Cara Membuat, Mengurus dan Meninggalkan Kumpulan di Telegram

Di samping WhatsApp, Telegram adalah aplikasi sembang ketika ini. Tidak tanpa kontroversi, aplikasi ini telah menghadapi pelbagai ribut dan kini menjadi aplikasi yang sangat popular untuk berbual, berkongsi video, pelekat dan semua jenis barang itu. Hari ini saya akan membimbing anda bagaimana membuat, mengurus dan meninggalkan kumpulan di Telegram.

Cara Membuat, Mengurus dan Meninggalkan Kumpulan di Telegram

Sebahagian daripada apa yang menjadikan Telegram begitu popular adalah kemudahan penggunaan. Di samping anggapan penting terhadap privasi, kesederhanaan aplikasi memastikan pangkalan pengguna seluas mungkin. Dengan lebih dari 200 juta pengguna, ia mempunyai khalayak yang cukup luas sehingga kebanyakan rakan anda kemungkinan menggunakannya walaupun anda belum melakukannya.

Tanya pengguna mengapa mereka menggunakan Telegram dan mereka mungkin akan mengatakan beberapa perkara. Ia cepat dengan mesej yang dihantar segera. Ia mudah digunakan dengan UI ringkas dan navigasi yang tidak menyenangkan. Ia percuma, tanpa iklan, tidak ada langganan dan tidak ada pembelian dalam aplikasi. Ia selamat dengan semua sembang yang disulitkan dan mempunyai pilihan yang merosakkan diri sendiri.

Telegram dan privasi

Satu kelebihan penting menggunakan Telegram adalah privasi. Semua sembang dienkripsi dan boleh dikonfigurasi untuk merosakkan diri sendiri untuk keselamatan tambahan. Pelayan sembang menggunakan model yang diedarkan sehingga tidak ada pemerintah yang dapat melarang atau memantau semua sembang dan API sembang adalah sumber terbuka sehingga siapa pun yang membuat kod dapat melihat dengan tepat apa yang dapat dan tidak dapat dilakukan oleh aplikasi. Perisian pelayan adalah sumber tertutup dan tidak terbuka untuk diperiksa.

Pengawasan adalah masalah besar dan setiap aplikasi yang membantu melindungi kita dari mata kasar akan menjadi popular. Walaupun Telegram tidak sempurna dari segi keselamatan atau penyulitan, ia adalah salah satu aplikasi sembang terbaik yang tersedia dalam hal ini.

Oleh itu, dengan semua perkara yang tidak diingini, mari kita mulai berniaga.

Cara membuat kumpulan di Telegram

Kumpulan adalah ciri Telegram yang rapi yang membolehkan anda bergaul dengan lebih daripada satu orang. Anda boleh menjadi ahli seberapa banyak kumpulan yang anda mahu dan setiap kumpulan boleh mempunyai sehingga 200,000 ahli.

Membuat kumpulan di Telegram semudah meninggalkan satu. Dalam beberapa langkah, anda boleh membuat kumpulan dan membukanya kepada ahli baru dari seluruh dunia. Anda memerlukan satu atau dua kenalan untuk menambah kumpulan baru anda tetapi selain itu tidak ada prasyarat untuk membuatnya.

 1. Buka Telegram dan pilih ikon Pena di kanan bawah skrin.

 2. Pilih Kumpulan Baru dari tetingkap Mesej Baru.

 3. Pilih kenalan yang ingin anda tambahkan ke kumpulan.

 4. Beri nama kumpulan anda di tetingkap Kumpulan Baru.

 5. Pilih tanda semak di kanan bawah skrin setelah selesai.

Kumpulan anda kini telah dibuat.

Menguruskan kumpulan di Telegram

Menguruskan kumpulan di Telegram semudah membuat satu. Anda boleh menguruskan ahli, mesej dan banyak aspek aktiviti kumpulan. Anda juga boleh membuat pautan jemputan untuk berkongsi, membuat saluran dan pelbagai jenis barang baik. Sebahagian besar perkara ini lebih baik diterokai daripada diajar, jadi mari kita bahas asas-asasnya.

 1. Buka Telegram dan pilih kumpulan anda.

 2. Pilih tajuk kumpulan untuk membuka halaman maklumat kumpulan.

 3. Ketik ikon Pena yang terletak di kanan atas untuk mengakses menu pengurusan utama kumpulan.

Dari dalam menu pengurusan kumpulan, anda dapat melihat semua aktiviti terkini, anggota, Pentadbir, pengguna yang dilarang dan pengguna yang dilarang sekiranya anda memilikinya. Anda juga boleh mengedit nama kumpulan, menjadikannya peribadi atau umum dan menunjukkan atau menyembunyikan sejarah sembang. Terdapat banyak pilihan di sini yang mungkin memerlukan beberapa percubaan dan ralat sebelum anda mencapai keseimbangan yang anda cari.

Bagaimana untuk menyertai kumpulan di Telegram

Bergabung dengan kumpulan di Telegram adalah sesuatu yang mudah. Anda hanya memerlukan URL jemputan dari ahli atau Pentadbir dan pilih. Anda boleh mendapat jemputan dari forum, rakan, kenalan atau dengan mencari kumpulan dengan minat yang serupa dengan anda. Malah ada laman web yang menyenaraikan sebilangan besar nama kumpulan yang lebih popular. Cukup hubungi Pentadbir dan minta jemputan.

Cara meninggalkan kumpulan di Telegram

Sekiranya anda mahu meninggalkan kumpulan di Telegram, itu mudah dilakukan.

 1. Buka kumpulan Telegram yang ingin anda tinggalkan dan daftar masuk.

 2. Pilih ikon menu tiga titik di kanan atas.

 3. Pilih Padam dan tinggalkan kumpulan.

Itu sahaja.

Kumpulan telegram adalah kaedah terbaik untuk meluaskan lingkaran sosial anda dan membincangkan hampir semua perkara dengan sesiapa sahaja. Ada petua Kumpulan Telegram lain untuk dikongsi? Beritahu kami tentang mereka di bawah jika anda melakukannya!

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found