Cara Membuat Akaun Zum

Dengan semua yang berlaku di dunia, menghadiri perjumpaan dari jauh semakin meningkat. Salah satu alat persidangan video yang lebih popular ialah Zoom, yang membolehkan panggilan persidangan video dan audio sahaja di desktop atau mudah alih.

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat akaun Zoom dan memberikan beberapa petua untuk menggunakan alat komunikasi yang sangat serba boleh ini.

Membuat Akaun

Zum boleh digunakan dengan atau tanpa akaun, tetapi untuk menggunakan pelbagai ciri yang ditawarkan, mendaftar adalah idea yang baik. Untuk melakukan ini, terus ke laman web Zoom dan lakukan perkara berikut:

 1. Di sudut kanan atas skrin, klik pada butang Daftar.

 2. Anda akan diminta memasukkan tarikh lahir anda. Setelah selesai, klik Teruskan.

 3. Di halaman pendaftaran, anda akan diberi pilihan bagaimana anda ingin meneruskannya. Anda boleh menggunakan e-mel kerja anda, mendaftar dengan SSO syarikat atau ID Single-On syarikat anda, atau menggunakan akaun Google atau Facebook.

 4. Sebaik sahaja anda memilih kaedah log masuk, klik Daftar.

 5. Sekiranya anda mendaftar dengan alamat e-mel, anda akan dihantar e-mel pengesahan. Klik pautan untuk meneruskan.

 6. Masukkan maklumat akaun anda kemudian tekan Teruskan sehingga anda selesai langkah 3.

 7. Anda kini log masuk, dengan Akaun Zum baru yang baru.
buat akaun zoom

Sekiranya anda menggunakan peranti mudah alih, anda juga boleh log masuk dengan memasang aplikasi mesyuarat Zoom Cloud terlebih dahulu melalui Google Play Store atau Apple App Store. Setelah selesai memasang, buka aplikasinya kemudian ikuti langkah berikut:

 1. Ketik Daftar.

 2. Masukkan tarikh lahir anda dan kemudian ketik Set.

 3. Masukkan e-mel yang ingin anda gunakan diikuti dengan nama anda kemudian ketik Daftar.

 4. Aplikasi Zoom akan menghantar e-mel pengesahan ke alamat yang anda masukkan. Buka e-mel dan ketuk Aktifkan Akaun untuk mengesahkan. Aplikasi mudah alih tidak memberi anda pilihan untuk memasukkan akaun Google atau Facebook, tetapi akan membolehkan anda log masuk dengan satu. Sekiranya anda ingin menggunakan ID SSO syarikat, akaun Google, atau profil Facebook, daftar menggunakan penyemak imbas web.

 5. Anda kemudian akan dibawa ke halaman akaun.

 6. Buat kata laluan untuk akaun anda, kemudian ketuk teruskan.

 7. Sekiranya anda ingin menambahkan pengguna Zoom yang lain, skrin seterusnya ini akan bertanya sama ada anda mahu menambahkannya. Sekiranya anda mahu, anda boleh melangkau langkah ini buat masa ini.

 8. Langkah terakhir mendorong anda memulakan perjumpaan. Anda juga mempunyai pilihan untuk masuk ke akaun anda.

 9. Anda kini boleh log masuk menggunakan aplikasi telefon anda.

Menggunakan Zum di Desktop

Sekiranya anda mendaftar untuk akaun Zoom di komputer, anda mesti memuat turun klien untuk menjadi tuan rumah mesyuarat. Untuk melakukan ini, klik Hoskan Mesyuarat di sudut kanan atas skrin anda untuk memulakan muat turun klien automatik, atau tatal ke bawah sehingga anda menekan bahagian bawah halaman dan cari menu Muat turun.

Setelah pelanggan dimuat turun, klik padanya untuk memasang aplikasi. Klik Ok pada tetingkap pemberitahuan yang mungkin muncul.

Setelah pelanggan dipasang, setiap kali anda masuk ke Zoom, anda akan diarahkan ke tab Utama di mana anda diberi beberapa pilihan.

 1. Mesyuarat Baru - Memulakan mesyuarat dengan segera. Anda akan membuka tetingkap mesyuarat di mana anda boleh menjemput ahli lain yang anda berhubung dengannya.
 2. Sertailah - Seperti namanya, ini memungkinkan anda bergabung dalam pertemuan yang sedang berlangsung dengan memasukkan ID rapat yang harus diberikan oleh tuan rumah anda.
 3. Jadualkan Mesyuarat - Ini membolehkan anda menjadualkan pertemuan terlebih dahulu, bersama dengan kemampuan untuk membuat ruang menunggu orang yang ingin bergabung.
 4. Kongsi Skrin - Ini membolehkan orang dalam mesyuarat melihat skrin komputer anda. Perkara ini berguna sekiranya anda mempunyai persembahan yang anda ingin melihat semua orang dalam mesyuarat.
 5. Kalendar di sebelah kanan menunjukkan sebarang perjumpaan yang dijadualkan dan akan datang.

Menggunakan Zum di Mudah Alih

Menggunakan Zoom pada peranti mudah alih agak serupa, dan kerana anda perlu memuat turun aplikasi untuk mendaftar di telefon bimbit, yang harus anda lakukan hanyalah membuka aplikasi untuk memulakan atau menyertai mesyuarat. Aplikasi mudah alih mempunyai ciri yang sama dengan yang ada di desktop, dan butang di halaman depannya membawa maksud yang sama.

Normal Baru

Zoom adalah alat persidangan yang sangat berguna terutamanya bahawa mesyuarat dalam talian menjadi perkara biasa. Mengetahui cara membuat akaun Zoom memberi anda akses kepada cara mudah ini untuk berkomunikasi dengan rakan sebaya.

Adakah anda mempunyai pengalaman dalam membuat dan menggunakan akaun Zoom? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found