Cara Membuat PDF dari Beberapa Gambar di Windows 10

PDF adalah salah satu sambungan fail yang paling berguna untuk sebarang peranti. Formatnya sepenuhnya platform-agnostik, dapat digunakan, dibaca, dan diedit oleh Windows, Mac OS, iOS, Android, dan hampir semua platform lain di bawah sinar matahari. Adobe Acrobat adalah alat yang hebat untuk membuat, menyunting, dan melihat PDF, tetapi versi penuh perisian juga sangat mahal. Sekiranya anda hanya mahu menggabungkan beberapa gambar ke dalam satu PDF di Windows 10, anda tidak memerlukan perisian tambahan. Inilah cara membuat PDF dengan cepat dari satu atau lebih fail di Windows 10 menggunakan ciri Cetak Microsoft ke PDF terbina dalam.

Menukar di Windows 10

Sebagai contoh, kami mempunyai tiga gambar JPEG yang ingin kami gabungkan menjadi satu PDF. Walaupun contoh kami berkaitan dengan gambar, langkah-langkah yang ditunjukkan di sini akan berfungsi dengan format gambar yang serasi, seperti dokumen atau slaid yang diimbas.

Untuk menggabungkan gambar anda ke dalam PDF, pilih dahulu semua gambar di File Explorer atau di Desktop anda. Seterusnya, klik kanan pada salah satu gambar yang dipilih dan klik Cetak.

The Cetak Gambar tetingkap akan muncul. Daripada Mesin pencetak menu lungsur turun di kiri atas, pilih Cetakan Microsoft ke PDF. Seterusnya, pilih “ukuran kertas” dan susun atur yang anda mahukan. Perhatikan bahawa "ukuran kertas" merujuk pada dimensi PDF yang akan datang.

Sekiranya dikehendaki, anda boleh memilih kotak centang "gambar pas ke bingkai". Ini akan meningkatkan gambar anda untuk memenuhi dimensi ukuran kertas sepenuhnya. Namun, perhatikan bahawa gambar juga boleh memotong bahagian gambar jika gambar asalnya tidak mempunyai nisbah aspek yang sama dengan ukuran kertas.

Apabila anda sudah bersedia, klik Cetak. Daripada mencetak gambar anda secara fizikal, Windows akan membuat fail PDF baru dan meminta anda di mana menyimpannya. Pilih lokasi yang anda inginkan untuk PDF dan namakan dengan tepat. Akhirnya, klik Jimat untuk menyelesaikan proses.

Anda kini boleh menavigasi ke lokasi PDF yang anda buat dan membukanya di Acrobat Reader atau aplikasi PDF yang serasi. Seperti yang anda lihat dari contoh kami, kami berjaya membuat PDF tiga halaman dari tiga gambar sumber yang berasingan.

The Cetakan Microsoft ke PDF ciri adalah pencetak maya seluruh sistem yang dapat diakses dari kebanyakan aplikasi. Ini bermaksud, selain membuat PDF dari banyak fail sumber, Anda juga dapat "mencetak" output dari kebanyakan aplikasi ke PDF.

Menukar Dalam Talian

Sekiranya anda menghadapi masalah menukar fail anda secara langsung di Windows, ada alternatif dalam talian yang juga percuma. TechJunkie menawarkan alat PDF percuma yang dapat menyelesaikan tugasnya, walaupun ini adalah proses 2 langkah:

  1. Tukar gambar anda ke format PDF

  2. Gabungkan fail PDF anda ke dalam satu fail

  3. Muat turun output PDF yang dihasilkan dan anda sudah selesai

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found