Cara Membuat Segmen di Strava

Strava adalah aplikasi yang menyatukan pelari, penunggang basikal, dan pejalan kaki. Ia tidak seperti media sosial, tetapi membolehkan mereka yang berminat dalam aktiviti luar meneroka medan dan jalan baru. Anda boleh bersaing dalam cabaran tempatan dan mencari tempat baru dan menarik untuk menikmati aktiviti kegemaran anda.

Cara Membuat Segmen di Strava

Segmen di Strava adalah jalan atau jejak tertentu yang digunakan oleh pelbagai pelumba dan pelari. Ini menyoroti minat khusus atlet yang berpikiran sama. Sama ada kepantasan tertinggi, kemiringan paling sukar, atau hanya usaha point-to-point, anda boleh mengukur usaha anda berbanding orang lain. Segmen adalah bahagian utama dari apa yang menjadikan Strava sangat berguna, jika anda menggunakan aplikasi, anda harus mengetahui ciri-ciri ini.

Anda akan mendapati bahawa segmen sudah ada di kebanyakan jalan atau laluan. Aplikasi ini sangat popular sehingga kebanyakan penunggang telah menunggang kawasan yang anda lalui sehingga Strava telah membuat segmen secara automatik atau penunggang lain akan membuatnya secara manual. Sekiranya anda cukup bernasib baik untuk mencari tempat yang akan menjadikan segmen baik yang belum dituntut, anda boleh membuatnya sendiri.

Terdapat dua cara utama untuk membuat segmen. Kenal pasti jalan atau jejak dalam aktiviti dan tandakan sebagai segmen atau buat perjalanan tertentu di awal dan akhir jalan atau jejak, simpan sebagai perjalanan dan buat segmen dari itu. Mereka berdua mempunyai kebaikan dan keburukan tetapi kedua-duanya berakhir di tempat yang sama.

Buat segmen dari Aktiviti di Strava

Anda boleh membuat segmen dari aktiviti yang dirakam dalam Strava. Ini adalah kaedah lalai untuk membuatnya, tetapi ia mungkin sedikit tidak senang.

Pertama, anda perlu mengenal pasti aktiviti yang mengandungi regangan yang ingin anda sertakan. Maka anda perlu memastikan bahawa itu belum menjadi segmen. Kemudian anda boleh menetapkannya sebagai segmen di peta dan menyimpannya.

Ini adalah proses teori yang agak mudah.

 1. Log masuk ke Strava. Di laman utama, klik ‘Latihan' di bahagian atas. Kemudian, klik pada ‘Aktiviti Saya.’
 2. Klik pada Aktiviti yang ingin anda gunakan untuk membuat segmen.

 3. Pada menu di sebelah kiri, klik pada tiga titik mendatar.

 4. Di menu pop timbul, klik ‘Buat Segmen’.
 5. Gunakan gelangsar di bahagian atas skrin Buat Segmen untuk mengenal pasti permulaan dan titik akhir segmen.
 6. Pilih Next setelah selesai dan biarkan Strava memeriksa pendua.
 7. Namakan segmen anda dan pilih Buat.

Penciptaannya boleh dibuat sedikit. Titik hijau pada peta adalah permulaan segmen dan titik merah pada akhir. Anda mesti meluncurkan sisi hijau slaid atas ke awal tempat anda ingin membuat dan titik merah ke arah akhir. Perubahan akan ditunjukkan dalam peta di bawahnya. Ia memerlukan banyak masa dan penyesuaian kecil untuk memperbaikinya tetapi mungkin.

Setelah selesai, tekan Next dan namakan segmen anda sesuatu yang unik.

Nyahtanda kotak privasi jika anda ingin menjadikannya umum dan pilih Buat. Segmen anda akan dibuat dan dikongsi dengan semua orang.

Gunakan perjalanan sebagai segmen

Pembuatan segmen di atas banyak diproses untuk pengguna baru. Untuk segmen yang lebih tepat, anda boleh menggunakan perjalanan sebagai segmen lengkap. Ini bermaksud berhenti dan memulakan perjalanan tetapi anda dapat mengawal permulaan dan berakhir ke tahap yang lebih halus.

Kaedah ini secara amnya berfungsi dengan baik. Anda merakam perjalanan anda ke awal segmen yang ingin anda buat, berhenti dan kemudian mulakan perjalanan baru. Berhenti tepat di hujung segmen dan selamatkan perjalanan. Mulakan perjalanan baru untuk merakam perjalanan pulang. Kemudian anda boleh menggunakan keseluruhan perjalanan tengah itu sebagai segmen.

