebih lanjut. Sekiranya Lumpuhkan pengepala kumpulan pilihan tidak dipilih, senarai Muzik merangkumi tajuk kumpulan album seperti di bawah. Sekiranya anda tidak memilih Dayakan ‘Cari semasa anda menaip’ tetapan, menaip di mana sahaja di perpustakaan tidak akan mencari media.

pemain media tingkap7

Anda boleh menyesuaikan hotkey, atau pintasan papan kekunci, di Windows Media Player dengan memilih Hotkeys untuk membuka pilihan langsung di bawah. Klik Dayakan kekunci panas global centang kotak di sana, dan kemudian pilih hotkey untuk mengubah suai dari senarai. Kemudian anda boleh memilih empat Kekunci tandakan kotak dan masukkan kekunci dalam kotak teks untuk menukar kekunci pintasan papan kekunci kepada yang lain.

pemain media tingkap8

Sebagai alternatif, tambahkan hotkey yang sama sekali baru ke WMP dengan menekan Tambah butang. Pilih tindakan untuk hotkey dari menu drop-down Tindakan. Kemudian anda boleh menyediakan jalan pintas papan kekunci dengan kotak centang dan kotak teks di bawah menu lungsur. Klik Memohon dan okey untuk menggunakan tetapan hotkey baru. Perhatikan bahawa kerana mereka adalah hotkey global, anda masih dapat menggunakannya ketika Windows Media Player bukan tetingkap terpilih yang aktif.

Tambahkan Latar Belakang Baru ke Perpustakaan Windows Media Player

Windows Media Player tidak termasuk pilihan untuk menyesuaikan latar belakang perpustakaannya. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menyesuaikan latar belakang tersebut dengan Pengubah Latar Belakang Perpustakaan WMP 12 perisian. Buka halaman laman web ini dan klik Muat turun Pengubah Latar Belakang Perpustakaan WMP12 untuk menyimpan Zipnya ke Windows 10. Buka Zip dan tekan Ekstrak semua dalam File Explorer untuk menyediakan folder yang diekstrak untuknya. Kemudian anda boleh membuka tetingkap program di bawah (dengan Windows Media Player ditutup).

pemain media tingkap9

Sekarang anda boleh menambahkan kertas dinding khas ke latar belakang perpustakaan WMP. Tekan Ganti dan kemudian pilih gambar kertas dinding untuk ditambahkan ke latar belakang. Kemudian tutup tetingkap WMP12 Library Background Changer dan buka Windows Media Player. Perpustakaan akan merangkumi latar belakang baru seperti gambar di bawah.

pemain media tingkap10

Sebagai pilihan, anda boleh memilih untuk menambahkan kertas dinding desktop ke perpustakaan Windows Media Player. Tekan Ganti dengan Wallpaper butang untuk memilih kertas dinding di desktop. Tutup tetingkap perisian seperti sebelumnya dan jalankan Windows Media Player, yang kini mempunyai latar belakang yang sama dengan desktop anda. Tekan Pulihkan pada tetingkap Pengubah Latar Belakang Perpustakaan WMP12 untuk memulihkan tetapan lalai.

pemain media tingkap 11

Kini anda boleh menyesuaikan Windows Media Player dengan skin, plug-in dan perisian WMP12 Library Background Changer. Windows Media Player mempunyai lebih banyak pilihan dan tetapan penyesuaian daripada aplikasi media baru di Windows 10. Oleh itu, ia adalah pemain media yang lebih baik daripada Groove Music dan Movies & TV pada masa ini.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found