Cara Memangkas Video di iPhone

Salah satu daripada banyak perkara menarik yang boleh anda lakukan dengan iPhone anda yang tidak semestinya melibatkan pemasangan aplikasi berasingan ialah memotong video.

Cara Memangkas Video di iPhone

Memotong video adalah kemampuan yang sangat penting dan melakukannya di telefon pintar anda sangat penting. Sama ada anda cuba menghantar video yang terlalu besar kepada orang lain, atau anda cuba memasukkannya ke dalam TikTok atau algoritma video pendek Instagram, artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara memotong video tepat di iPhone anda.

(Nota Pantas: Dengan ‘cropping’, kita bermaksud dua kemungkinan aktiviti. Baik memendekkan panjang video atau memotong tepi layar secara harfiah, untuk berbicara, sehingga kelihatan lebih kecil daripada yang asli.)

Baiklah, inilah cara kerjanya!

Memangkas Video Menggunakan Aplikasi Foto Buatan Dalam - Panjang

Sekiranya video anda terlalu panjang atau anda ingin membuang beberapa bahagian yang anda tidak mahu kongsi dengan orang lain, arahan ini sesuai untuk anda!

1) Buka Aplikasi 'Foto'

Seperti yang mungkin sudah anda ketahui, anda tidak memerlukan sambungan Internet untuk menggunakan Aplikasi Foto kerana aplikasi itu tersambung ke dalam telefon itu sendiri. Untuk memulakan usaha pemotongan anda, buka aplikasi ‘Foto’ dan pilih video yang ingin anda kerjakan.

2) Pilih video yang ingin anda bekerjasama

Petunjuk yang berguna di sini ialah menatal ke bawah aplikasi Foto dan memilih 'Video'. Kemudian, ketik video.

3) Ketuk ‘Edit’ di sudut kanan atas

Setelah memilih video anda, ketuk pilihan edit. Anda akan melihatnya duduk di bar di bawah, jadi anda mungkin tidak akan ketinggalan. Ini akan membuka bingkai kekuningan dengan mana anda dapat memanipulasi panjang rakaman.

4) Tetapkan Panjang Baru Video

Sekarang tahap pemangkasan sudah ditetapkan, jadi, gunakan dua anak panah di kedua-dua hujung bingkai kuning untuk memotongnya. Yang kiri menandakan akhir video, sementara yang kiri menyoroti permulaannya.

5) Ketik ‘Selesai’ dan Simpan Video Baru

Setelah selesai mengedit video anda, klik ‘Selesai’ untuk menutup editor. Ketika ia mulai ditutup, pop timbul akan bertanya kepada anda sama ada anda mahu menyimpan video baru sebagai fail yang sama sekali baru atau hanya menggantikan yang sedia ada. Pilih pilihan yang sesuai dengan anda dengan mengetuknya.

Itu sahaja - semuanya selesai!

Memotong Video - Ukuran Skrin

Mungkin panjang video itu sempurna, tetapi anda ingin meluruskan atau memotong bingkai, anda boleh menggunakan versi iOS yang lebih baru.

Untuk memotong ukuran skrin video anda, yang perlu anda lakukan adalah mengikuti langkah-langkah berikut:

1) Ketik pada pilihan 'Edit'

Ikuti langkah yang sama seperti di atas, buka Aplikasi Foto dan ketik video yang ingin anda perbaiki. Kemudian, ketik ‘Edit’ di sudut kanan atas.

2) Ketik ikon ‘Crop’

Di bahagian bawah skrin edit, anda akan melihat ikon pemotongan antara lain. Ketiknya.

3) Seret ke saiz

Gunakan jari anda untuk menyeret sisi ke dalam dan ke luar atau ke atas dan ke bawah.

Setelah selesai, klik ‘Selesai.’ Perubahan akan disimpan secara automatik ke Aplikasi Foto anda.

Jangan lupa, jika anda telah melakukan kesalahan, kembali ke skrin edit dan klik 'Kembalikan' di sudut kanan bawah. Ini akan mengembalikan video ke tetapan asalnya.

Pangkas Bingkai - Kaedah Lama

Sekiranya telefon anda masih menggunakan versi iOS yang lebih lama, anda memerlukan aplikasi pihak ketiga untuk memotong ukuran bingkai video anda. Terdapat banyak aplikasi di App Store, tetapi kami menggunakannya.

1) Buka Aplikasi ‘Video Crop’

Untuk mula mengedit video anda menggunakan aplikasi ini (Dengan andaian anda sudah memuat turunnya.), Buka dan kemudian beri kebenaran untuk mengakses Foto anda. (Walaupun hanya mengatakan 'Foto', ia pasti mengatakan bahawa video juga disertakan di sini.)

2) Pilih Video yang Ingin Sunting

Sebaik sahaja anda memberi aplikasi akses ke foto dan video anda, anda akan melihat semua rakaman anda berbaris rapi. Teliti kawasan tersebut dan cari yang ingin anda tanam. Setelah anda menjumpainya, tekan ‘Nike mark’ di sudut kanan atas untuk mula mengusahakannya.

3) Seret Grid About untuk Tetapkan Tepi Baru

Seperti yang akan anda lihat, setelah memilih video, kotak akan muncul, yang membolehkan anda menetapkan semula tepi video. Untuk melakukannya, seret mereka sehingga anda berpuas hati dengan konfigurasi baru! (Anda juga boleh menetapkan nisbah aspek baru jika anda mahu.)

4) Muat turun Video yang Disunting

Setelah anda menyelesaikan semua sentuhan akhir, muat turun video dengan menekan butang ‘Muat turun’ di sudut kanan atas. (Di mana tanda centang dulu.) Anda akan mempunyai pilihan untuk menyimpan video ke iCloud Drive anda atau terus ke Aplikasi Foto!

Seperti yang anda lihat, tidak ada yang terlalu rumit - keseluruhan proses dapat diselesaikan dalam masa kurang dari satu minit. Kami harap artikel ini berguna dan semoga berjaya membuat versi baru video yang disempurnakan!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found