Cara Memangkas Gambar Ke Bentuk Yang Berbeza (Kotak, Bulatan, Segi Tiga)

Memotong gambar ke dalam bentuk yang berbeza boleh menjadi menyeronokkan dan menarik. Dan sama sekali tidak sukar Anda boleh memotong gambar menjadi bentuk yang berbeza seperti segi empat sama, bulatan, atau segitiga. Bahagian yang paling sukar adalah dalam memilih gambar.

Cara Memangkas Gambar Ke Bentuk Yang Berbeza (Kotak, Bulatan, Segi Tiga)

Oh, dan anda juga perlu memutuskan program atau alat mana yang akan digunakan. Sebilangan orang ingin memotong gambar di Word, ada yang lebih suka PowerPoint, sementara yang lain mungkin tidak mempunyai akses ke Microsoft Office.

Jangan risau jika anda termasuk dalam kategori terakhir, kami juga telah menyediakan beberapa alat dalam talian yang boleh digunakan oleh sesiapa sahaja.

Memotong Gambar di Office 2010 dan Ke Atas

Memotong gambar di Office sangat mudah dan program untuk tujuan ini adalah Word dan PowerPoint. Petua berikut berfungsi untuk Office 2010 dan ke atas:

 1. Buka dokumen Office (mis. Fail Word, tetapi anda juga boleh menggunakan Excel atau PowerPoint).

 2. Seterusnya, klik pada Masukkan.

 3. Kemudian, pilih Gambar dan pilih dari pilihan untuk menambah gambar yang ingin dipangkas.

 4. Apabila gambar ada di dalam fail, klik padanya.

 5. Sekarang, klik Potong terletak di sebelah kanan atas skrin.

 6. Seterusnya, klik atau arahkan ke Pangkas ke Bentuk (segi empat, bulatan, segitiga, dll.) dan pilih bentuk pilihan anda.

 7. Bentuknya akan disapu seketika.

Sekiranya anda berpuas hati dengan bentuknya tetapi tidak dengan hasil akhirnya, anda boleh memotong gambar dengan cara lain, seperti:

 1. Memotong satu sisi - untuk melakukan ini, anda hanya perlu menyeret ke dalam pada bahagian pemotong sisi.
 2. Untuk memotong dua sisi yang bersebelahan satu sama lain, anda perlu menyeret ke dalam pada pemegang pemotong sudut.
 3. Sekiranya anda ingin memotong dua sisi selari secara serentak, anda perlu menahan butang Ctrl pada papan kekunci anda dan seret ke dalam pada pemegang pemotong sisi.
 4. Akhirnya, anda boleh memotong semua sisi jika anda menahan butang Ctrl dan tarik ke dalam mana-mana pemegang pemotong sudut.

Untuk mengesahkan semua perubahan ini, ketik Potong sekali lagi.

Alat Pemangkasan Dalam Talian

Sekiranya anda tidak mempunyai Office, jangan risau, berikut adalah beberapa alat dalam talian percuma yang boleh anda gunakan untuk mengedit dan memotong gambar anda.

LUNAPIK

LunaPic adalah penyunting gambar yang cukup hebat, jadi anda yakin ia boleh digunakan untuk pemangkasan asas. Anda juga boleh melukis gambar yang ingin dipangkas. Anda boleh memotong gambar menjadi kotak atau bulatan, dan ada pilihan tongkat sihir dan bentuk bebas juga.

Pilih alat bulatan misalnya. Kemudian, lukiskan gambar anda untuk mendapatkan gambar yang dipangkas seperti yang anda suka. Setelah selesai, sahkan perubahan dengan mengklik Pangkas. Gambar anda akan dipangkas dan akan mempunyai latar belakang yang telus.

Ikuti pautan ini untuk melawat dan menggunakan LunaPic.

IMGONLINE

IMGONLINE adalah alat pemangkasan hebat yang boleh anda gunakan secara percuma. Ia menawarkan banyak pilihan bentuk. Bentuknya yang rumit lebih menyeronokkan, bagaimana dengan haiwan, hati, anak panah, dan lain-lain.

Ikuti langkah berikut untuk menggunakan laman web ini:

 1. Klik pada Pilih fail untuk menambah gambar anda.

 2. Kemudian anda perlu memilih bentuknya, mis. bentuk nombor empat adalah bintang lima jari. Terdapat banyak pilihan penyesuaian lain pada langkah kedua. Terapkan mengikut keinginan anda.

 3. Akhirnya, pilih format gambar untuk disimpan.

 4. Sahkan dengan okey dan gambar akan diproses tidak lama kemudian.

 5. Anda kemudian boleh membuka atau memuat turunnya ke komputer anda.

Alat ini sangat menyeronokkan dan mudah digunakan sebaik sahaja anda menggunakannya. Ini mungkin kegemaran peribadi saya. Saya menggunakan alat untuk mengedit gambar Garfield menjadi bentuk bintang. Inilah hasilnya:

Satu-satunya Had Adalah Imaginasi Anda

Sekarang anda tahu cara memotong gambar menjadi pelbagai bentuk di Office dan juga dengan alat dalam talian. Semoga panduan ini menyeronokkan dan senang diikuti. Semoga anda bersenang-senang mencuba pilihan pemotongan ini.

Selamat mencuba dan jangan ragu untuk menambahkan idea anda ke bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found