 1. Gunakan peta Strava untuk memastikan segmen itu belum ada.
 2. Mulakan rakaman aktiviti anda di awal segmen yang anda cadangkan.

 3. Berhenti di hujung segmen yang anda cadangkan dan simpan perjalanan.
 4. Muat naik aktiviti ke Strava.
 5. Buka aktiviti itu dan pilih ikon menu tiga titik.
 6. Pilih Buat Segmen.
 7. Pilih Next dengan segera dan benarkan Strava memeriksa pendua.
 8. Namakan segmen anda dan pilih Buat.

Ini menggunakan proses yang sama seperti di atas tetapi tidak memerlukan main-main dengan slider atau peta. Ini menggambarkan segmen anda hingga awal dan akhir yang tepat dan jauh lebih pantas. Ia memerlukan anda membelah perjalanan, berhenti, dan mula merakam segmen tetapi selain itu jauh lebih mudah daripada cara rasmi.

Anda boleh merahsiakan segmen anda jika anda mahu tetapi melainkan jika ia berada dalam lingkungan privasi anda, lebih baik membaginya secara terbuka. Apa gunanya hanya bersaing dengan diri sendiri? Beri peluang kepada orang lain untuk meluangkan masa anda dan biarkan keseronokan bermula!

Segmen Strava Tidak Muncul

Sekiranya anda tidak melihat Segmen di Strava, mulailah dengan memeriksa bahawa kebenaran aplikasi ditetapkan untuk mengakses GPS peranti anda. Sekiranya anda menggunakan komputer untuk mencari Segmen, masukkan Poskod atau bandar dan negara anda dalam aplikasi.

Anda mungkin menghadapi masalah dengan Penjejakan segmen jika anda berehat lama atau melalui zon peribadi anda.

Setelah memulakan perjalanan (atau aktiviti lain yang dipilih) pastikan anda tidak melalui zon privasi anda. Ini adalah zon yang boleh anda tetapkan sejauh 5/8 batu dari alamat anda. Walaupun anda dapat berkongsi aktiviti anda dengan semua orang, atau dengan pengikut, mengatur zon privasi adalah cara yang ideal untuk memastikan alamat rumah anda tidak dikenali semasa berinteraksi di aplikasi.

Seperti yang disebutkan sebelumnya, pengguna mempunyai pilihan untuk menyembunyikan Segmen. Sekiranya anda mencari yang tertentu, ia mungkin bersifat peribadi atau sederhana; belum dibuat.

Membuat Laluan Baru

Strava membolehkan pengguna membuat laluan mereka sendiri dan juga segmen. Dengan menggunakan ciri ini, anda boleh membuat jalan yang anda gemari dan membaginya dengan rakan di aplikasi. Membuat laluan membolehkan anda menapis mengikut aktiviti anda (menunggang atau berlari) dan ketinggian minimum.

Lawati laman web Strava untuk membuat laluan dan log masuk.

Setelah sampai di sana, anda akan melalui tutorial ringkas yang memberitahu anda semua ciri yang ada dan apa yang dilakukan oleh setiap butang. Perlu diingat bahawa anda tidak dapat mengubah titik permulaan anda. Ia dikemas kini secara automatik berdasarkan lokasi GPS semasa anda.

Ketik di mana anda mahu laluan berakhir dan pilih titik jalan di sepanjang jalan. Setelah laluan sempurna anda selesai, ketuk ‘Simpan’ di sudut kanan atas.

Strava menggunakan GPS untuk memberi tahu jarak, ketinggian, dan anggaran masa yang diperlukan untuk menyelesaikan laluan berdasarkan aktiviti yang anda pilih.

Soalan Lazim

Strava adalah teman pengembaraan yang sempurna. Di bahagian ini, kami akan menjawab lebih banyak soalan anda yang paling kerap diajukan.

Bagaimana saya mengedit Segmen di Strava?

Anda mungkin mahu mengemas kini segmen anda setelah membuatnya. Berita baiknya ialah; awak boleh! Sekiranya anda mengarahkan kursor anda ke tab Papan Pemuka dan klik pada ‘Segmen Saya’. Kemudian, klik pada ‘Segmen yang Dibuat’.

Di halaman ini, anda akan melihat segmen yang telah anda buat. Klik pada Segmen yang anda mahukan dan klik pada 'Tindakan' di sebelah kanan. Sekarang, anda boleh mengklik 'Edit'.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found