Cara Membuat Beberapa Saluran YouTube Di Bawah Satu Alamat E-mel

Sejak ditubuhkan pada tahun 2005, YouTube telah berkembang menjadi syarikat raksasa video dan mesin pencari. Terima kasih kepada penggunanya yang bernilai 1.9 bilion, ia telah menjadi kegemaran utama pemasar di seluruh dunia. Sekiranya anda ingin mengembangkan perniagaan anda, anda akan mendapat kebaikan besar dengan membuka dan menjalankan saluran YouTube. Yang perlu anda mulakan hanyalah alamat e-mel.

Cara Membuat Beberapa Saluran YouTube Di Bawah Satu Alamat E-mel

Tetapi bagaimana jika anda ingin mempunyai banyak saluran YouTube? Adakah itu bermakna anda perlu membuat banyak e-mel? Syukurlah, ada penyelesaian yang mudah. Mari lihat bagaimana membuat beberapa saluran YouTube di bawah satu alamat e-mel.

Sekiranya Anda Mempunyai Pelbagai Saluran YouTube?

Sekiranya anda menjalankan perniagaan kecil dengan satu menegak, maka satu saluran YouTube boleh saja. Sekiranya anda hanya menggunakan resipi, semua video anda akan kelihatan kemas dalam satu saluran.

Tetapi bagaimana jika, selain memasak, anda berminat dengan kecergasan fizikal? Jelasnya, saluran anda akan kelihatan agak tidak tersusun jika video mengenai rejimen senaman muncul terjepit di antara resipi pasta dan yang lain pada pancake.

Apa mesej di sini? Ia mudah. Sekiranya perniagaan anda mempunyai beberapa menegak, adalah lebih sesuai untuk membuat saluran yang berasingan untuk masing-masing. Dan sebenarnya ada alasan yang lebih baik untuk melakukannya:

 • Anda akan dapat membuat portfolio video yang lebih kelihatan dan menarik serta meningkatkan penonton anda dengan lebih pantas.
 • Ini meningkatkan skor SEO anda, dan akan lebih mudah bagi pengguna yang berminat untuk mencari anda.

Cara Membuat Beberapa Saluran YouTube Di Bawah Satu Alamat E-mel

Dengan membuat banyak saluran YouTube, anda secara automatik mengubah akaun anda menjadi akaun jenama. Akaun jenama anda dipautkan ke akaun peribadi anda. Ini bermaksud bahawa untuk membuat banyak saluran, anda memerlukan akaun Google "pemula" yang dibuat menggunakan alamat e-mel anda.

Mari masuk dan lihat bagaimana anda boleh membuat banyak saluran YouTube dengan hanya satu alamat e-mel.

Jadi, inilah cara ia berfungsi:

 1. Log masuk ke YouTube.

 2. Buka menu operasi dengan mengklik avatar anda.

 3. Klik pada "Tetapan."

 4. Klik pada "Buat saluran baru." Ini akan membuka halaman baru di mana anda akan diminta untuk membuat akaun jenama.

 5. Masukkan nama untuk saluran baru anda. Sekiranya anda perniagaan, anda biasanya harus menggunakan nama syarikat anda. Dengan cara itu, penonton anda akan mengenali jenama anda dengan serta-merta.

 6. Tekan butang "Buat" untuk menyelesaikan prosesnya.

Setelah anda mengambil langkah di atas, YouTube akan langsung membuat saluran baru dan mengarahkan anda ke papan pemuka saluran anda. Anda kini boleh terus membuat lebih banyak saluran - semuanya di bawah akaun jenama anda.

Anda juga dapat menyesuaikan saluran yang baru dibuat dengan menambahkan perkara seperti keterangan terperinci, e-mel hubungan, dan lokasi.

Cara Menambah Pelbagai Pengguna untuk Menguruskan Saluran YouTube Anda

Seperti produk lain, kandungan YouTube anda perlu diperbaiki dari semasa ke semasa, dan anda juga perlu memberi respons kepada penonton anda di bahagian komen. Gabungan, tugas-tugas ini boleh sedikit membebankan. Tetapi yang baik ialah anda dapat menambahkan beberapa pengguna untuk menguruskan akaun anda. Dan bahagian terbaiknya ialah anda tidak perlu berkongsi nama pengguna dan kata laluan anda dengan mereka.

Anda hanya perlu melakukan perkara berikut:

 1. Buka YouTube dan log masuk sebagai pemilik akaun jenama.

 2. Klik avatar anda di sudut kanan atas.

 3. Klik pada "Tetapan."

 4. Klik pada "Tambah atau alih keluar pengurus". Pilihan ini muncul di bawah "Akaun".

 5. Klik pada "Urus Kebenaran."

 6. Anda akan diminta memasukkan semula kata laluan anda hanya untuk mengesahkan bahawa anda memang pemilik akaun.

 7. Pilih butang "Jemput pengguna baru" di sudut kanan atas.

 8. Teruskan memasukkan alamat e-mel orang yang ingin anda tambahkan sebagai pengurus. Semasa melakukannya, anda boleh memperuntukkan seseorang daripada tiga peranan: pemilik, pengurus, atau pengurus komunikasi.

