Cara Menyesuaikan Bar Skrol Google Chrome

Google Chrome mempunyai beberapa pilihan untuk menyesuaikan bar tatal halamannya. Bukankah lebih baik jika anda dapat menyesuaikan warna, butang, dimensi dan kelajuan tatal bar tatal? Anda boleh melakukannya hanya dengan beberapa sambungan Chrome.

Cara Menyesuaikan Bar Skrol Google Chrome

Menyesuaikan bar tatal Google Chrome dengan Rescroller

Penjejak semula mungkin merupakan pelanjutan terbaik untuk menyesuaikan bar tatal Chrome dengan. Pergi ke halaman ini untuk menambahkan Rescroller ke penyemak imbas. Setelah ditambahkan, anda boleh mengklik pada Penjejak semula Tetapan butang pada bar alat untuk membuka halaman di bawah.

bar tatal krom

Sekarang tatal ke bawah sedikit ke pilihan Umum dengan mana anda boleh menyesuaikan lebar bar tatal. Anda boleh menyeret Bar tatal Saiz bar untuk menyesuaikan lebar bar tatal. Itu akan mengkonfigurasi lebar bar di sebelah kanan halaman Rescroller.

Tepat di bawah bar slaid terdapat kotak teks Senarai Hitam. Di sana anda boleh memasukkan URL laman web untuk mengekalkan bar tatal lalai. Kemudian bar tatal yang disesuaikan tidak akan disertakan di laman web tersebut.

Tatal ke bawah ke pilihan Slider untuk mengkonfigurasi warna slider. Klik Warna kotak untuk membuka palet dari mana anda boleh memilih warna alternatif untuk gelangsar. Pilih warna dari sana dan klik Memohon pada palet untuk menukar warna gelangsar.

bar tatal krom2

Sebagai alternatif, tambahkan gambar latar ke slaid menegak dan mendatar. Tekan Pilih Imej butang untuk memilih gambar untuk gelangsar. Kemudian tekan Buka untuk menambah gambar ke slider seperti di bawah.

bar tatal krom3

Pilihan Slider juga merangkumi Bayangan dan Sempadan gelangsar. Menyeret bar Sempadan ke atas menambah sempadan ke gelangsar. Seret Bayangan bar untuk menerapkan kesan bayangan kepadanya.

Sebilangan besar gelangsar adalah lalai secara lalai. Namun, anda boleh menyesuaikan slaid Chrome supaya lebih melengkung. Seret Sudut Bulats slidebar lebih kanan untuk menambah sudut melengkung ke slider seperti di bawah.

bar tatal krom4

Di bawah ini anda boleh memilih Sesuaikan Gaya Semasa Melayang dan Sesuaikan Gaya Semasa Mengklik kotak semak. Pilih mereka untuk membuka pilihan yang ditunjukkan di bawah. Dengan tetapan tersebut, anda dapat menyesuaikan warna gelangsar dengan lebih jauh apabila anda mengarahkan atau memilihnya dengan kursor.

bar tatal krom10

Dengan pilihan Latar Belakang, anda boleh menyesuaikan bar tatal utama, tetapi bukan gelangsar. Tetapan ini hampir sama dengan pilihan gelangsar. Oleh itu, anda boleh menyesuaikan warna, bayang-bayang dan sempadan bar tatal utama yang hampir sama.

Di sebelah bawah halaman Rescroller terdapat pilihan Butang. Sekiranya belum dipilih, klik Tunjukkan butang tatal untuk memasukkan butang pada bar tatal dan mengembangkan tetapan tersebut. Kemudian anda boleh mengklik Warna kotak untuk memilih warna baru untuk butang tersebut. Sekiranya anda mempunyai beberapa gambar butang yang bagus, klik X di Ke atas, Betul, Bawah dan Meninggalkan kotak dan kemudian tekan Pilih Imej untuk menambahkannya ke bar tatal. Lihat halaman ini di laman web Iconfinder untuk mencari beberapa ikon butang anak panah untuk bar tatal.

bar tatal krom5

Anda juga boleh menambah sudut bulat ke butang anak panah. Tatal ke bahagian bawah halaman, dan kemudian seret Sudut Bulat bar di sebelah kanan. Di samping itu, anda boleh memilih Sesuaikan Gaya Semasa Melayang dan Sesuaikan Gaya Semasa Mengklik pilihan untuk butang anak panah.

