Cara Menyesuaikan Warna Folder di Windows 10

Adakah anda ingin memberikan warna yang berbeza pada folder anda pada desktop Windows 10 anda supaya anda dapat menyusun direktori mengikut warna? Sayangnya Windows 10 tidak mempunyai ciri bawaan untuk membenarkannya, tetapi ada beberapa pakej perisian pihak ketiga yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan fungsi ini. Satu pilihan yang sangat baik dipanggil Colorizer, dan ia membolehkan anda memilih warna folder baru dari menu konteks. Pada penulisan ini, Colorizer ada pada versi 2.1.2.

Cara Menyesuaikan Warna Folder di Windows 10

Memasang Colorizer cepat dan tidak menyakitkan. Buka halaman Colorizer di Softpedia untuk menambahkannya ke Windows 10. Klik Muat turun butang untuk menyimpan wizard persediaan perisian. Kemudian klik FolderColorizer2.exe untuk memasang Colorizer. Apabila anda pertama kali menggunakan Colorizer, ia akan meminta anda untuk mengemas kini ke versi terbaru. Terdapat percubaan percuma tetapi setelah anda mewarnai beberapa folder, anda perlu membeli lesen.

Untuk memulakan, klik kanan desktop Windows 10 dan pilih Baru >Folder untuk menambah folder baru ke dalamnya. Seterusnya, anda harus mengklik kanan folder di desktop untuk membuka menu konteksnya. Menu konteks sekarang akan merangkumi a Colorizpilihan, seperti yang ditunjukkan dalam foto di bawah. Pilih pilihan itu untuk mengembangkan submenu.

pewarna

Submenu di atas merangkumi beberapa warna yang boleh anda pilih. Pilih warna dari sana untuk menambahkannya folder seperti di bawah. Tekan Pulihkan colo asalpilihan r pada menu konteks untuk mengembalikan folder ke warna lalai.

pewarna2

Anda boleh menambah warna baru ke hampir semua folder di File Explorer yang hampir sama. Perhatikan bahawa terdapat beberapa folder yang tidak dapat digunakan warna. Contohnya, anda tidak boleh menambahkan warna baru ke folder Zip yang dimampatkan dalam File Explorer.

Pilih Warna pada submenu untuk membuka tetingkap di bawah. Itu termasuk palet bulat dari mana anda dapat memilih warna tersuai dengan menyeret kursor ke atasnya. Anda juga boleh menyeret bar warna di bawah untuk memilih jenis warna yang lebih jauh. Untuk menambahkan warna baru ke menu konteks, tekan + Tambah Warna ke Perpustakaan butang.

Colorizer adalah pakej hebat untuk menyesuaikan warna folder pada Windows 7 atau lebih tinggi. Anda juga dapat menyesuaikan warna folder dengan program alternatif seperti FolderMarker dan Folderico. Untuk cara lain untuk menyesuaikan ikon desktop Windows 10, lihat tutorial TechJunkie ini.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found