 9. Tekan butang jemput. YouTube akan menghantar jemputan kepada semua pengguna untuk menguruskan akaun.

Cara Memadam Banyak Saluran YouTube

Kadang kala, membuka saluran baru mungkin tidak berjaya seperti yang anda bayangkan. Mungkin bertambahnya pengikut anda lambat dan anda ingin menarik diri dan menyusun strategi. Atau mungkin anda akhirnya membuang idea yang anda rasa tidak lagi sesuai dengan matlamat jangka panjang perniagaan anda. Anda mungkin telah memutuskan untuk menggabungkan kandungan anda dengan satu saluran seterusnya.

Apa pun masalahnya, keputusan yang paling tepat adalah menghapus saluran. Inilah caranya:

 1. Buka YouTube dan log masuk sebagai pemilik akaun jenama.

 2. Klik avatar anda di sudut kanan atas.

 3. Pilih "Tetapan."

 4. Klik pada "Tetapan Lanjutan."

 5. Dari tetingkap yang dihasilkan, klik "Hapus Saluran." Pada ketika ini, anda akan dipromosikan untuk memadamkan kandungan anda secara kekal atau menyembunyikannya buat sementara waktu.

 6. Klik pada "Padam secara kekal."

 7. Klik pada "Padam kandungan saya."

Dan anda sudah selesai!

Banyak Saluran YouTube di bawah Satu Alamat E-mel

Petua untuk Mengurus Beberapa Saluran YouTube

Menguruskan banyak saluran YouTube tidak terlalu sukar, tetapi ada beberapa akord yang harus anda cuba untuk memastikan bahawa setiap saluran bergema dengan penontonnya.

Inilah yang anda perlukan:

 1. Pastikan jenama anda semenarik mungkin

  Jenama anda adalah kekuatan anda. Pastikan setiap pengguna yang mengunjungi saluran anda dapat berhubung dengan perniagaan anda dengan serta-merta. Dan itu bermaksud menambahkan logo rasmi anda sebagai ikon saluran. Sekiranya anda mempunyai label jenama, pastikan untuk memasukkannya ke suatu tempat di bio saluran anda.

 2. Mempunyai penerangan saluran yang sempurna

  Huraian pembunuh adalah kunci untuk membuka penglihatan anda. Anda harus memastikannya ringkas tetapi gunakan kata kunci untuk meningkatkan SEO saluran anda. Anda juga boleh memasukkan pautan ke laman web anda, jika ada.

 3. Ikuti jadual penerbitan yang boleh diramalkan

  Untuk memastikan penonton anda kembali mendapatkan lebih banyak, penting untuk mempunyai jadual penerbitan yang konsisten dan dapat diramalkan. Sekiranya anda memutuskan untuk menerbitkan satu video setiap minggu, anda boleh menjadikannya 4:00 setiap hari Selasa, tetapi tetaplah mematuhinya

Soalan Lazim Tambahan

1. Mengapa Saya Perlu Mempunyai Dua Akaun YouTube Dengan Satu E-mel?

Mempunyai banyak akaun di bawah satu e-mel dapat membantu anda mengatur kandungan anda dengan lebih baik dengan mengumpulkan semua video pada genre atau niche tertentu di bawah satu akaun. Ini menjadikan video lebih rapi dan lebih senang dicari.

2. Bolehkah Saya Menggunakan Satu Akaun AdSense untuk Beberapa Saluran YouTube?

Ya. Anda boleh memautkan beberapa saluran YouTube ke satu akaun AdSense. Anda boleh mengewangkan lebih daripada satu saluran dengan akaun AdSense yang sama.

3. Berapa Banyak Saluran YouTube yang Boleh Anda Miliki untuk setiap E-mel?

Anda boleh membuat hingga 50 saluran dalam satu e-mel.

Manfaatkan YouTube dengan Sebilangan Besar Saluran

YouTube adalah salah satu platform media sosial yang paling popular hari ini, dan anda boleh menggunakannya dengan mudah untuk mengembangkan idea anda dari awal. Tetapi walaupun idea lain muncul kemudian, tidak ada yang dapat menghalangi anda. Yang perlu anda buat hanyalah membuka banyak saluran dan berkongsi kreativiti anda dengan dunia.

Berapa banyak saluran YouTube yang anda jalankan? Apa pengalaman anda beralih dari satu saluran ke saluran yang lain?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found