Tambahkan Reka Bentuk Skrol Minimum ke Chrome

Untuk penyesuaian bar tatal cepat, lihat Bar Skrol Minimum sambungan. Ini adalah peluasan yang menambah bar tatal baru ke Google Chrome yang mengembang apabila anda mengarahkan kursor ke atasnya dan menguncup, atau meminimumkan, apabila bar tatal tidak dipilih. Ia juga mempunyai gelangsar lutsinar dengan sudut bulat.

Buka halaman ini dan tekan butang hijau di sana untuk menambahkan pelanjutan ini ke Chrome. Kemudian mulakan semula penyemak imbas, dan buka beberapa halaman untuk mencuba bar tatal baru. Anda akan dapati halaman termasuk bar tatal yang ditunjukkan dalam gambar tepat di bawah.

bar tatal krom6

Oleh itu bar tatal ini mempunyai lebar yang dikurangkan dengan berkesan apabila tidak dipilih. Arahkan kursor ke atasnya untuk mengembangkan bar tatal. Gelangsar telus juga sesuatu yang baru.

Sambungan ini tidak mempunyai banyak pilihan penyesuaian, tetapi anda mengkonfigurasinya sehingga bar tatal lalai tetap ada pada halaman tertentu. Klik kanan pada Bar Skrol Minimum butang pada bar alat dan kemudian pilih Pilihan untuk membuka tab di bawah. Di sana anda dapat memasukkan URL halaman di kotak teks sehingga tidak termasuk bar tatal yang disesuaikan.

bar tatal krom7

Sesuaikan Skrol Halaman Bar Skrol

Anda tidak dapat menyesuaikan tatal halaman bar tatal, sebaliknya kelajuan tatal, dengan Rescroller atau Bar Skrol Minimal. Walau bagaimanapun, anda boleh melakukannya dengan Penatal Lancar Roda Chromium sambungan, yang boleh ditambahkan pengguna Chrome ke penyemak imbas dari halaman ini. Kemudian klik kanan pada Penatal Lancar Roda Chromium butang pada bar alat dan pilih Pilihan untuk membuka halaman yang ditunjukkan di bawah.

bar tatal krom8

Di bahagian atas anda mempunyai pilihan roda tetikus, anda boleh menyesuaikan tatal roda tetikus dengan. Sebagai contoh, setiap gulungan roda tetikus menatal gelangsar ke bawah halaman dengan jumlah tertentu; dan anda boleh menyesuaikannya dengan menyeret Ukuran Langkah bar sebelah kiri atau kanan. Seret bar ke kanan untuk meningkatkan jumlah piksel slider melompat ke bawah halaman dengan setiap gulungan roda, yang secara berkesan meningkatkan kelajuan tatal.

Di bawah ini terdapat Kelancaran dan Kelancaran (Bahagian Depan) bar. Tarik bar tersebut ke kanan lebih jauh untuk menjadikan halaman bergulir dengan gulungan roda lebih lancar. Sekiranya anda menyeretnya ke paling kiri, tatal halaman dengan roda tetikus akan sedikit tersentak.

Anda juga boleh menatal halaman atas dan bawah dengan kekunci anak panah. Di bawah pilihan tetikus ada tetapan yang dapat disesuaikan dengan tatal halaman papan kekunci. Pilihannya pada dasarnya sama dengan tetikus, kecuali mereka menyesuaikan tetapan bar tatal papan kekunci Chrome.

bar tatal krom9

Di bahagian bawah halaman terdapat kotak teks Daftar Hitam. Di sana anda boleh memasukkan URL laman web untuk dikecualikan dari tetapan Chromium Wheel Smooth Scroller yang dipilih.

Oleh itu, dengan pelanjutan tersebut, anda kini dapat menyesuaikan bar tatal Google Chrome. Anda boleh membuat bar tatal baik pulih dengan Rescroller, menambah gelangsar lutsinar baru ke penyemak imbas dengan Bar Skrol Minimal atau mengkonfigurasi tatal halaman dengan Skrol Smooth Wheel Chromium.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found