Cara Membuat Jadual untuk Palam Pintar Amazon

Adalah pelik untuk berfikir bahawa rumah kita dulu bisu, tapi begitulah keadaannya. Masa depan sekarang, lelaki tua, dan Rumah Pintar berada di puncak gelombang! Menyambungkan semua yang ada di rumah anda ke Internet of Things, rangkaian pintar peribadi anda sendiri, dapat menjadikan hidup anda lebih mudah dan senang.

Cara Membuat Jadual untuk Palam Pintar Amazon

Palam Pintar Amazon adalah tambahan yang agak baru untuk dunia yang saling berkembang ini. Dikuasakan oleh pembantu Alexa AI mereka, palam di permukaan ini kelihatannya agak sederhana, kerana pada dasarnya membolehkan anda menghidupkan dan mematikan apa sahaja yang dipasang ke dalamnya. Tidak begitu, bagaimanapun, kerana anda juga dapat mengatur berbagai rutin dan jadwal untuk meningkatkan kemudahan dan kualiti kehidupan rumah anda, dan bahkan menjadikan rumah dan barang-barang anda lebih selamat.

Apa itu Rutin?

Ringkasnya, rutin adalah sekumpulan arahan untuk menghidupkan atau mematikan peranti melalui Alexa yang boleh anda aktifkan dengan satu perintah suara. Walaupun anda secara individu dapat mengawal mana-mana peranti yang disambungkan ke rangkaian pintar rumah anda, menggunakan Rutin dapat mengurangkan banyak kerumitan, dan juga melakukan tindakan tertentu pada waktu-waktu tertentu dalam sehari.

Dengan menggunakan Rutin, anda boleh mematikan semua yang ada di rumah anda pada masa yang sama dengan memberitahu Alexa bahawa anda akan meninggalkan rumah itu, atau mematikan semua yang anda mahukan lagi dengan memberitahu Alexa bahawa anda sudah kembali. Anda dapat mengaturnya agar berfungsi dengan perintah, atau pada waktu yang ditentukan, atau bahkan melalui gerakan gerakan atau sensor hubungan. Bayangkan berjalan di sekitar rumah anda, dan lampu dan muzik menyala semasa anda memasuki bilik, dan mematikan di bilik yang baru anda tinggalkan. Mesra alam, dan super futuristik!

Ia juga dapat digunakan untuk membuatnya kelihatan seperti masih ada orang di rumah anda ketika anda benar-benar pergi bercuti atau bekerja, menjadikan rumah anda sebagai sasaran yang kurang menggembirakan bagi sesiapa yang mempertimbangkan untuk masuk. Atau anda boleh mengaturnya untuk membangunkan anak-anak anda dengan peringatan tertentu, menyalakan lampu, membuka tingkap, menyiapkan kopi, menghidupkan termostat ketika anda pulang ... potensi untuk menyesuaikan pengalaman rumah anda hanya dibatasi oleh anda khayalan, dan apa yang anda telah berhubung.

internet perkara

Mendapatkan Penyediaan Rutin Berjadual

Menyiapkan Rutin untuk Palam Pintar anda adalah proses yang agak terlibat, tetapi cukup mudah setelah anda mengetahuinya. Inilah yang anda buat:

 1. Buka aplikasi Alexa dari peranti iOS, Android, atau FireOS anda.
 2. Ketik Rutin dalam menu.
 3. Ketik pada + butang ke kanan atas skrin.
 4. Ketik pada + sebelah bila Apabila Ini Berlaku.
 5. Ketik Jadual.
 6. Pilih hari dan waktu yang anda mahu Rutin berlaku di.
 7. Ketik Selesai.
 8. Ketik tambah + sebelah Tambah Tindakan.
 9. Sekarang, ketik Rumah Pintar.
 10. Pilih nama anda Palam Pintar.
 11. Ketik Dihidupkan atau Mati untuk memilih apa kesan Rutin pada Smart Plug.
 12. Ketik Seterusnya.
 13. Ketik Jimat.

Dengan andaian bahawa anda menetapkan Rutin ini untuk menghidupkan Smart Plug, anda perlu membuat rutin tersendiri mengikuti langkah yang sama dengan memberitahu Plug pada masa apa anda mahu mematikannya lagi (begitu juga sebaliknya). Kecuali, tentu saja, anda tidak mahu perkara itu berlaku secara automatik, dalam hal ini anda hanya perlu menyuruh Alexa melakukannya seperti biasa.

rumah ultrah

Menetapkan Kumpulan untuk Rutin yang Lebih Efisien

Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu Palam Pintar, atau pelbagai peranti yang anda mahu hidupkan atau matikan pada masa yang sama, maka anda dapat menjimatkan banyak usaha dengan menugaskannya ke Kumpulan Peranti Rumah Pintar. Ini adalah bagaimana anda dapat menghidupkan lampu, mesin espresso, dan memulakan senarai main dengan serentak.

Untuk menyediakan Kumpulan Peranti, anda perlu mengambil langkah berikut:

 1. Buka Alexa pada Peranti iOS, Android atau FireOS anda.
 2. Pergi ke menu dan ketuk Peranti.
 3. Ketik + butang.
 4. Ketik Tambah Kumpulan.
 5. Pilih salah satu nama yang telah ditetapkan, atau masukkan nama kumpulan anda sendiri.
 6. Ketik Seterusnya.
 7. Ketik pada peranti yang ingin anda tambahkan ke kumpulan.
 8. Ketik Jimat.

Soalan Lazim

Adakah rutin akan tetap berfungsi sekiranya telefon saya kehilangan kuasa?

Ya, setelah anda mengatur rutin ke palam pintar atau peranti pintar Amazon yang lain, maka ia tetap boleh berjalan tanpa telefon anda perlu dihidupkan. Rutinnya tidak disimpan pada peranti atau dihantar dari telefon setiap kali ia berjalan. Selagi anda masih mempunyai akses internet, pelayan Amazon dapat menghantar rutin ke palam pintar anda.

Mengapa palam pintar saya tidak tersambung ke Wi-Fi saya?

Pastikan anda cuba menyambung ke rangkaian 2.4 GHz. Banyak peranti pintar, seperti palam, lampu, dan lain-lain tidak dapat menyambung ke rangkaian 5 GHz. Tetapi jangan risau, kebanyakan router pada masa kini mempunyai rangkaian tanpa wayar 2,4 GHz dan 5 GHz.

Go Go Gadget House!

Dengan menggunakan Rutin yang dijadualkan, anda dapat menjadikan rumah anda berjalan seperti mesin yang sudah dihidupkan dengan baik, menghidupkan dan mematikan apa yang anda perlukan ketika anda memerlukannya. Sekiranya anda mempunyai persediaan yang hebat yang anda gunakan di rumah, mengapa anda tidak memberitahu kami tentang mereka di bahagian komen di bawah?

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found